PrintFrendly
2023. május 28., vasárnap
2023. május 27., szombat
Kínai ötfűszeres tönkölykifli
Ismét egy kicsit az egészségesebb vonalat követve sütöttem egy kis finomságot. A gyerekek szerint a mézeskalácshoz hasonlít
az íze. A fahéj, szegfűszeg, csillagánizs tényleg kellemesen érezhető rajta. Ha még nem találkoztatok a kínai ötfűszer keverékkel, érdemes
kipróbálni, a Fűszerésznél beszerezhető. A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
*15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
*1 csapott kk sütőpor
*1 csipet só
*1 púpozott tk kínai ötfűszer keverék
*1 tojás sárgája
*10 dkg vaj
*2 dkg négyszeres erősségű édesítőszer
A puha vajat kikeverjük az édesítőszerrel, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a sóval, sütőporral, fűszerkeverékkel
elvegyített lisztet. Összedolgozzuk és kis adag tésztával peremig töltjük a szilikon kifli formákat. 160 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréses
módban 15 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Címkék:
160g,
Alacsony szénhidráttartalmú,
Édesítő,
Fűszerész,
IR,
Kicsit egészségesebb,
Kifli,
Kifli formában,
Kifőztük,
Kínai ötfűszer,
TK tönköly búzaliszt,
Vaj
2023. május 25., csütörtök
Spárgával sült újkrumpli
Kihasználva a rövidke spárga szezont készítettem egy könnyű kis köretet, amiben kétféle zöldséget kombináltam.
Nálunk sült hal kísérőjeként került az asztalra. A spárgát nem szükséges előtte megfőzni, tökéletesen megsül előfőzés
nélkül is.
*1 kg újkrumpli
*50 dkg zöld spárga
*20 ml olívaolaj
*só
*őrölt bors
Az apróbb újkrumplit alaposan megsikáljuk, majd négyfelé vágjuk. A spárga fás végét letörjük, majd 3-4 cm
hosszú darabokra vágjuk. A krumplit egy tepsibe rakjuk úgy, hogy ne fedjék egymást. Meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk a fűszerekkel. 180 fokos sütőben 15
percet sütjük. A spárgát is kevés olajjal meglocsoljuk, sózzuk, majd a félkész krumplihoz adjuk. További 15 percet sütjük. Érdemes kóstolással
ellenőrizni, hogy mindkét zöldség kellőképpen megpuhult-e. Melegen, azonnal kínáljuk.
Címkék:
160g,
Alacsony szénhidráttartalmú,
Gluténmentes,
húsmentes étel,
IR,
Kicsit egészségesebb,
Köret,
Spárga,
Tejmentes,
Tojásmentes,
Újkrumpli,
Vegán
2023. május 24., szerda
Tojásos reteksaláta
Ez egy maradékmentő fogás. Volt a hűtőben pár darab főtt tojás, amit mindenképpen el akartam használni. Így lett belőle
egy könnyű kis saláta némi retekkel. Aki tartalmasabbra szeretné, kiegészítheti uborkával, apróra vágott hagymával. Petrezselyemlevél helyett
kaporral is finom. Kínálhatjuk sültekhez, grillezett húsokhoz.
*10 db hónapos retek
*3 nagyobb keményre főtt tojás
*2 púpozott ek tejföl
*1 ek cm majonéz
*1 csipet só
*1 csipet őrölt bors
*petrezselyemlevél
A keményre főtt tojásokat és a retket vékonyra szeleteljük. A tejfölt kikeverjük a majonézzel, sóval, borssal és beleforgatjuk
a tojást és a retket. Petrezselyemlevéllel megszórva kínáljuk.
Címkék:
160g,
Alacsony szénhidráttartalmú,
Gluténmentes,
húsmentes étel,
IR,
Kicsit egészségesebb,
Petrezselyemlevél,
Retek,
Saláta,
Tejföl,
Tojás
2023. május 23., kedd
Rántott zöld spárga
A spárga megosztja a családot, van aki nem igazán kedveli. Viszont ebben a formában a szkeptikusak is szívesen fogyasztották. A mártogatóst nem érdemes
elhagyni, mert azzal az igazi. Előfőzni nem szükséges, mert tökéletesen megpuhul a sütés során.
