PrintFrendly

2021. január 31., vasárnap

Egyszerű csomófánk

Amikor elhatároztam, hogy egy kis fánkkal lepem meg a családot, akkor már tudtam, hogy nem az élesztős, kelesztős lesz a választásom. Egy olyat sütöttem, ami nem a hagyományos értelemben vett fánk formát öltötte magára. 
A tésztát percek alatt összeállítottam, majd csak annyit pihent, amíg a nyújtáshoz és a sütéshez az eszközöket előkészítettem. A felcsíkozott tésztát pedig a gyerek vette kezelésbe, ő csomózgatta nagy serényen. A sütést pedig újra az én feladatom volt. A végeredményt pedig közösen fogyasztottuk el. Így lett ez egy igazi családi fánkozás. Maga a tészta nem tartalmaz cukrot, ezért igazán kívánja a porcukrot. A gyerekek nálunk lekvárba és mogyorókrémbe mártogatták. Ebből az adag tésztából a képen látható mennyiség lett.
Hozzávalók:
*25 dkg liszt (+1 ek, ha szükséges)
*1/2 kk só
*1 csapott kk szódabikarbóna
*2 közepes tojás
*3 dkg vaj
*10 dkg tejföl
*olaj a sütéshez
*porcukor a tálaláshoz
 
A tojásokat elkeverjük a vajjal, tejföllel, hozzáadjuk a sóval, szódabikarbónával elkevert lisztet. A masszát összedolgozzuk, ha nagyon ragad, akkor kevés lisztet még adunk hozzá. Kb. 10 percet pihentetjük. Lisztezett felületen 0,5 cm vékonyra nyújtjuk. 1 cm széles és 15 cm hosszú csíkokra vágjuk. 
Minden csíkot laza csomóra kötünk. 
Ha minden tésztát megcsomóztunk, akkor bő olajat forrósítunk. Közepes lángon pirosra sütjük a fánkokat. Érdemes figyelni, mert nagyon hamar sül. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni. Porcukorral megszórva kínáljuk.

 

2021. január 30., szombat

Pirítotthagymás-pálca

Ha konyhai tevékenységről van szó, mindig azon jár az eszem, hogy a megszokott ízeken túl mivel tudnám még kicsit feldobni a hagyományos fogásokat. Most például ezt a sokáig omlós sajtost egy kis pirított hagymával bolondítottam meg. Igazán különleges ízvilága van. Egy csésze kávé vagy egy bögre kakaó mellé egész jó kis falatozni való. A recept megjelent a Kifőztük magazin januári számában is.
Hozzávalók
*25 dkg liszt
*1 csapott tk só
*1 csapott tk szalalkáli (4g)
*3 dkg konyhakész pirított hagyma
*1 nagyobb tojás sárgája
*8 dkg hideg zsír
*13 dkg tejföl
Tetejére:
*1 tojás fehérje
*10 dkg trappista sajt
 
A konyhakész pirított hagymát egész apróra vágjuk, majd elvegyítjük a liszttel, sóval és a szalalkálival. Összedolgozzuk a zsírral, a tojással és a tejföllel. 
Lisztezett felületen 0,5 cm vékonyra nyújtjuk. 1 cm széles csíkokra vágjuk. 
Sütőpapíros tepsibe rakjuk, lekenjük tojásfehérjével, megszórjuk reszelt sajttal. 
180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel 17 perc alatt készre sütjük.

 

2021. január 26., kedd

Szalonnás-sütőtökös galuska

A sütőtök sorsa, avagy mi legyen vele ha sikerült kifogni egy egyáltalán nem édes darabot. Legyen belőle galuska egy kis rozmaringos ízesítéssel, némi pirított szalonna társaságában. A megmentés sikerült, mindenki jól járt. :-D A recept megjelent a Kifőztük magazin januári számában is. A nokedli- és galuskaszaggatót a Cookori biztosította.
Hozzávalók 2 személyre
Tésztához:
*30 dkg nem túl édes sült sütőtök
*1 kk só
*1 nagy csipet őrölt szerecsendió
*1 nagy csipet őrölt fekete bors
*2 közepes tojás
*13 dkg liszt

Továbbá:
*1-2 ek olaj
*10 dkg húsos szalonna
*1 ág friss rozmaring
 
A sült tök héját eltávolítjuk, a zöldséghúst alaposan áttörjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a fűszereket és a lisztet. Könnyű nokedli tésztát keverünk belőle. Bő, sós, gyöngyöző vízbe szaggatjuk, kifőzzük, átöblítjük, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni. 
Az apró kockára vágott szalonnát a felforrósított olajon megsütjük, kiszedjük a zsírjából és megfuttatjuk rajta az apróra vágott rozmaringot, végül beleforgatjuk a galuskát. 
Ha szükséges utánízesítjük. 
Melegen, a szalonnával megszórva kínáljuk.

