PrintFrendly

2025. december 7., vasárnap

Pudingos kifli glutén- és cukormentesen

Ez egy nagyon egyszerű, könnyű és gyorsan elkészíthető finomság. Gluténmentes diétába és szénhidrát diétába is illeszthető. Cukorbetegek számára a pudingpor miatt gyors felszívódásúnak tekinthető. Akik kicsit szeretnék feldobni, azok két darabot összeragaszthatnak cm lekvárral, esetleg cm, gm mogyorókrémmel.
Hozzávalók kb 50 darabhoz
*11 dkg TK barna rizsliszt
*11 dkg GM zabpehelyliszt
*1 csomag GM vaníliás pudingpor (főzős)
*1 csipet só
*1 dkg 1:4 édesítő
*1 csomag vaníliás eritrit
*1 kevés kezeletlen reszelt citromhéj
*2 nagyobb tojássárgája
*15 dkg vaj
*1 púpozott ek tejföl
 
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a vajjal, tojások sárgájával és a tejföllel összedolgozzuk. Kis adag tésztát szilikonos kifli formába nyomkodunk. 
170 fokosra előmelegített sütőben kb. 14 perc alatt megsütjük. 
A formában hagyjuk hűlni. Majd óvatosan kifordítjuk belőle. Légmentesen záródó dobozban tároljuk.

Mandulakrémes méteres kalács gluténmentesen

Az egyik kedvenc sütim a méteres kalács. Tudom, picit munkaigényes sütemény, de azt hiszem minden belefektetett idő megéri. A bevált receptet alakítottam át gluténmentesre. (Azt ITT találjátok.) A piskóta tökéletesen működik barna rizsliszttel. A különbség szinte észrevehetetlen. A krémet most mandulásra készítettem.
Hozzávalók 2 kalácshoz:
Barna tésztához:
*3 tojás
*14 dkg porcukor
*75 ml tej
*75 ml olaj
*17 dkg teljes kiőrlésű barna rizsliszt
*2,5 dkg cukrozatlan GM kakaópor
*0,5 csomag GM sütőpor
*1 csipet só
 
Sárga tésztához:
*3 tojás
*14 dkg porcukor
*75 ml tej
*75 ml olaj
*20 dkg teljes kiőrlésű barna rizsliszt
*0,5 csomag GM sütőpor
*1 csipet só
 
Krémhez:
*2 csomag GM vaníliás ízű pudingpor
*7 dl tej
*20 dkg vaj
*25 dkg porcukor
*2 ek zöld mandulaaroma
 
Továbbá:
*18 dkg GM étcsokoládé
*2 ek olaj
 
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A porcukrot simára keverjük a tojások sárgájával, a tejjel és az olajjal, beleszórjuk a sütőporral, sóval és kakaóporral elkevert lisztet, végül beleforgatjuk a tojáshabot. Vajjal kikent és liszttel megszórt őzgerincformába simítjuk a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben alul-felül sütéssel tűpróbáig sütjük. Ez nekem kb. 35 perc volt. A formából óvatosan sütőpapírra kifordítjuk és hagyjuk kihűlni. 
A sárga tésztával is ugyanígy járunk el. 
Ha mindkét rúd kihűlt a bordák mentén felszeleteljük.
A krémhez a pudingot a tejben sűrűre főzzük, kihűtjük. A vajat a porcukorral és vaníliával habosra keverjük, végül a pudinggal és mandula aromával elkeverjük.
Először egy szelet sárga sütit kenünk meg krémmel, majd egy barnát, a kettőt összeragasztjuk és ezt addig folytatjuk, míg a tészta és a krém el nem fogy. Érdemes két rudat készíteni, mert így könnyebb vele dolgozni.
A kalácsot legalább 1 órára a hűtőbe rakjuk.
A csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk, majd a sütit bevonjuk vele. Ha a csokoládé megkötött, akkor a sütit éles, forró vízbe mártott késsel ferdén szeleteljük.
 
