Már korábban rátaláltam erre a bögrés pogácsa receptre a
makói mozaik oldalán, de még csak most került sor az elkészítése. (Az oldal megújulása miatt sajnos a lementett link már nem elérhető.)
Régen disznóvágáskor a nagymamák a bölléreknek sütötték,
hogy a reggeli pálinka meg ne ártson.
Én 2 dl-es bögrét használtam, de egyúttal lemértem az
alapanyagokat is. Nagyon könnyen összeállt a tészta és a hűtős pihentetés után
is igazán remek volt vele dolgozni.
20 db pogácsa lett belőle, a szaggatás után keletkezett
„hulladékot” ismét összegyúrtam, hagytam 15 percet pihenni, majd elnyújtottam
és kockára vágtam, amiből szintén lett 15 db.
Nagyon finom, a ropogós sajtos tető puha pogácsát takar.
Hozzávalók:
*70 dkg liszt
*1,5 tk só
*1 bögre tej (2 dl)
*5 dkg friss élesztő
*1 kk cukor
*1 bögre tejföl (20 dkg)
*1 bögre zsír (15 dkg)
*1 kisebb tojás+1 tk tejföl lekenni
*10 dkg sajt a tetejére
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk
a cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a tejfölt, a kissé megolvasztott zsírt, a felfutott élesztőt.
Alaposan kidagasztjuk.
Egy éjszakára, de legalább 5 órára a hűtőbe rakjuk. (Erre
egy fedeles kelesztő tálat használtam, ebben volt helye kelni is.)
A tésztát lisztezett felületre borítjuk, ahol kb. 0,5 cm
vastagra és téglalap alakúra nyújtjuk.
Egyszer hajtogatjuk négyrét. Mint egy A4-es lapot,
először félbe, majd azt is félbe hajtjuk.
Letakarva kb. 20 percet pihentetjük.
Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk. Egy éles késsel
berácsozzuk. Lisztbe mártott közepes (6 cm-est használtam) pogácsa kiszúróval
szaggatjuk.
Sütőpapíros tepsibe rakjuk egymástól kicsit távolabb.
Letakarva hagyjuk még kb. 30 percet kelni.
Ez alatt előmelegítjük a sütőt.
Majd egy tojást enyhén felverünk, elkeverjük egy kevés
tejföllel és vékonyan lekenjük a pogácsák tetejét. Megszórjuk kevés reszelt
sajttal.
180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt szép barnára
sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
A Facebookon is megtaláltok.