PrintFrendly

2022. február 20., vasárnap

Almás tarkedli

Ismeritek a tarkedlit? Ez a cseh fánk, egy könnyű kelt édesség. Gyakran sütöm, mert nagy családi kedvenc, de most picit változtattam rajta, mégpedig almát reszeltem bele. Igazi hétvégi desszert, nagyon egyszerű elkészíteni.
Hozzávalók kb. 45 db-hoz
*25 dkg liszt
*0,5 kk só
*1 tk őrölt fahéj
*1 kk almáspite fűszerkeverék
*2 ek cukor
*1 ek vaníliás cukor
*4 dl tej
*1 dkg friss élesztő
*2 tojás
*0,5 dl olaj 
*2 nagyobb alma
A tojásokat elkeverjük a sóval, vaníliával, olajjal. Hozzáadjuk a tejben a cukorral felfuttatott élesztőt, végül beleforgatjuk a fűszerekkel elvegyített lisztet. Az meghámozott almákat lereszeljük és a tésztába forgatjuk. 1 órát hagyjuk kelni. 
A tarkedlisütőt nem túl nagy lángon felforrósítjuk, olajjal vékonyan kikentjük, egy evőkanálnyi tésztát teszünk a mélyedésekbe. Ha apró buborék jelenik meg a palacsintákon, óvatosan megfordítjuk. Porcukorral megszórva kínáljuk.
 

2022. február 19., szombat

Tepertős-sajtos muffin

Kedveljük a muffinokat, mert gyorsan elkészülnek, egyszerűek és nagyon sokféleképpen lehet variálni őket. A sós változat is nagy kedvenc, amit most egy kissé egészségesebbre formáltam. Így szénhidrátdiétába is illeszthető. Sütőpapírból készítettem hozzá házilag muffinpapírt, így biztosan nem ragadt bele a tészta a kapszliba. 
A sütés pedig a Russell Hobbs Express Air Fry Mini forrólevegős sütőjében történt. Nagyon klassz kis gép, azt hiszem a jövőben jó kis társam lesz a konyhában. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók 12 db-hoz
*17 dkg teljes kiőrlésű liszt
*8 dkg búzaliszt
*1/2 csomag sütőpor (6g)
*1 csapott kk só
*1/2 kk őrölt bors
*1 késhegynyi őrölt köménymag
*2 nagyobb tojás
*5 dkg vaj
*7 dkg darált tepertő
*2 dl tejföl
*1,5 dl víz-tejszín keverék fele-fele arányban
*15 dkg sajt
 
A tojásokat a vajjal, a darált tepertővel és a tejföllel simára keverjük. Beleszórjuk a sóval, sütőporral és fűszerekkel elvegyített kétféle lisztet. A víz-tejszín keverékével lazítjuk. A lereszelt sajtból keveset félreteszünk a muffinok tetejére, a többit belekeverjük a masszába. 
A papírral bélelt formákban egyenletesen elosztjuk a tésztát, a tetejüket megszórjuk a félretett sajttal. 
Az előmelegített forró levegős sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük a muffinokat. Tűpróbával ellenőrizzük.
 

2022. február 18., péntek

Sárgarépás sajtgolyó

Sajtgolyót már korábban is készítettem, de most csempésztem bele egy kis zöldséget is és sima liszt helyett gluténmentes rizsliszttel próbáltam ki. A végeredmény pedig egy könnyű, húsmentes fogás lett, ami friss salátával vagy egy főzelék feltétjeként is megállja a helyét. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók kb. 16 db-hoz
*20 dkg sajt
*1 nagyobb sárgarépa (10 dkg)
*1 közepes tojás
*1 púpozott ek teljes kiőrlésű barnarizs-liszt (2 dkg)
Sütéshez:
*olaj
 
A sajtot és a meghámozott sárgarépát lereszeljük. 
Hozzáadjuk a tojást, a lisztet és alaposan összekeverjük. 
Diónyi golyókat sodrunk. Felforrósított olajban barnára sütjük mind. 
A felesleges olajat lecsepegtetjük és azonnal kínáljuk.
 