*1 kg zöld spárga
*15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
*4 nagyobb tojás
*1 jó nagy csipet só
*1 jó nagy csipet őrölt bors
*15 dkg teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
Sütéshez:
*olaj
Mártogatóshoz:
*2 púpozott ek tejföl
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt fekete bors
*3 nagy gerezd fokhagyma
*1 tk olívaolaj
Tálaláshoz:
*friss saláta
A spárgát megmossuk, a fás végét letörjük, majd a sípokat először a lisztbe forgatjuk, majd a sóval, borssal ízesített tojásba
mártjuk, végül a zsemlemorzsába forgatjuk. Felforrósított olajban barnára sütjük. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni. A tejfölt
a fűszerekkel, zúzott fokhagymával és az olajjal kikeverjük és a rántott spárgával, valamint friss salátával kínáljuk.
Címkék:
160g,
Alacsony szénhidráttartalmú,
Fokhagyma,
húsmentes étel,
IR,
Kicsit egészségesebb,
Saláta,
Spárga,
Tejföl,
TK tönköly búzaliszt,
Tojás
2023. május 22., hétfő
Egyszerű újhagyma-krémleves
Javában tart az újhagyma szezon. Többnyire frissen fogyasztjuk, de korábban már próbáltam rántva is, most pedig egy roppant egyszerű
krémleves alapja lett. Amilyen gyorsan elkészült, olyan gyorsan be is kanalaztuk.
*Kb. 15 szál újhagyma
*4 ek olívaolaj
*2 ek teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
*1 kk só
*1 nagy csipet őrölt fekete bors
*1 tk házi ételízesítő
*6 dl víz
*2-3 dl cukormentes mandulatej
Tálaláshoz:
*színes bors
A megtisztított újhagymát vékonyra karikázzuk, a felforrósított olívaolajon megfonnyasztjuk. Ízesítjük a fűszerekkel,
megszórjuk a liszttel. A vizet hozzáadva a hagyma puhulásáig főzzük. Merülő mixerrel pépesítjük, majd tejjel krémesítjük. Színes
borssal megszórva kínáljuk.
Címkék:
Cukormentes mandulatej,
húsmentes étel,
Kicsit egészségesebb,
Krémleves,
Leves,
Olívaolaj,
Tejmentes,
TK tönköly búzaliszt,
Tojásmentes,
Újhagyma,
Vegán
2023. május 20., szombat
Egyszerű csokitorta
Kisebbik gyermekünk a hónap közepén belépett a 11 évesek táborába. Egyszerű csokitortát szeretett volna a jeles napra, mindenféle
marcipán és cukormassza nélkül. Családilag készült a torta, Férjem vette kezébe a fakanalat, én pedig a kukta voltam. Az eredmény tetszett az
ünnepeltnek, és mindenkinek ízlett.
Tésztához:
*2*6 nagyobb házi tojás
*2*6 ek cukor
*2*5 ek liszt
*2*2 ek cukrozatlan kakaópor
*2*1 kk sütőpor
*2*1 csipet só
Krémhez:
*6 dl cukrozott habtejszín
*3 jó púpozott ek krémsajt
*20 dkg étcsokoládé
Tetejére:
*20 dkg étcsokoládé
*1 tk olaj
*apró csokik
*meglepetés csokitojás
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, majd a sárgáját.
Végül beleforgatjuk a sütőporral, kakaóporral elkevert lisztet. 26 cm-es előkészített tortaformába simítjuk és 180 fokos sütőben alul-felül
sütéssel kb. 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Kiemeljük a formából és hagyjuk kihűlni. A műveletet megismételjük.
A tortalapokat ketté vágjuk.
A krémhez a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, belecsorgatjuk a felvert tejszínbe, belekanalazzuk a krémsajtot is. Megtöltjük a torta rétegeket és körbe is vonjuk vele. Megolvasztjuk vízgőz felett a csokoládét, majd a tetejére simítjuk. Azonnal apró csokikkal, csokitojással
díszítjük.
2023. május 13., szombat
Kókuszgolyó cukormentesen
Most egy kicsit az egészségesebb vonalat követve egy klasszikust alakítottam át és készítettem el egy picit másképpen. Nem tartalmaz hozzáadott
cukrot és a hagyományos kekszet teljes kiőrlésűre cseréltem. Nem túl édes, de tényleg jó kakaós.
