Idén a cukkini mellett a tök is igazán remekül teljesít a
kertben. Egymás után kínálja a termését, amit igyekszem változatosan felhasználni.
Most töltve készült, mégpedig húsosan, gombásan. A tejföl és a sajt pedig a
szaftosságról gondoskodott.
A recept megjelent a Kifőztük magazin júliusi
számában is.
A felhasznált gombát a Bio-Fungi biztosította.
Hozzávalók 4
személyre
*2 közepes zsenge tök
*1 kk só
Töltelékhez:
*40 dkg darált pulykacombfilé
*2 nagyobb Amigo
barna csiperkegomba
*4 ek olaj
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 nagy gerezd fokhagyma
*1 csapott kk fűszerpaprika
*4 púpozott ek tejföl
*12 dkg sajt
A tök végeit levágjuk, majd a zöldséget kb. 5 cm szélesre
daraboljuk. Kanállal kivájjuk a közepét úgy, hogy az alját nem vágjuk át
teljesen. Megszórjuk kevés sóval.
A felforrósított olajon a felszeletelt gombát
megpároljuk egy csipet sóval és borssal, majd félretesszük.
A visszamaradt
olajon a darált húst megpirítjuk, ízesítjük a fűszerekkel, a zúzott
fokhagymával, majd ha már puha, megszórjuk a pirospaprikával. A gombát apróra
vágjuk, és a húshoz adjuk.
A tökről leöntjük a keletkezett levet, megtöltjük a
gombás keverékkel.
A tejfölt egy csipet sóval és a reszelt sajt felével
összekeverjük, a tökök tetejére halmozzuk. A maradék reszelt sajttal
megszórjuk. Olajjal kikent tepsibe rakjuk és 180 fokon hőlégkeveréssel kb. 25 perc
alatt megsütjük. Melegen kínáljuk.