PrintFrendly

2020. november 30., hétfő

Savanyúkáposztás karfiolsaláta

Nem kedvelem a hideg évszakokat, de nagyon szeretem bennük, hogy csodás finomságok készíthetők mondjuk sütőtökből és savanyú káposztából. Ezt rendszeresen ki is használom. Amibe csak lehet, kerül belőlük. Most épp egy kis salátába. Köretként sültekhez, húsokhoz kínálhatjuk. A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában is.
Hozzávalók személyenként
*15 dkg karfiol
*8 dkg savanyú káposzta
*2 ek tejföl
*2 ek majonéz
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt fekete bors
*2 nagy csipet őrölt köménymag
 
A karfiolt rózsáira szedjük, bő vízben roppanósra főzzük. A káposztát átmossuk, kicsavarjuk és apróra vágjuk. 
A tejfölt kikeverjük a majonézzel, és a fűszerekkel, majd beleforgatjuk a káposztát és a kihűlt karfiol. 
Pár órát pihentetjük, hogy az ízek jól összeérjenek.

2020. november 22., vasárnap

Egyszerű birsalmakompót

A kis birsalmafánk idén két szép almával örvendeztetett meg bennünket. Nem volt túl sok választásom, hogy ebből a pár gyümölcsből mit is készítsek. Egy kis fűszeres kompótként végezte. A cukor mennyisége természetesen ízlés szerint változtatható, érdemes kóstolással ellenőrizni.
Hozzávalók 2 személyre
*2 nagyobb birsalma
*1 ek frissen facsart citromlé
*cukor ízlés szerint (4-5 ek)
*2 db fahéjrúd
*4-5 db szegfűszeg
 
A birsalmát meghámozzuk, magházát kivágjuk, a gyümölcshúst apróra daraboljuk. Annyi citromos vízben, ami épp ellepi puhára főzzük. (Érdemes többször ellenőrizni, hogy ne főjön szét.) Közben ízesítjük a fűszerekkel és a cukorral. Pár órát hagyjuk pihenni, hogy az ízek jól összeérjenek.

2020. november 21., szombat

Kapros-szalonnás-lilahagymás pizza

Nagyon szeretjük a kapros ételeket és nagyon örülök, amikor ősz végén ismét szedhető friss a kertben, mert a nyáron beért magok szépen kikelnek. A fagy előtt be is gyűjtöttem mindet. Sütöttem egy kis pizzát, mert arra sohasem mond nemet a család. Ez most egy szénhidrátdiétába illeszthető változat, de természetesen az ízek így is csodásak. Érdemes kipróbálni. Ha nincs épp friss kapor, akkor megteszi a fagyasztott vagy éppen a szárított változat is. A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában is.
Hozzávalók 4 személyre
Tésztához:
*20 dkg teljeskiőrlésű liszt
*10 dkg liszt
*1 tk só
*2 dkg friss élesztő
*1,8 dl víz
*2 ek olaj
Szószhoz:
*2 púpozott ek tejföl
*1 csipet só
*1 ek apróra vágott kapor (lehet fagyasztott vagy szárított is)
Feltéthez:
5 dkg húsos szalonna
1 közepes lila hagyma
8 dkg sajt
 
A kétféle lisztet a sóval elvegyítjük, hozzáadjuk a langyos vízbe morzsolt élesztőt és az olajat. Alaposan kidagasztjuk, gombóccá formázzuk. Letakarva a duplájára kelesztjük. 
A tejfölt kikeverjük a sóval és a kaporral. A hagymát vékony csíkra vágjuk. Az apróra kockázott szalonnát zsírjára pirítjuk. 
A megkelt tésztát 1 cm vékonyra és kerek formára nyújtjuk. Sütőpapíros tepsire rakjuk. Megkenjük a kapros tejföllel. Megszórjuk a szalonnával, a hagymával és reszelt sajttal. Addig hagyjuk kelni, amíg a sütő bemelegszik. 180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.