*18 dkg teljes kiőrlésű keksz zabkorpával (Detki márka)
*2 dkg cukormentes kakaópor
*1,5 dkg négyszeres erősségű édesítőszer
*1,5 dkg vaníliás eritrit
*13 dkg puha vaj
*30 ml cukormentes mandulatej
*1 ek rum
*10 dkg kókuszreszelék
A kekszet késes aprítóban összeaprítjuk. Minden hozzávalót egy tálba mérünk. Alaposan összedolgozzuk. Ha kicsit száraznak találjuk,
kevés tejjel lazíthatjuk. Kis adagokból golyót sodrunk. Kókuszreszelékbe forgatjuk mind.
Címkék:
160g,
Alacsony szénhidráttartalmú,
Aprósütemény,
Cukormentes mandulatej,
Édesítő,
IR,
Kakaó,
Keksz,
Kicsit egészségesebb,
Kókusz,
Rum,
Sütés nélkül,
Vaj
2023. május 7., vasárnap
Medvehagymával, tojással, sonkával töltött csirketekercs
Az idei medvehagymaszezon talán utolsó fogása. Könnyű, egyszerű, tartalmas és ízletes. Akár hidegtálon is kínálhatjuk.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
*2 nagy szelet csirkemellfilé
*1/2 kávéskanál sült csirke fűszerkeverék
*1 nagy csipet őrölt feketebors
*2 nagy vékony szelet sonka
*2 keményre főtt tojás
*4 nagy medvehagymalevél
*10 dkg vékonyra szeletelt húsos szalonna
A hús szeleteket vékonyra klopfoljuk, megszórjuk borssal és a fűszerkeverékkel. Ráfektetjük a megmosott és szárazra
törölt medvehagymát, egy szelet sonkát, a félbevágott tojást, majd felcsavarjuk. Húsos szalonnába tekerjük. Sütőpapíros tepsibe rakjuk. Lefedve
180 fokos sütőben 50 percet puhítjuk, majd fedő nélkül pirosra sütjük. Hidegen szeleteljük és hidegtálon kínáljuk.
Címkék:
160g,
Alacsony szénhidráttartalmú,
Bacon szalonna,
Csirke,
Fűszerész,
Gluténmentes,
IR,
Kicsit egészségesebb,
Kifőztük,
Medvehagyma,
Sonka,
Tejmentes,
Tojás
2023. május 6., szombat
Kakukkfüves-zöld citromos gombás csirkenyárs
Elérkezett a hétvége, vele a szép idő is. Készülhet az ebéd akár a szabadban is. Például egy könnyű kis
grillezett vagy sült nyárs. Nálunk most gomba és csirke került pálcára, amit a kertben szedett friss kakukkfűvel ízesítettem.
A recept megjelent a Kifőztükoldalon is.
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
*40 dkg csirkemellfilé
*30 ml olívaolaj
*1 kk só
*1 kk őrölt fekete bors
*2-3 friss kakukkfű ág
*1-2 ek frissen facsart limelé
A sót, borsot, a lime levét, a kakukkfű letépkedett levélkéit összekeverjük az olívaolajjal. Beleforgatjuk a felkockázott
csirkét és egy órát hagyjuk pihenni. A bepácolt húst a gombával felváltva saslik pálcára tűzzük. Felforrósított grillen vagy grillserpenyőben
megsütjük, közben a visszamaradt páclével többször átkenjük. Melegen azonnal kínáljuk.
Címkék:
160g,
Alacsony szénhidráttartalmú,
Bio-Fungi,
Csirke,
Gluténmentes,
Gomba,
IR,
Kakukkfű,
Kicsit egészségesebb,
Kifőztük,
Lime,
Olívaolaj,
Tejmentes,
Tojásmentes
2023. május 4., csütörtök
Medvehagymás raguval töltött gomba
Ismét gombás étel készült, de most töltött formában. Került bele kevés medvehagyma is így a szezon vége felé.
A recept
megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
*50 dkg Chef Gomba barna csiperkegomba
*só
*őrölt fekete bors
Töltelékhez:
*25 darált sertéshús
*3 ek olaj
*1 csapott kk só
*1/3 kk őrölt fekete bors
*10 dkg krémes juhtúró
*1 kis csokor friss medvehagyma
Tetejére:
*10 dkg mozzarella
A darált húst kevés felforrósított olajon fehéredésig pirítjuk, annyi vízben, ami épp ellepi puhára főzzük.
Közben ízesítjük a fűszerekkel. Ha megpuhult a hús, hozzáadjuk a juhtúrót. Legvégül beleszórjuk az apróra vágott medvehagymát.