2021. január 23., szombat

Egyszerű kanálfánk

Ha fánk, akkor az nálunk bármilyen formában jöhet. Legyen az élesztős vagy akár ez a pár perc alatt összeállítható bikarbónás változat. Állagra a belseje kicsit tömörebb, mint a kelt változat, de ennek ellenére nagyon finom. Akkor jön jól, amikor nincs sok időnk és hamar szeretnénk egy kis édességet kínálni a családnak. Ebből a mennyiségből a képen látható adag lett.

Hozzávalók

*25 dkg liszt

*1 nagy csipet só

*1 csapott kk szódabikarbóna

*1 ek cukor

*1 ek vaníliás cukor

*1 nagyobb tojás sárgája

*2,5 dl tej

*olaj a sütéshez

*porcukor a tálaláshoz

A lisztet elvegyítjük a sóval, szódabikarbónával, cukrokkal, majd hozzáadjuk a tojást és a tejet. Sűrű, nokedli tészta sűrűségű masszává keverjük. 
Két kanál segítségével közepesen forró olajba szaggatjuk. 
Pirosra sütjük. Papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni. Porcukorral megszórva és lekvárral kínáljuk.

 

2021. január 20., szerda

Juhtúrós-uborkás tésztasaláta

Ez egy roppant egyszerű tésztás fogás, amihez a WISE PASTA biztosította a szezám pennét. Természetesen friss kapor helyett fagyasztott vagy szárított is használható hozzá. Igazán hamar elkészül, hisz amíg a tészta megfő, a többi alkotóelem pillanatok alatt előkészíthető.
Hozzávalók 2 személyre
*10 dkg WISE PASTA SZEZÁM Penne
*1 kisebb uborka (vagy kígyóuborka)
*1 kis fej lila hagyma
*1-2 szál friss kapor
*2 púpozott ek tejföl
*1 ek juhtúró
*1 csipet só
*1 csipet őrölt fekete bors
*1 ek majonéz
 
A tésztát bő vízben megfőzzük, átöblítjük, leszűrjük és lecsepegtetjük. 
Az uborkát karikára, a lila hagymát vékony csíkokra vágjuk. A tejfölt simára keverjük a juhtúróval, a majonézzel, az apróra vágott kaporral és a fűszerekkel. 
Beleforgatjuk a tésztát és a zöldségeket. Alaposan összekeverjük. Ha szükséges utánízesítjük. 
Pár órát hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. 
Hidegen kínáljuk.

2021. január 19., kedd

Zsemlemorzsa házilag

Van úgy, hogy megmarad némi kenyér, ami már nem fogy el frissen, akkor készül bundás kenyér vagy pirítós, esetleg valamilyen krémleves, amihez kockára vágva és megpirítva levesbetétként végzi. Ezen kívül, ha már egy kicsit több kenyér megmarad, akkor lesz belőle zsemlemorzsa. 
Most például vegyesen rozsos-, illetve teljes kiőrlésű kenyér volt soron. Úgy szoktam csinálni, hogy kisebb kockára vágom, tálcán a fűtőtest közelében megszárítom. Húsdarálón ledarálom. Mivel nem szeretem a durvább morzsát, ezért még egy közepes lyukú szűrőn átszitálom. A maradékot újra ledarálom. A morzsát még egy kicsit hagyom száradni és végül dobozban tárolom felhasználásig. Legtöbbször rántott húshoz, cordon bleu-höz, fasírthoz használom.
Ha nincs húsdaráló, akkor késes aprítóban is elvégezhető a művelet.

Karfiolos paszternákkrémleves

Ebben a zord hidegben jól fog esni egy tányér forró leves, ami karfiolból és paszternákból készült. Utóbbi ritkán kerül nálunk asztalra, mert magunk nem termesztjük, de néha vásárolok a zöldségesnél. Kinézetre a petrezselyemhez (vagy valaki fehér répának hívja) hasonlít, de ízében azért kicsit más. Érdemes kipróbálni, mert megérdemel egy esélyt. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin januári számában is. 
A pürésítéshez a Russell Hobbs Desire botmixerét használtam.

