PrintFrendly

2016. június 30., csütörtök

Egyszerű ribizlidzsem



Idén olyan csodás volt a ribizli termés, hogy biztos voltam benne, hogy nagy részéből dzsem készül. Az előkészítés, tisztítás elég macerás, de azt hiszem, megéri. Azt tudtam, hogy magot nem szeretnék bele. A paradicsompasszírozón történő átnyomás kudarcba fulladt, maradt a szűrőn való átnyomás. Viszonylag sűrű lé maradt utána, ami kevesebb, mint a fele lett az induló gyümölcs mennyiségének.
A végeredmény egy olyan dzsem lett, ami már nem folyékony. Nem túl édes, de egyáltalán nem savanyú. Pont ilyet szerettem volna. 7 db kisebb, joghurtos üveget töltött meg ez a mennyiség.
Hozzávalók kb. 7 db kisebb üveghez:
*2,5 kg érett ribizli
*2 tasak 3:1-ben Dzsemfix
*60 dkg cukor

A ribizlit leszemezzük, alaposan megtisztítjuk, több léről átmossuk.
Egy fazékba rakjuk, tiszta kézzel kicsit összenyomkodjuk.
Közepes lángon addig főzzük, míg jól összeesik. (Én picit tovább főztem, elég jó sűrű lett.)
Majd egy szűrőn átnyomkodjuk.
A sűrű ribizli levet visszatesszük főni.
A cukrot elkeverjük a zselésítővel, majd ha már forr a gyümölcslé, akkor hozzáadjuk.
Folyamatos kevergetés mellett nagy lángon kb. 3 percig főzzük.
Ezután előre kifertőtlenített üvegekbe töltjük, lezárjuk.
Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

A Facebookon is megtaláltok.


2016. június 29., szerda

Őszibarack



A hétvégén diplomaosztó ünnepségen voltunk. Természetesen vittünk egy kis meglepetés finomságot. Ezt a süteményt nem készítem gyakran, inkább csak nagyobb ünnepek alkalmával. Szó se róla, nagyon munkaigényes, de ha egyszer elkészül, nem lehet abbahagyni, olyan finom. Nálunk nincs lagzi eme finomság nélkül.
Hozzávalók kb. 35 barackhoz:
Tésztához:
*25 dkg porcukor
*25 dkg margarin
*3 tojás sárgája
*60 dkg liszt
*1 késhegynyi szódabikarbóna

Töltelékhez:
*A sütikből kikapart tészta
*18 dkg porcukor
*2 dkg cukrozatlan kakaópor
*10 dkg margarin
*2 ek rum
*kb. 4 ml tej

Díszítéshez:
*mandula aroma és málna piros aroma
*Pár ek kristálycukor

Egy tálban a porcukrot simára keverjük a szobahőmérsékletű margarinnal, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. (A fehérjére nem lesz szükség. Esetleg süthetünk belőle habcsókot.)
Végül beleforgatjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet. Kézzel összedolgozzuk.
Majd kisebb diónyi golyókat (Kb. 16g) sodrunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, közöttük egy kevés helyet hagyva.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 170 fokon alul-felülsütéssel kb. 13 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk kihűlni. Majd egy éles késsel kivájjuk a golyók közepét. A tésztát egy tálba szórjuk, elmorzsoljuk. Elkeverjük a porcukorral, kakaóporral és hozzáadjuk a rumot, margarint és egy kevés tejet. Összedolgozzuk. Lágy masszát kapunk. Egy kiskanál segítségével a masszát a kivájt barackokba töltjük. Majd két fél barackot összeillesztünk.
Két tálba kanalazunk pár evőkanál vizet, az egyikbe cseppentünk mandula aromát, a másikba piros aromát. Két kis ecset segítségével bekenjük a barackok felületét, majd kristálycukorba forgatjuk. Puszpáng levéllel díszítjük.

A Facebookon is megtaláltok.

2016. június 28., kedd

A legifjabb családtag, Andris

Bár ez egy gasztroblog, de olyan nagy boldogság ért, hogy meg kell osztanom Veletek. Az éjjel megszületett Öcsém és Felesége első babája, Andris. 
A nem is olyan apró fiúcska 3350g-al és 57 cm-el érkezett meg hozzánk. 
Mindenki jól van. Türelmetlenül várjuk az első találkozást :-)