A gombák tönkjét kiemeljük, a kalapokat sózzuk, borsozzuk és megtöltjük a raguval. A tetejét megszórjuk reszelt mozzarellával. 180 fokra előmelegített
sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Címkék:
160g,
Alacsony szénhidráttartalmú,
Bio-Fungi,
Gluténmentes,
Gomba,
Hús étel,
IR,
Juhtúró,
Kicsit egészségesebb,
Kifőztük,
Medvehagyma,
Mozzarella,
Sertés,
Tojásmentes
2023. május 3., szerda
Tökmagos gombakrém
Könnyű kis kenyérre való. Nem túl fotogén, de igazán ízletes.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. A gombát a Chef Gomba biztosította.
*20 dkg Chef Gomba barna csiperkegomba
*5 dkg héj nélküli tökmag
*1 csipet só
*1 csipet őrölt bors
*2 nagy gerezd fokhagyma
*1 tk tökmagolaj
*2 ek olívaolaj
*1 ek citromlé
*2-3 ek víz ha szükséges
Tálaláshoz:
*teljes kiőrlésű kenyér
Mindent késes aprítóba teszünk és összedolgozzuk. Ha száraznak véljük, kevés vízzel lazíthatjuk. Teljes kiőrlésű
kenyérrel kínáljuk.
Címkék:
160g,
Alacsony szénhidráttartalmú,
Bio-Fungi,
Citrom,
Fokhagyma,
Gluténmentes,
Gomba,
húsmentes étel,
IR,
Kicsit egészségesebb,
Kifőztük,
Tejmentes,
Tojásmentes,
Tökmag,
Tökmagolaj,
Vegán
2023. május 2., kedd
Mozzarellás karfiolsteak
Könnyű kis zöldséges köret bármilyen sült hús vagy grillezett szelet mellé. Egyszerű elkészíteni, minél többféle
fűszert használunk, annál finomabb a végeredmény.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Az ízesítőket a Fűszerész biztosította.
*1 közepes karfiol
*olívaolaj
*1/2 kávéskanál őrölt fekete bors
*1 kávéskanál fokhagyma granulátum
*1 kávéskanál vöröshagymás só
*1 kávéskanál morzsolt oregánó
*1 kávéskanál morzsolt bazsalikom
*20 dkg mozzarella sajt
A karfiolt nagy rózsáira szedjük, azokat pedig 1 cm-es szeletekre vágjuk. Olívaolajjal kikent nagy méretű tepsibe fektetjük mind. Lekenjük
kevés olívaolajjal. Megszórjuk a fűszerekkel. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 20 perc alatt roppanósra sütjük, félidőben megfordítjuk.
Vékonyra szeletelt mozzarella sajtot rakunk rá, majd a sajt olvadásáig sütjük. Melegen, rózsaborssal megszórva kínáljuk.
Címkék:
160g,
Alacsony szénhidráttartalmú,
Fűszerész,
húsmentes étel,
IR,
Karfiol,
Kicsit egészségesebb,
Kifőztük,
Köret,
Mozzarella,
Tojásmentes
2023. május 1., hétfő
Gombás rizsfasírt
Tartalmas és ízletes húsmentes fogás, ami akár maradék rizs felhasználásával is készülhet. Nálunk igazán
nagy sikere lett, gyorsan elfogyott.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A gombát a Chef Gomba biztosította.
*1 csésze basmati rizs (23 dkg)
*2 csésze víz (4 dl)
*1 kk házi ételízesítő
*1 kk só
*3-4 ek olívaolaj
Továbbá:
*15 dkg Chef Gomba barna csiperkegomba
*2 nagyobb tojás
*3 púpozott ek teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 kis csokor friss petrezselyemlevél
*2 gerezd fokhagyma
Forgatáshoz:
*kb. 8 dkg teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
Sütéshez:
*olívaolaj
A rizst kevés felforrósított olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a vizet, a sót és az ételízesítőt. Lefedve addig főzzük,
míg a leve elfő és a rizs megpuhul. Ha kissé meghűlt, hozzáadjuk a tojásokat, a zúzott fokhagymát, a fűszereket, a felaprított petrezselyemlevelet, a kisebb darabokra vágott gombát és
annyi zsemlemorzsát, hogy összeálljon a massza. Evőkanálnyi adagokból golyókat sodrunk, amit zsemlemorzsában megforgatunk és sütőpapíros tepsibe rakjuk.
Lekenjük olívaolajjal. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Félidőben egyszer olajjal átkenjük. Melegen vagy hidegen kínáljuk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)