Hozzávalók 3 személyre
*45 dkg paszternák
*35 dkg karfiol
*1 kis vöröshagyma
*2 gerezd fokhagyma
*2 ek olaj
*2 nagy csipet só
*1 csipet őrölt fekete bors
*1 csipet őrölt szerecsendió
*6 dl zöldségleves alaplé
*2 dl tejszín
Tálaláshoz:
*tökmagolaj
 
A karfiolt rózsáira szedjük, a paszternákot megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk, a vöröshagymát felkockázzuk. Utóbbit kevés felforrósított olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a zöldségeket. Az alaplével felöntve, a fűszerekkel ízesítve, lefedve puhára főzzük. 
A tálaláshoz pár karfiolrózsát félreteszünk. 
A levest botmixerrel pürésítjük, a tejszínnel krémesítjük és felforraljuk. 
Melegen, a félretett karfiolrózsával és tökmagolajjal meglocsolva kínáljuk.

2021. január 16., szombat

Rakott savanyú káposzta

Ezt a finomságot Apukám testvérénél kóstoltam először. Már akkor tudtam, hogy ezt én is biztosan el fogom készíteni. Most, hogy itt a savanyú káposzta szezonja és a hidegben igencsak jól esnek a meleg, tartalmasabb ételek, éreztem, hogy eljött az idő. Egy biztos, hogy nem utoljára került az asztalra.
Hozzávalók 4 személyre:
*70 dkg savanyú káposzta
*17 dkg (basmati) rizs
*25 dkg darált sertéslapocka
*1 nagyobb vöröshagyma
*3-4 ek olaj
*1 nagyobb paradicsom
*1 tk fűszerpaprika
*1 tk só
*1/2 kk őrölt fekete bors
*2 tk házi darált paprika
*4 púpozott ek tejföl
 
A rizst bő, sós vízben megfőzzük, átöblítjük, leszűrjük és lecsepegtetjük. A savanyú káposztát átmossuk, pár evőkanál olajon, felforrósított serpenyőben kevés borssal megszórva megpirítjuk.
A felkockázott vöröshagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, majd a darált húst fehéredésig pirítjuk rajta. Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott paradicsomot, a darált paprikát, és ízesítjük a fűszerekkel. Felengedjük annyi vízzel, ami ellepi és lefedve a hús puhulásáig főzzük.
Egy közepes kerámia sütőtál aljára terítjük a káposzta felét, erre halmozzuk a lecsepegett rizst, majd rákanalazzuk a húst. Végül a maradék káposztával befedjük és a tejfölt egyenletesen elkenjük a tetején. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 30 perc alatt megsütjük. Melegen kínáljuk.
 

2021. január 15., péntek

Juhtúrós bundában sült csirkemell

Ez egy roppant egyszerű húsos étel, amiben a szaftos, puha csirkét könnyű bunda borítja. Az egyik kedvencünk lett. Zöldséges rizzsel kínáltam. A recept megjelent a Kifőztük magazin januári számában is.
Hozzávalók 4 személyre
*70 dkg csirkemell
*só
Bundához:
*5 dkg krémes juhtúró
*2 nagyobb tojás
*4 púpozott ek tejföl
*3 púpozott ek liszt
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt fekete bors
Forgatáshoz:
*10 dkg liszt
Sütéshez:
*olaj
 
A húst felszeleteljük, vékonyra klopfoljuk és megszórjuk sóval. A juhtúrót a tojással, tejföllel kikeverjük, beleszórjuk a lisztet és ízesítjük a fűszerekkel. 
Egy tányérba rakunk kevés lisztet, ebben megforgatjuk a csirke szeleteket, majd a masszában és forró olajban pirosra sütjük. Papírtörlőn lecsepegtetjük a felesleges olajat. 
Melegen, zöldséges rizzsel kínáljuk.
 

 
 
 
 
 

2021. január 13., szerda

Csicsókás finomságok egy csokorba gyűjtve

Sokan nem ismerik a csicsókát. A mi kertünkben évek óta terem. Elég volt egyszer elásni pár darabot és azóta szinte kiirthatatlan. Igyekszem többféleképpen felhasználni, szinte bármibe jó, amibe eredetileg mondjuk krumplit raknánk. Az íze elég jellegzetes, van aki nagyon szereti, van aki egyáltalán nem. Először érdemes a szervezetet kis adaggal hozzászoktatni, mert a bab és a káposztafélék módjára terheli meg az emésztőrendszert. Nos, egy kis csicsóka népszerűsítés miatt összegyűjtöttem azokat a finomságokat, amiket eddig ebből a mellőzött zöldségből készítettem. Azok, akik még nem próbálták, úgy gondolom adhatnak neki egy esélyt.