 

2025. december 6., szombat

Mézeskalács gluténmentesen

Gluténmentesen is lehet finom mézeskalácsot sütni? Természetesen. 
A jól bevált, sok éve használt receptemet alakítottam át. A tésztával picit nehezebb bánni az állaga miatt a hagyományos mézeskalács tésztához képest, de egyáltalán nem vészes. Természetesen gyorsan elfogy.
Az eredeti, nem gluténmentes receptet ITT találjátok.
Hozzávalók kb 1 nagy és egy kisebb tepsihez:
*25 dkg teljes kiőrlésű barna rizsliszt (GM)
*½ kk szódabikarbóna
*1 csipet só
*1 púpozott tk mézeskalács fűszerkeverék (GM)
*7,5 dkg porcukor
*1 nagyobb tojás
*5 dkg méz
*7,5 dkg vaj
 
A vajat a mézzel picit összemelegítjük (nem forraljuk), majd hozzáadjuk a tojást, végül a porcukorral, sóval, szódabikarbónával, fűszerrel elkevert lisztet. Összedolgozzuk. 
Zacskóba csomagolva pár órát, vagy akár egy egész éjszakát pihentetjük. 
Majd picit meleg kézzel átgyúrjuk a tésztát. 
Lisztezett felületen kb. 4 mm vékonyra lenyújtjuk. Lisztbe mártott formákkal kiszaggatjuk. 
Sütőpapíros tepsibe rakjuk. 
180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. 
Hagyjuk kihűlni és légmentesen záródó fém dobozban tároljuk.

Linzer cukor- és gluténmentesen

Egy klasszikus édességet próbáltam átalakítani úgy, hogy glutén- és szénhidrátdiétába is illeszthető legyen. Kis adaggal próbálkoztam, amiből 10 darab közepes süti lett. Érdemes dupla mennyiséggel indítani.
Hozzávalók kb. 10 közepes darabhoz
*15 dkg tk barna rizsliszt
*1 csipet só
*1 ek vaníliás eritrit
*1,7 dkg 1:4 édesítő
*kevés kezeletlen reszelt citromhéja
*½ kk GM sütőpor
*10 dkg vaj
*1 nagy tojássárgája
Töltéshez:
*cm baracklekvár
 
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk. Hagyjuk egy órát becsomagolva pihenni. (Hűtőbe nem szükséges tenni.) Lisztezett felületen és kevés rizsliszttel megszórva kb. 3-4mm vékonyra elnyújtjuk.
Lisztbe mártott formával kiszaggatjuk. Tepsire sorakoztatjuk.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, mert melegen nagyon törékeny. Cukormentes sárgabaracklekvárral töltjük. 
(Érdemes másnap tölteni, mert akkor már kevésbé törékeny a tészta. Töltés után pár óra múlva már nem törékeny, szépen "összeáll" a lekvártól.)
Töltetlen állapotban légmentesen záródó dobozban sokáig eláll.

2025. november 30., vasárnap

Karácsonyi kekszes sütés nélkül

Ez egy nagyon egyszerű sütés nélküli édesség. Előre elkészíthető, a hűtőben sokáig eláll, sőt fagyasztható is. Elég édes, aki nem kedveli, nyugodtan csökkentheti ízlés szerint a porcukor mennyiségét.
Hozzávalók kb 22 szelethez:
*35 dkg darált keksz
*10 dkg porcukor
*1 ek házi vaníliás cukor
*2 púpozott ek kakaópor
*2,5 tk mézeskalács fűszerkeverék
*2 ek rum
*18 dkg vaj
*4 ek baracklekvár
 
Minden hozzávalót egy tálba rakunk, jól összedolgozzuk. Folpackkal kibélelt őzgerinc formába nyomkodjuk. Becsomagolva a hűtőbe rakjuk pár órára vagy akár egy egész éjszakára. Másnap szeletelve kínáljuk.

