Eljött a hűvösebb, mordabb idő. Jobban esnek a tartalmasabb, laktatóbb fogások. Ilyen ez a pácolt, majd sörben omlósra sült sertésszelet
is. Ízletes, egyáltalán nem száraz, ráadásul a munka nagy részét a sütő végzi. Káposztás krumplipürével és hirtelen
sült almaszeletekkel kínáltam. A fő alapanyagot A séf húsboltja és pecsenyése biztosította. Ha Inárcson jártok, akkor érdemes benézni hozzájuk, hisz csodás áruval, kedves kiszolgálással
várják a vásárlókat. Ha szépen megkéritek őket, akkor pillanatok alatt még fel is szeletelik például a bőrös karajt is.
*4 bőrös karaj szelet
Páchoz:
*0,5 dl olaj
*1 kk só
*1/2 kk őrölt bors
*1/2 kk őrölt köménymag
*1 kk fűszerpaprika
*3 nagy gerezd zúzott fokhagyma
*1 tk méz
Továbbá:
*1 ek zsír a tepsi kikenéséhez
*1 nagy fej vöröshagyma
*2 friss rozmaring ág
*1 dl sör
Krumplipüréhez:
*20 dkg káposzta
*1/2 kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*2-3 ek olaj
*40 dkg krumpli
*5 dkg vaj
*2 ek tejföl
Almához:
*2 nagyobb alma
*1 csipet só
*1 csipet őrölt bors
*1 ek vaj
A hús szeleteket megmossuk, szárazra töröljük a bőr részt 1 cm-ként nem túl mélyen bevagdaljuk. A páchoz a fűszereket
az olajjal, a mézzel és a zúzott fokhagymával összekeverjük, majd a húsokat bedörzsöljük vele. Pár órát, vagy akár egy egész éjszakát
pihentetjük. Másnap kevés zsírral kikent tepsibe fektetjük mind. Mellé rakunk egy nagyobb darabokra cikkezett vöröshagymát és két rozmaring ágat.
Ráöntjük a sört. Lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órát puhítjuk. Majd a fedőt levéve szép pirosra sütjük.
Közben
a körethez a káposztát lereszeljük, felforrósított olajon megpirítjuk, majd sózzuk és borsozzuk.
A krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk és sós
vízben puhára főzzük. Leszűrjük, vajjal és tejföllel áttörjük, beleforgatjuk a pirított káposztát. Ha szükséges ízesítjük.
Az almák magházát eltávolítjuk, nem túl vékonyra szeleteljük. Egy felforrósított serpenyőben vajon hirtelen megsütjük. Közben megszórjuk
egy csipet sóval és borssal. A húst a krumplipürével és a sült almával kínáljuk.