2022. február 17., csütörtök

Egyszerű fetás céklasaláta

Az édeskés cékla és a sós fetasajt nagyon jó párost alkot ebben az egyszerű és finom salátában. Sültekhez, grillezett húsokhoz köretként kínáljuk. A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók személyenként
*1 közepes cékla (10 dkg)
*1 marék friss saláta
*5 dkg fetasajt
*1 kk citromlé
*1 kk olívaolaj
*1 csipet őrölt bors
 
A céklát puhára főzzük, meghámozzuk és kisebb kockára vágjuk. Friss salátára halmozzuk a céklát, rámorzsoljuk a fetasajtot, meglocsoljuk az olajjal, citromlével és kevés borssal megszórva kínáljuk. Sültekhez, grillezett húsokhoz kínáljuk.
 

2022. február 16., szerda

Körözöttel töltött gomba

A körözöttet eddig kenyérre, péksüteményre kenve próbáltam. Gyakran készítem, mert igazán finom. Most gombába töltöttem és nem bántam meg. Laktató és ízletes húsmentes fogás lett belőle. Ezenkívül glutén- és szénhidrátdiétába is illeszthető étel.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált gombát a ChefGomba biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*1 csipet só
*1 csipet őrölt bors
*15 dkg sajt
Töltelékhez:
*25 dkg tehéntúró
*5 dkg krémes juhtúró
*1 kisebb vöröshagyma (5 dkg)
*2 csapott ek tejföl (10 dkg)
*1 csipet só
*1 csipet őrölt bors
*1 csipet őrölt köménymag
 
A túrót alaposan áttörjük, hozzáadjuk a juhtúrót, a finomra reszelt vöröshagymát. A fűszerekkel ízesítjük és a tejföllel krémesítjük. 
A megtisztított gombák tönkjét kiemeljük. A kalapokat meghintjük kevés sóval és borssal, majd megtöltjük a túrókrémmel. Bőségesen megszórjuk reszelt sajttal. 
Sütőpapíros tepsibe rakjuk, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Melegen kínáljuk.
 

2022. február 15., kedd

Sajtos csicsókakrémleves

A csicsóka az a növény, ami nagyon kevés munkát igényel, ha a kertben termesztjük. Nem szükséges télre felszedni, nem fagy ki. A növényvédelemre sem kell sok gondot fordítani. Cserébe sokféleképpen felhasználható gumót kapunk. Én most krémlevest készítettem belőle egy kis sajttal megbolondítva. Fűszeres csicseriropogóssal kínáltam. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
Az elkészítéséhez a Russell Hobbs Desire botmixert használtam.
Hozzávalók 4 személyre
*40 dkg csicsóka (tisztítva mért súly)
*1 kisebb vöröshagyma (8 dkg)
*2 nagy gerezd fokhagyma
*3 ek olaj
*1 nagy csipet só
*1 csipet őrölt bors
*3 dl zöldségleves alaplé
*2 dl tejszín
*5 dkg sajtkrém
*8 dkg sajt
Tálaláshoz:
*pörkölt, fűszeres csicseriborsó
 
A csicsókát alaposan megtisztítjuk és apró darabokra vágjuk. 
A felforrósított olajon megfonnyasztjuk a felkockázott hagymát és a zúzott fokhagymát, átforgatjuk rajta a csicsókát és felengedjük az alaplével. Ízesítjük a fűszerekkel. Lefedve puhára főzzük. Botmixerrel pépesítjük. 
Hozzáadjuk a tejszínt, a reszelt sajtot és átforraljuk. 
Melegen, pörkölt fűszeres csicseriborsóval kínáljuk.
 

2022. február 12., szombat

Sajtos tallér rizslisztből

Ez egy olyan sós apróság, amit szénhidrát- és gluténmentes diétában is lehet fogyasztani. Sajtos, ropogós és sokáig eláll. A próbálkozás eredményeképpen beigazolódott, hogy lehet finom sajtos tallért barna rizslisztből is készíteni. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók kb. 53 db-hoz
*25 dkg teljes kiőrlésű barna rizsliszt
*1 csapott kk só
*1 késhegynyi gluténmentes sütőpor
*1 tojás
*5 dkg puha vaj
*2 púpozott ek tejföl (10 dkg)
*7 dkg trappista sajt
 
A lisztet elvegyítjük a sóval, sütőporral, reszelt sajttal, majd összedolgozzuk a tojással, a puha vajjal és a tejföllel. 10 grammnyi golyókat sodrunk. Felforrósított tallérsütőben pirosra sütjük.