2025. november 29., szombat

Hamis puszedli

Anyukámmal gyerekkoromban sokszor sütöttük ezt a finom kis édességet nagyobb ünnepek alkalmával. Amikor nekiláttunk 1 kg liszttel kezdődött a recept. Abból az adagból nagyon sok sütemény lett, el is fogyott, hisz nagy a család. 
Most ennyi év után én is nekiláttam, bár az adagot csökkentettem, hisz ez egy próbaként készült. 
A tini gyerekek is szívesen részt vettek az elkészítésében, mértek, kevertek, mártogattak. A régi recepthez képest én annyit változtattam, hogy a tésztából golyókat sodortunk és nem nyújtottuk, szaggattuk, a végén pedig megmártottuk a habban a puszedliket. A végeredmény a gyerekeknek is nagyon ízlett. A puszedlik olyanok, mint a mézes változat, belül puha, a hab pedig egész hamar megköt rajta.
Hozzávalók 23 db-hoz
Karamellhez:
*12,5 dkg cukor
*75 ml víz

Továbbá:
*25 dkg liszt
*1 csipet só
*1 csapott kk szódabikarbóna
*1,5 tk őrölt fahéj
*1 ek vaníliás cukor
*1 nagyobb tojássárgája
*1 púpozott tk zsír
*2 ek tejföl

Tetejére:
*1 tojásfehérje
*10 dkg porcukor
 
A cukrot mérsékelt lángon világosra karamellizáljuk, hozzáadjuk a vizet és hagyjuk felolvadni, kihűlni. A lisztet elvegyítjük a sóval, szódabikarbónával, fahéjjal, vaníliás cukorral, majd összedolgozzuk a tojássárgájával, a zsírral, tejföllel és a cukros vízzel. (A tészta picit ragacsos, de ilyenek kell lennie.)
20 grammnyi tésztából golyókat sodrunk, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, betoljuk a puszedliket.
Vízgőz felett a tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot és azzal is verjük pár percet. 10-11 perc sütés után a puszedliket kivesszük a sütőből, majd azonnal a kemény tojáshabba forgatjuk, illetve mártjuk.
Sütőpapíron hagyjuk teljesen megszáradni. Később légmentesen záródó fémdobozban sokáig eláll.

 
 

2025. november 2., vasárnap

Szellem süti

A gyerekekkel a szünetben sütögettünk kicsit. A boszorkányseprű mellett ezek a szellemes finomságok készültek.
Hozzávalók egy nagy tepsihez:
*15 dkg liszt
*1 csipet só
*5 dkg porcukor
*½ kk sütőpor
*1 tojássárgája
*1 kevés reszelt citromhéj
*10 dkg vaj
 
A lisztet elvegyítjük a sütőporral, sóval, porcukorral, majd hozzáadjuk a citromhéjat, vajat és tojást. Összedolgozzuk. 
Lisztezett felületen kb. 3-4 mm vékonyra elnyújtjuk. 
Egy közepes szív formával kiszaggatjuk. 
Egy éles, vékonypengéjű késsel a szívek közepén félbe vágjuk a tésztát. 
Szívószállal két lyukat készítünk a szemeknek és egy kicsit nagyobb formával egy lyukat a szájnak. 
A szellemek alsó részét picit oldalra hajlítjuk. Átemeljük sütőpapíros tepsire. 
180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt készre sütjük. 
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni. 
Jól záródó fémdobozban sokáig elálló, omlós, puha aprósütemény.

