Annyi friss, zsenge kapor van a kertben, hogy azt sem
tudom, miképpen használjam fel most izibe. Nagyon szeretjük, de sajnos csak mi
felnőttek, a kicsik nem. Most egy olyan főzeléket készítettem belőle, amihez
nem szükséges külön feltét, hisz a tök a húsgolyókkal együtt fő meg. Egész apró
gombócokat sodortam, amiből 26 db lett. Van egy nagyméretű, magas falú
serpenyőm, amihez tartozik egy üvegfedő. Ez tökéletesnek bizonyult ehhez a
fogáshoz. Kényelmesen elfértek benne a gombócok, amik a végére vaj puhára
főttek. Természetesen a hús lehet sertés is, de ahhoz lehet egy picit hosszabb
főzési idő szükséges. A főzelék sűrűségét mi állíthatjuk be. Ha túl sűrűnek
találjuk, akkor érdemes egy kevés vizet, vagy akár tejet adni hozzá.
Hozzávalók 4
főre:
Gombóchoz:
*25 dkg darált pulykacomb
*1 egész kicsit tojás
*1 egész kis fej vöröshagyma
*0,5 kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*0,5 kk házi fokhagymakrém
*3 csapott ek zsemlemorzsa
Továbbá:
*2 közepes, zsenge tök
*Kb. 0,5-1 dl víz
*1 púpos kk só
*1 nagy csipet bors
*2 púpos ek liszt
*3 ek olaj
*1 csapott kk fűszerpaprika
*3 dl tejföl
*1 nagy csokor friss kapor
Először a gombócokat készítjük el. A darált húst egy
tálban összeforgatjuk a tojással, zsemlemorzsával, a jó apró kockára vágott
vöröshagymával, sóval, borssal, fokhagymakrémmel.
Egész apró golyókat sodrunk belőle és egy tálcára
sorakoztatjuk.
A megtisztított, meghámozott tököt a reszelő nagy lyukán
lereszeljük és egy kevés vízzel egy nagyobb serpenyőben vagy tálban feltesszük
főni. Meghintjük sóval és borssal. (Inkább kevesebb vizet adjunk hozzá, mert a
tök a sótól még enged levet, és ha még így is kevés, akkor még könnyen
pótolhatjuk a folyadékot.)
Ha felfő, akkor a gombócokat óvatosan belerakjuk, és
lefedve addig főzzük, míg a gombócok megpuhulnak. Nekem ez kb. 20 perc volt. Közben
párszor megrázogatjuk, nem kavarjuk. A gombócokat akár még meg is forgathatjuk
félidőben.
Közben elkészítjük a rántást.
A lisztet csomómentesre keverjük az olajjal, majd
mérsékelt lángon világosra pirítjuk. A tűzről lehúzva megszórjuk
pirospaprikával (én most szándékosan keveset tettem bele, hogy ne legyen túl
piros, így a kapor jobban mutat benne) és pár evőkanál vízzel simára keverjük.
Hozzáadjuk a tejfölt és azzal is csomómentesre keverjük.
Ha a gombócok megpuhultak, a villa már könnyedén
belemegy, akkor a rántást pár evőkanál forró főzelékkel felhígítjuk
(hőkiegyenlítést végzünk) és a főzelékbe csorgatjuk. Közben óvatosan
kevergetjük.
Rászórjuk a megtisztított, apróra vágott kaprot és
összekeverjük.
Ha már jó sűrű, akkor melegen, azonnal kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.