 

2022. február 11., péntek

Sajtos-rozmaringos madeleine

Újra bevetésre került a kis szilikon forma, de most nem édes, hanem sós finomság készült. Sajtos apróság, amit a rozmaring bolondított meg. Egy pohárka borhoz vagy csak egy csésze forró teához remek kísérő. Végtelenül egyszerű és alig szükséges hozzá pár alapanyag. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A madeleine formát a Cookori biztosította.
Hozzávalók 20 db-hoz
*9 dkg liszt
*1/2 kk só
*1/3 kk őrölt bors
*1/4 tk sütőpor
*1 tk apróra vágott rozmaring
*4 nagy tojás
*12 dkg vaj
*18 dkg sajt
 
A tojásokat simára keverjük a puha vajjal, beleszórjuk a reszelt sajtot, a sóval, borssal, sütőporral, rozmaringgal elkevert lisztet. 
Az olajjal vékonyan kikent forma mélyedéseibe teszünk egy csapott evőkanálnyi tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
 

2022. február 9., szerda

Lencsés kelkáposztaleves

Igazi téli, meleg, tartalmas leves. Egy klasszikus kicsit másképpen, egy szokatlan hozzávalóval. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók 4-6 főre
*1 kisebb kelkáposzta
*2 kisebb sárgarépa
*1 kisebb petrezselyem
*10 dkg cukormentes lencse konzerv
*1 kk só
*0,5 kk őrölt fekete bors
*1 késhegynyi őrölt köménymag
*1 kk házi ételízesítő
*1 púpos ek teljes kiőrlésű liszt
*1 kk őrölt fűszerpaprika
*2 ek olaj
*2 púpozott ek tejföl
 
A kelkáposzta torzsáját és vastag erét kivágjuk, a leveleket vékonyra csíkozzuk. Annyi vízben, ami bőven ellepi puhára főzzük. 
Közben hozzáadjuk a felkarikázott répát és petrezselymet. Ízesítjük a fűszerekkel. Hozzáadjuk az átmosott és lecsepegtetett lencsét. 
A lisztet kevés olajon megpirítjuk, a tűzről levéve beleszórjuk a pirospaprikát, a tejföllel krémesre keverjük. Hőkiegyenlítéssel besűrítjük vele a levest. Melegen azonnal kínáljuk.
 

2022. február 8., kedd

Magyaros csicsókakrém

Pikáns kis kenyérre való a kertben termett csicsóka felhasználásával. A mindennapi megszokott szendvicsen túl is érdemes kísérletezni. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók személyenként
*15 dkg csicsóka
*1 ek olívaolaj
*1 késhegynyi őrölt fekete bors
*1 késhegynyi őrölt köménymag
*1 nagy csipet fokhagymás só
 
A megtisztított és kisebb darabokra vágott csicsókát annyi vízben, ami éppen ellepi puhára főzzük. Leszűrjük és még melegen pépesítjük. Hozzáadjuk az olajat és ízlés szerint ízesítjük a fűszerekkel. Teljes kiőrlésű kenyérrel és magvakkal kínáljuk.
 

2022. február 7., hétfő

Csicsókával sült kelbimbó

Két elhanyagolt zöldség. Az egyiket a kertben szedtem, a másikat a zöldségesnél vásároltam. Könnyű köret készült mindkettő felhasználásával, amit sültekhez fogyaszthatunk, de akár párolt rizsbe is forgathatunk. A köménymag jól passzol hozzá. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók 3 személyre
*20 dkg csicsóka
*20 dkg kelbimbó
*2-3 ek olaj
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 nagy csipet őrölt köménymag
 
A kelbimbót lobogó vízben pár perc alatt roppanósra főzzük. 
A csicsókát alaposan megtisztítjuk és kisebb darabokra, a kelbimbót félbe vágjuk. 
Serpenyőben felforrósított olajon először a csicsókát pár perc alatt megsütjük, hozzáadjuk a kelbimbót és együtt készre pirítjuk. Ízesítjük a fűszerekkel és melegen, azonnal kínáljuk.
 

2022. február 5., szombat

Egészben sült szivárványos pisztráng

Ritkán kerül hal az asztalra, de szivárványos pisztrángot is most készítettem először. Picit tartottam tőle, hisz nem ismertem, de nem volt benne sok apró szálka, és ízre is nagyon finom lett. A gyerekek is szívesen eszegették. Bátran ajánlom kezdő háziasszonyoknak is. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók 2 személyre
*2 szivárványos pisztráng
*1 kisebb citrom 
*1 nagy gerezd fokhagyma
*1 kis ág friss rozmaring
*olívaolaj
 
A pisztrángokat alaposan megtisztítjuk, lecsepegtetjük és szárazra töröljük. A hasüreget sózzuk, borsozzuk, majd mindkettőbe rakunk 2-2 szelet citromot, néhány vékonyra vágott fokhagymacikket és 1-1 rozmaringág darabkát. A halat kívülről is megszórjuk sóval, borssal és meglocsoljuk kevés olajjal. Sütőpapíros tepsibe fektetve 190 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel 25-30 perc alatt készre sütjük. Sült krumpli körettel és friss salátával kínáljuk.
 