2025. november 1., szombat

Boszorkányseprű süti

A gyerekeknek megígértem, hogy készítünk kreatív sütit a szünetben. Ez a boszorkányseprű lett az egyik. Nagy izgalommal várták formázást, a végeredményt, ami igencsak ízlett is nekik.
Hozzávalók kb. 17 db-hoz
*15 dkg liszt
*1 csipet só
*5 dkg porcukor
*½ kk sütőpor
*1 tojássárgája
*1 kevés reszelt citromhéj
*10 dkg vaj
*pár szál ropi
*pár kocka étcsokoládé
*szórócukor
 
A lisztet elvegyítjük a sütőporral, sóval, porcukorral, majd hozzáadjuk a citromhéjat, vajat és tojást. Összedolgozzuk. Kisebb diónyi tésztát gombóccá sodrunk, azt a két tenyerünk között kicsit ellapítjuk. Egy villát belenyomva mintázzuk. Sütőpapíros tepsibe rakjuk. Oldalról belenyomunk egy ropit. A maradék tésztával megismételjük, amíg az el nem fogy. 
180 fokos sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni. Kevés csokoládét olvasztunk meg és egy kiskanál segítségével becsokizzuk, végül megszórjuk szórócukorral.

Kókuszgolyó zabpehelyből cukor- és gluténmentesen

Picit egészségesebb édesség készítés kísérletének eredményeképpen született ez a finomság. Jobban illene rá a kókuszos sportgolyó elnevezés, mert nagyon hasonlít ízben arra a bizonyos zöld csomagolású csokoládéra. Kis adag, érdemes a mennyiségeket duplázni, triplázni. Szénhidrát- és gluténmentes diétába is illeszthető.
Hozzávalók kb. 13 db-hoz
*10 dkg aprószemű zabpehely (GM)
*2 csapott ek cukrozatlan kakaópor (GM)
*2 kk 1:4 édesítő
*1 tk rum
*1 tk vanília
*1 dl mandulatej (CM)
*5 dkg kókuszreszelék (GM) a forgatáshoz
 
A kókusz kivételével minden hozzávalót összekeverünk. Fél órát pihentetjük, míg a zabpehely magába szívja a nedvességet. Vizes kézzel apró golyókat sodrunk és kókuszreszelékben megforgatjuk. (Ekkor még kissé ragacsos, de a hűtőben pár órát pihentetve a zabpehely tökéletesen megpuhul, megszívja magát a nedvességgel.)

2025. október 23., csütörtök

Egyszerű májgombócleves gluténmentesen

Roppant egyszerű kis leves. A gombóc akkor lesz igazán könnyű, ha a nyers massza nem túl tömör, inkább lágy és van ideje egy kicsit pihenni.
Hozzávalók 4 személyre
Galuskához:
*4 db csirkemáj
*2 kisebb tojás
*1 ek teljes kiőrlésű barna rizsliszt (GM)
*2 -3 ek zsemlemorzsa (GM)
*1 kis csokor friss petrezselyemlevél
*½ kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 kisebb vöröshagyma
Továbbá:
*5-6 nagyobb krumpli
*2 szál sárgarépa
*2 szál petrezselyem
*pár ek olaj
*1 kk só
*1/3 kk őrölt bors
*1 tk házi ételízesítő
 
A gombóchoz a májat elkaparjuk, hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, a morzsát, az apróra vágott zöldlevelet, belereszeljük a vöröshagymát és ízesítjük a fűszerekkel. Nokedli állagúra keverjük és félretesszük.
A zöldségeket megtisztítjuk, a répát és a petrezselymet felkarikázzuk, a krumplit apróra vágjuk.
Kevés felforrósított olajon a zöldségeket átforgatjuk, háromszoros mennyiségű vízzel (esetleg alaplével) felengedjük. Ízesítjük a fűszerekkel. Ha a zöldségek megpuhultak, a galuskát kisebb kávéskanállal a levesbe szaggatjuk. Lefedve, néha megkavarva pár perc alatt készre főzzük. Ha szükséges utánízesítjük.
 