2016. június 27., hétfő

Citromos kefirben pácolt csirkenyárs



Ez egy nagyon egyszerű, könnyű nyári fogás. A citromtól kellemesen pikáns a csirke. Nagy sikere volt a családban, azt hiszem gyakori vendég lesz nálunk. A friss salátával akár még vacsorára is elkészíthető. Aki a tartalmasabb fogásokat szereti, az egész nyugodtan kínálhatja habos krumplipürével is.
Hozzávalók 4 főre:
*1 nagy pár csirkemell filé
*2 dl kefir
*1 kisebb kezeletlen citrom
*1 ek méz
*1 csapott kk házi fokhagymakrém
*1 csapott kk só
*2 nagy csipet őrölt bors
*Kb. 1 dl olaj a sütéshez

A csirkemellet alaposan megtisztítjuk és kb. 3*3 cm nagyságú kockára vágjuk.
Félbe vágott bambusz pálcára tűzünk kb. 6-7 darabot.
A páchoz a kefirt a citrom levével, a sóval, borssal, fokhagymakrémmel és mézzel simára keverjük, majd beleforgatjuk a nyársakat.
Lefedve a hűtőszekrényben pár órát hagyjuk pácolni, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihen.
Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk és a nyársak minden oldalát megsütjük. Picit csapkod, érdemes közepes lángon és óvatosan sütni.
Friss salátával kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2016. június 25., szombat

Eperhabos kocka



Bár ritkán készítek habos sütiket, most mégis rászántam magamat. Az epres krém színe nem lett túl intenzív, de a sütemény nagyon finomra sikerült, a kakaós tésztát tökéletesen kiegészítette a habos krém. Az egész család odavolt érte, a gyerekek a díszítést csipegették le először róla. Eper helyett málnával vagy ribizlivel is elkészíthető.
Hozzávalók 8 főre:
Tésztához:
*7 dkg liszt
*1 csapott kk sütőpor
*2 dkg keményítő
*4 dkg cukrozatlan kakaópor
*3 egész tojás+1 sárgája
*8 dkg cukor

Krémhez:
*25 dkg eper
*10 dkg porcukor
*25 dkg krémsajt
*4 dl habtejszín

Díszítéshez:
*pár szem eper

Egy 20*30 cm nagyságú tepsit sütőpapírral kibélelünk. A sütőt előmelegítjük.
A tojásokat gépi habverővel kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, amivel tovább verjük.
Beleforgatjuk a kakaós lisztet és a tepsibe simítjuk.
180 fokon alul-felülsütéssel 15 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk teljesen kihűlni.
Az epret pürésítjük. A tejszínt a porcukorral és a krémsajttal keményre verjük.
Egy kevés habot félre teszünk a díszítéshez, majd jól elkeverjük az eperpéppel.
A kakaós lapot megfordítjuk, így az alja kerül felülre, amire egyenletesen elsimítjuk a krémet.
Hűtőben pihentetjük pár órát.
Majd szeleteljük, a félretett habbal, eperrel, citromfű levéllel és csokoládéval díszítjük. Utóbbi készítéséről ITT olvashattok.


A Facebookon is megtaláltok.

2016. június 24., péntek

Csoki dísz tortára, süteményre



Bár nem sok habos, krémes sütit és tortát találtok a blogon, mert ezekben nem vagyok nagyon otthon. Ritkán készítek efféle finomságokat, azokat is csak inkább nagyobb családi ünnepek alkalmával. Azért néha veszek egy kis bátorságot és próbálkozok. Most egy egyszerű csokoládéból készített díszt alkottam, ami akár tortára vagy krémes sütire is kerülhet. Nem túl nehéz és mégis aranyos. Most elmondom, hogy a magam kis módján miképpen csináltam.
Hozzávalók:
*5 dkg étcsokoládé
*1 ek étolaj

Készítünk egy sütőpapír lapot, erre kerülnek majd a díszek és egy másikat, amiből tölcsért formázunk, és egy pohárba állítjuk.
A csokoládét egy tálba reszeljük és az olajjal, vízgőz felett felolvasztjuk.
A tölcsérbe öntjük, a tetejét összefogjuk, majd egy apró lyukat vágunk a papíron.
Ezután tetszőleges formákat rajzolunk a csokival a sütőpapírra.
Hagyjuk megszilárdulni.
Majd egy kés élével alányúlunk, így nem törik, nem maszatolódik és egyszerűen felválik a papírról, és már díszíthetünk is vele.
Ebből az adagból nekem kb. 30 db ilyen kis masni szerű minta lett.
Természetesen attól függően, hogy milyen tortára vagy sütire szánjuk, készíthetjük tejcsokiból vagy akár fehér csokoládéból is.
Rajzolhatunk virágot, keresztet, szalagot, amit csak szeretnénk. Ennek csak a képzeletünk és a kézügyességünk szab határt.

A Facebookon is megtaláltok.