2022. február 4., péntek

Juhtúrós körözött

Eddig csak tehéntúrós körözöttet készítettem, de ez a juhtúrós változat is igen finom lett. A krémes juhtúró állagban is jobb végeredményt ad, mint a hagyományos változat. Friss teljes kiőrlésű kenyérrel kínáltam. A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók 2-3 személyre
*25 dkg tehéntúró
*5 dkg krémes juhtúró
*1 kisebb vöröshagyma (kb. 5 dkg)
*2 csapott ek tejföl (10 dkg)
*1 kis csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 csipet őrölt köménymag
*1 csapott kk fűszerpaprika
 
A túrót alaposan áttörjük, hozzáadjuk a juhtúrót, a finomra reszelt vöröshagymát. A fűszerekkel ízesítjük és a tejföllel krémesítjük. 
Pár órát pihentetjük, hogy az ízek jól összeérjenek. 
Teljes kiőrlésű kenyérre kenve kínáljuk.
 

2022. február 3., csütörtök

Lencsés karfiolpaprikás

Könnyű, egyszerű, húsmentes fogás. Pillanatok alatt elkészül és már fogyasztható is. Köretként rizs illik hozzá. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók 3 személyre
*40 dkg karfiol
*15 dkg konzerv lencse
*10 dkg vöröshagyma
*3-4 ek olaj
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 nagy csipet őrölt köménymag
*1 csapott kk fűszerpaprika
 
A vöröshagymát apró kockára vágjuk, a felforrósított olajon megfonnyasztjuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, beleforgatjuk az egész apró rózsáira szedett karfiolt. Ízesítjük a többi fűszerrel és kevés vízzel felönt, gyakran kevergetve roppanósra főzzük. 
A végén beleforgatjuk az átmosott lencsét, forralunk rajta egyet. 
Melegen, basmati rizzsel kínáljuk.
 

2022. február 2., szerda

Spenótos-karfiolos szezámspagetti pirított magvakkal

Igazán egyszerű, pillanatok alatt összeállítható, húsmentes fogás. Amíg a tészta fő, addig a többi hozzávaló előkészíthető. A ropogós magvakat nem érdemes lehagyni róla. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált tésztát a WISE PASTA biztosította.
Hozzávalók 2 személyre
*25 dkg karfiol
*1 marék friss spenótlevél
*2 nagy gerezd fokhagyma
*2 dl tejszín
*1 ek vaj
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
*pirított magvak a tálaláshoz
 
A tésztát és a karfiolt bő vízben roppanósra főzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük. 
A spenótot kevés felforrósított vajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a tejszínt, ízesítjük sóval, borssal, belezúzzuk a fokhagymát, végül beleforgatjuk a karfiolt és a tésztát. Jól átmelegítjük és száraz serpenyőben megpirított magvakkal megszórva kínáljuk.
 

2022. február 1., kedd

Fűszeres paszternákszalma

Egy kissé elhanyagolt zöldségféle a paszternák, ami bár megvásárolható nagyobb áruházakban, zöldségeseknél, de nem kap eléggé meghatározó szerepet. Jellegzetes íze nagyon kellemes aromát ad a leveseknek is. Nálunk a kertben is helyet kapott, ezért saját termést tudtam felhasználni. A család sütve szereti a legjobban. Hasáb krumpli módjára készítettem el, ami igen csak nagy sikert aratott. 
A felhasznált ízesítőt a Fűszerész biztosította. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók 2 személyre
*6 közepes paszternák
*2 dl olaj
 
A paszternákot meghámozzuk, szárazra töröljük, 3 mm vékony és 6-7 cm hosszú, megközelítőleg egyforma hasábokra vágjuk. Felforrósított olajban hirtelen megsütjük. 
A felesleges olajat leitatjuk róla. Megszórjuk a fűszerkeverékkel. Azonnal kínáljuk.