Krémes spenótfőzelék gluténmentesen

Ez egy olyan húsmentes étel, ami viszonylag gyorsan elkészül. Nálunk a kisebbik gyereknek (is) a nagy kedvence.
Hozzávalók 2-3 személyre
*450g fagyasztott parajpüré (GM)
*1 ek vaj (esetleg margarin, ha kerülendő a vaj)
*2 csapott ek gluténmentes zabpehelyliszt (GM)
*1 dl sűrű tejszín
*1 jó nagy csipet só
*3-4 nagy gerezd fokhagyma
 
A vajat felolvasztjuk, megfuttatjuk rajta a zúzott fokhagymát, majd rászórjuk a lisztet, kicsit megpirítjuk, hozzáadjuk a spenótot. Ízesítjük sóval. Végül krémesítjük a tejszínnel. Ha szükséges utánízesítjük. Ha túl sűrű, tejjel, tejszínnel korrigálhatjuk. 
Főtt tojással kínáljuk.

2025. október 14., kedd

Búvár túrós zabkása

Roppant egyszerű, csokoládés finomság gluténmentesen. Szénhidrátdiétába is illeszthető.
Hozzávalók 2 személyre
*1 csésze apró szemű zabpehely (2 dl) (GM)
*2 csésze cukormentes mandulatej (4 dl)
*1 csipet só
*1 csapott tk négyszeres erősségű édesítő
*1 tk cukormentes kakaópor (GM)
*2 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé (GM)
*10 dkg túró
*1 kk négyszeres erősségű édesítő
*2 púpozott ek krémsajt
*1 késhegynyi reszelt citromhéj
 
A tejbe szórjuk a zabpelyhet, a sót és mérsékelt lángon kevergetve megfőzzük. A legvégén hozzáadjuk az édesítőt, a kakaóport, beledaraboljuk a csokoládét. Ha elolvadt benne a csokoládé, elzárjuk. A túrót áttörjük, a krémsajttal, édesítővel, citromhéjjal összekeverjük és a zabkására kanalazzuk. Azonnal kínáljuk.

2025. október 4., szombat

Székelykáposzta egyszerűen

Ez egy olyan étel, mint a töltött káposzta, hisz ahány ház, annyi szokás, mindenki másképp csinálja. Most én egy egész egyszerű változatot hoztam. A babérlevelet kihagytam, azt csak a krumplilevesbe szeretjük. Ízlés szerint tehető bele pár levélke. A kész káposztát kínálhatjuk tejföllel, friss kenyérrel egyaránt.
Hozzávalók 4-6 személyre
*80 dkg sertéshús
*1 kg savanyú káposzta
*15 dkg kolozsvári szalonna
*1 nagy fej vöröshagyma
*1 nagy paradicsom
*1 nagy paprika
*1 púpozott ek zsír
*1 kk só
*1 tk fűszerpaprika (GM)
*½ kk őrölt köménymag (GM)
*1 kk őrölt fekete bors (GM)
 
A húst nagyobb kockára vágjuk, a szalonnát felcsíkozzuk, a vöröshagymát felkockázzuk.
A felforrósított zsíron megpirítjuk a szalonnát, hozzáadjuk a hagymát, majd a lecsepegtetett húst és fehéredésig pirítjuk. Ízesítjük a fűszerekkel, majd annyi vízben, ami ellepi, lefedve főzzük. Közben hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott paradicsomot és a paprikát. Ha már puha a hús, a kicsavart savanyú káposztát is hozzáadjuk. (Én átmostam, mert nem kedveljük a nagyon savanyú fajtát, de ez természetesen ízlés szerint el is hagyható.) Együtt készre főzzük. Melegen kínáljuk.

2025. október 1., szerda

Krumplis zellerkrémleves

Nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető, melengető kanalaznivaló. Tálalhatjuk akár reszelt sajttal vagy tökmagolajjal, esetleg pirított magvakkal megszórva is.
Hozzávalók 4 személyre
*1 közepes zellergumó
*2 nagyobb krumpli
*2-3 ek olaj
*1 kk só
*1 tk házi ételízesítő
*2 dl tejszín
 
A zöldségeket megtisztítjuk, nagyobb kockára vágjuk. A felforrósított olajon átforgatjuk, annyi vízben, ami éppen ellepi, lefedve puhára főzzük. Közben ízesítjük a fűszerekkel. 
Merülő mixerrel pépesítjük, a tejszínnel krémesítjük. 
Melegen kínáljuk.
 