 

2021. január 12., kedd

Duplán banános gyümölcstorta

Gyerekkoromban sokszor segítettem anyukámnak, amikor gyümölcstortát sütött. Magam viszont még sohasem készítettem, mióta saját háztartást vezetek. Azt tudjátok, hogy nem vagyok valami ügyes a tortázásban, de ezt a nem túl nehéz fajtát választottam, amikor egy szülinapra szerettem volna az ünnepeltet meglepni egy kis tortával. Azért duplán banános, mert a puding is banános és maga a gyümölcs is az rajta.
Hozzávalók:
Tésztához:
*3 tojás
*3 csapott ek cukor
*3 csapott ek liszt
*1 késhegynyi sütőpor
Pudinghoz:
*3 dl tej
*3 ek cukor
*1 csomag banános pudingpor
Továbbá:
*2 kisebb banán
*1 csomag expressz tortazselé
 
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, azzal is tovább verjük, majd a sárgájával is verjük. Végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Vajjal kikent és liszttel megszórt 26 cm átmérőjű és 3 cm magas formába simítjuk. 
180 fokra előmelegített sütőben alul-felül sütéssel tűpróbáig sütjük. Nekem ez 20 perc volt. 
A formából kifordítva hagyjuk kihűlni. 
A pudingot a cukorral és a tejjel simára keverve sűrűre főzzük, majd a torta tetejére simítjuk. Azonnal rárakjuk a vékony szeletekre vágott banánt. 
A zselét a tasakon leírtak szerint elkészítjük és a gyümölcsre csorgatjuk. Pár órát hagyjuk szeletelés előtt pihenni.

2021. január 11., hétfő

Ecetes-virslis lencsesaláta

Volt egy kevés maradék lencse, amit mindenképpen el akartam tüntetni. Egy roppant egyszerű kis salátában végezte. Kicsit pikáns, de igazán ízletes és pár perc alatt elkészül.
Hozzávalók 2 személyre:
*15 dkg főtt lencse
*1 kis lila hagyma
*3 szál főtt virsli
*1 csapott ek cukor
*2 ek almaecet
*1 kk mustár
*Kb. 1 dl víz
 
A vízben elkeverjük a cukrot, az ecetet és a mustárt beleforgatjuk a főtt lencsét, a vékonyra csíkozott lila hagymát és a felkarikázott virslit. Egy kicsit hagyjuk az ízeket összeérni.

2021. január 10., vasárnap

Fokhagymás-rozmaringos kacsasült

Kaptam egy egész kacsát. Ezúton köszönöm szépen Tündének! Szétbontottam és a vastagabb részeit tepsibe raktam. Puha, omlós sült lett belőle, amit a kertben szedett friss rozmaringgal és jó sok fokhagymával ízesítettem. Hagymás-pirított káposztás tört krumplit kínáltam hozzá.

Hozzávalók 4 személyre
*1 közepes kacsa vastagabb részei (comb, mell, szárny)
*1 ek zsír
*2 nagy ág friss rozmaring
*5-6 nagy gerezd fokhagyma
*1 dl húsleves alaplé
*só
*őrölt fekete bors

Körethez:
*40 dkg krumpli
*1 nagy fej vöröshagyma
*só
*őrölt fekete bors
*fűszerpaprika
*25 dkg reszelt káposzta
*őrölt köménymag
*kevés olaj
 
Egy közepes tepsit kikenünk zsírral. A megtisztított, lecsepegtetett húsdarabokat megszórjuk sóval, borssal és tepsibe sorakoztatjuk. Mellérakjuk a friss rozmaring ágakat és a kés lapjával kicsit megnyomott fokhagyma gerezdeket. Hozzáöntjük az alaplét. Lefedve 200 fokos sütőben addig sütjük, míg a hús megpuhul. Érdemes villával vagy hústűvel ellenőrizni. Nálam ez most 100 perc volt. A fedőt levéve, gyakran locsolgatva kicsit még pirítjuk.
A körethez a megpucolt és felkockázott krumplit puhára főzzük. leszűrjük és áttörjük. A hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, megszórjuk fűszerpaprikával és a krumpliba keverjük. A reszelt káposztát kevés olajon megpirítjuk és ízesítjük sóval, borssal, őrült köménymaggal. Ezt is a hagymás krumpliba forgatjuk. Melegen a hússal kínáljuk.