2020. november 16., hétfő

Céklás körözött

Ritkán készítek körözöttet, mert a családban nem mindenki szereti. Én viszont nagyon kedvelem. Ez a céklás változat pedig kifejezetten ízlett. Csak halkan megsúgom, hogy én ettem meg az egészet. Érdemes kipróbálni. A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában is. A cékla feldolgozásához a Russell Hobbs Desire salátakészítőt használtam.
Hozzávalók 2 személyre
*25 dkg túró
*1 kisebb cékla (7 dkg)
*1 ek apróra vágott vöröshagyma
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt fekete bors
*1 nagy csipet őrölt köménymag
*2 ek tejföl
Tálaláshoz:
*teljes kiőrlésű keksz
 
A céklát puhára főzzük, meghámozzuk és a salátakészítő durva reszelőfején lereszeljük. A túrót jól áttörjük, ízesítjük a fűszerekkel, beleforgatjuk a céklát, a vöröshagymát, majd a tejföllel krémesítjük. Pár órát a hűtőben pihentetjük, hogy az ízek jól összeérjenek. Sós keksszel kínáljuk.

2020. november 15., vasárnap

Lapcsánkás pulyka őzgerincben

Már régen megfogalmazódott bennem, hogy fogok készíteni egy ilyen ételt. Most el is jött az ideje. Kicsit macerásnak tűnik, de mindenképpen megéri kipróbálni, mert a végeredmény egy nagyon finom és mutatós fogás, amit akár vendégvárás vagy nagyobb családi ünnepek alkalmával is előre megsüthetünk és az adott napon már csak a szeleteléssel és a tálalással van dolgunk. A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában is. A felhasznált formát a Cookori biztosította.
Hozzávalók kb. 22 szelethez
*40 dkg pulykamell filé
*só
*őrölt fekete bors
*20 dkg szeletelt szalonna
Rétegezéshez:
*3 nagyobb krumpli
*2 nagyobb tojás
*3 nagy gerezd fokhagyma
*1 csapott kávéskanál só
*1/2 kávéskanál őrölt fekete bors
*4 púpozott evőkanál liszt
Forgatáshoz:
*2 púpozott evőkanál liszt
 
A húst felszeleteljük, vékonyra klopfoljuk és megszórjuk sóval, borssal. 
A krumplit finomra reszeljük, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot. Egy 30*4,5 cm-es őzgerinc formát a vékony szalonnával keresztben kibéleljük úgy, hogy egy kicsit fedjék egymást és a forma szélén túllógjanak. A pulyka szeleteket megforgatjuk a lisztben, majd a krumplis masszában és a formába rétegezzük. A túllógó szalonna szeletekkel befedjük. 
Alufóliával letakarjuk. 180 fokra előmelegített sütőben alul-felülsütéssel 1 órát puhítjuk. A fóliát eltávolítva további 20 percet sütjük. 
A formából egy tepsire borítjuk és további 30 percet pirítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd vékonyra szeletelve kínáljuk.

2020. november 2., hétfő

Gyrospizza

Azt hiszem a házi pizzának nincs párja. Nem igényel sok munkát és úgy alakítjuk a feltétet, ahogy szeretjük. Én most egy nagy családi kedvencet, a gyrost próbáltam belecsempészni. Tejfölös szósz, fűszeres csirkefalatok. Pillanatok alatt elfogyott. A recept megjelent a Kifőztük magazin októberi számában is. A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
Tésztához:
*30 dkg liszt
*1 tk só
*2 ek olaj
*1,6 dl víz
*2 dkg friss élesztő
Szószhoz:
*2 púpozott ek tejföl
*1 nagy csipet őrölt fekete bors
*1 nagy csipet fokhagymás só
Feltéthez:
*20 dkg csirkemellfilé
*2-3 ek olaj
*10 dkg sajt
*1 kis lila hagyma
*1 kisebb paradicsom
*friss saláta 
 
A lisztet elvegyítjük a sóval, a fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk az olajat és a vízbe morzsolt élesztőt. A tésztát alaposan kidagasztjuk és letakarva a duplájára kelesztjük. 
A csirkét vékony csíkokra vágjuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel. Serpenyőben felforrósított olajon megpirítjuk. 
A tejfölt kikeverjük a fűszerekkel. A tésztát 1 cm vékonyra és kör alakúra elnyújtjuk. Sütőpapíros tepsire rakjuk. Megkenjük a szósszal, egyenletesen elosztjuk rajta a húst. Megszórjuk reszelt sajttal. Addig pihentetjük, amíg a sütő bemelegszik. 
180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük. Friss salátával, vékonyra csíkozott lila hagymával és paradicsomszeletekkel kínáljuk.