2025. szeptember 28., vasárnap

Egyszerű csokitorta gluténmentesen

Nagyobbik gyermekünk 15. születésnapja alkalmából készítettük férjemmel ezt az egyszerű kis tortát. Nem túl édes, a tésztája pedig igazán könnyű. Kicsit rusztikus, de az ünnepelt örült neki és ez a lényeg :-)
A torta gluténmentes diétába is illeszthető.

Hozzávalók egy 18 cm-es tortához
Tésztához:
*6 nagyobb házi tojás
*6 ek cukor
*5 ek teljes kiőrlésű barna rizsliszt (GM)
*2 ek cukrozatlan kakaópor (GM)
*1 kk sütőpor (GM)
*1 csipet só

Krémhez:
*3 dl cukrozott habtejszín
*1 csomag habfixáló
*3 jó púpozott ek krémsajt
*10 dkg étcsokoládé (GM)
 
Tetejére:
*7,5 dkg étcsokoládé (GM)
*1 mk olaj
 
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, majd a sárgáját. Végül beleforgatjuk a sütőporral, kakaóporral elkevert lisztet. 
2 db 18 cm-es előkészített tortaformákba simítjuk a fele-fele tésztát és 180 fokos sütőben alul-felül sütéssel kb. 15 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Kiemeljük a formából és hagyjuk kihűlni. 
A tortalapokat ketté vágjuk. 
A krémhez a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, belecsorgatjuk a felvert tejszínbe, belekanalazzuk a krémsajtot is, beleszórjuk a habfixálót. 
Megtöltjük a torta rétegeket és körbe is vonjuk vele. 
Megolvasztjuk vízgőz felett a csokoládét, majd a tetejére simítjuk.
 

2025. szeptember 20., szombat

Felemás sütőtökkenyér gluténmentesen

Az őszben a kedvencem a sütőtök. Már a mostani fajtáknál nem kell, hogy megcsípje a dér. Sikerült is egy jó édes darabot kiválasztani és egy részéből sütit készítettem. Mégpedig gluténmenteset. Cukor most került bele, de akár édesítővel is helyettesíthető. (GM)
Hozzávalók kb. 18 szelethez
*2 nagy tojás
*0,5 dl olaj
*2 púpozott ek cukor
*1 ek vaníliás cukor (GM)
*1 púpozott ek tejföl
*12 dkg sült, áttört tök
*12 dkg teljes kiőrlésű barna rizsliszt
*1 tk sütőpor (GM)
*1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor (GM)
 
A tojásokat a kétféle cukorra, áttört tökkel, tejföllel és olajjal simára keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. A masszát két részre osztjuk és az egyikbe belekeverjük a kakaóport. Az előkészített őzgerincformába simítjuk először a sütőtökös tésztát, majd a kakaósat. Végül egy villával kicsit átborzoljuk a tésztát, hogy a két réteg picit összekeveredjen.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Szeletelve kínáljuk.

2025. szeptember 16., kedd

Tejfölös szilvakrémleves

Nem túl édes, inkább kellemesen savanykás krémleves, amit most ebben az időjárásban inkább langyosan esik jól kanalazni.
Hozzávalók 4 személyre
*50 dkg szilva
*1 kk őrölt fahéj (GM)
*1 csipet só
*1 kk 1:4 édesítő
*1-2 ek frissen facsart citromlé
*1 ek vaníliás pudingpor (GM)
*2 púpozott ek tejföl
 
A szilvát kimagvaljuk. A gyümölcshúst annyi vízben, ami éppen ellepi feltesszük főni. Ízesítjük a fűszerekkel, citromlével, édesítővel. Ha megpuhult a szilva, a pudingport simára keverjük a tejföllel, hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk. Merülő mixerrel pépesítjük. Ha szükséges utánízesítjük, illetve ha nagyon sűrű, akkor kevés vízzel vagy tejjel hígíthatjuk.