PrintFrendly

2015. január 31., szombat

Kakaós csiga újra

Lassan már hagyomány, hogy a hétvégét egy finom péksüteménnyel kezdjük. A család nem panaszkodik, én pedig imádom készíteni és természetesen elfogyasztani is. Most épp kakaós csiga sült, ami nem épp egy különleges kelt tészta, sőt már szerepel is recept itt fent a blogon, de most egy új technikát próbáltam ki, ami annyira jól működött, hogy mindenkinek jó szívvel ajánlom és biztos vagyok benne, hogy legközelebb is csak így fogom készíteni. Ezzel a módszerrel csodaszép, egyforma csigákat kapunk.
Hozzávalók 16 db csigához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2,5 dkg élesztő
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 egész tojás
*10 dkg margarin

Töltelékhez:
*2-3 ek olaj
*2 púpos ek cukrozatlan kakaópor
*3 ek cukor

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és megszórjuk egy evőkanál cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a cukrot elkeverjük a kakaóporral. Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Megkenjük vékonyan olajjal. Megszórjuk a cukros kakaóval.
A téglalap keskenyebbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük.

Egy vékony varró cérnával a tekercs alá nyúlunk, majd másfél ujjnyi széles szeleteket vágunk le úgy, mintha a cérnával csomót kötnénk a tekercsre.
A csigákat az előkészített tepsibe fektetjük egymástól egy kicsit távolabb.
Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, ez kb. 20-25 perc.
180 fokon 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. január 29., csütörtök

Apró sajtos korongok

Egy kevés maradék túró megmentése miatt készült ez a sajtos finomság. Olyan jövök-megyek és bekapok egy falatot lett. Nem is lepődtem meg, hogy miért volt olyan nagy forgalom a konyhában miután kisült :-D



Hozzávalók 2 nagyobb tepsi koronghoz:
*25 dkg túró
*1 tk só
*1 jó nagy ek tejföl
*30 dkg rétesliszt
*20 dkg puha margarin
*1 felvert tojás lekenni
*15 dkg reszelt sajt a tetejére

A túrót egy tálba öntjük, jól áttörjük (erre egy krumpli törőt használtam).
Megszórjuk a sóval, elkeverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a réteslisztet.
Ezután elmorzsoljuk benne a margarint és jól összedolgozzuk.
Folpackba csomagolva egy órára a hűtőbe rakjuk.
Két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük.
A tésztát lisztezett felületen kb. 5 mm vastagra elnyújtjuk.
Egy egész apró pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Az előkészített tepsikbe fektetjük, egymáshoz lehet közelebb, mert inkább megemelkednek, mint oldalra terülnek.
Lekenjük egy egész, kissé felvert tojással. Megszórjuk mindegyiket egy csipet reszelt sajttal.
180 fokon hőlégkeveréssel 23 perc alatt szép barnára sütjük.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. január 28., szerda

Saláta maradék sült oldalasból

Nem vagyok igazán nagy saláta rajongó, de néha tényleg jól esik egy kis zöldség. Most még inkább szükség van vitaminra, hisz itt az influenza szezon. Természetesen a hús sem hiányozhat, ami most egy kis maradék sült oldalas. Egyszerű, könnyű vacsora lett belőle. Én még öntetet sem tettem rá, de leggyakrabban
fokhagymás-tejfölös kerül a salátáinkra.



Hozzávalók 2 főre:
*4 kisebb szelet sült oldalas
*1 jégsaláta negyede
*1 nagyobb paradicsom
*1 kisebb lila hagyma
*1 kis darab kígyó uborka
*1 nagyobb sárgarépa
*1 csipet só
*1 csipet bors

A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát lereszeljük, a paradicsomot és az uborkát nagyobb darabokra kockázzuk, a hagymát felkockázzuk, a jégsaláta leveleit összetépkedjük.
A sült oldalasról levágjuk a csontot és a visszamaradó húst kb. 2 mm vastag szeletekre vágjuk.
A zöldségeket felváltva két tányérra halmozzuk, megszórjuk egész kevés sóval és borssal, majd rászórjuk a hús szeleteket.
Igény szerint fokhagymás-tejfölös öntetet is készíthetünk hozzá.

A Facebookon is megtaláltok.


2015. január 27., kedd

Fehérbableves füstölt csülökkel

Vásároltunk egy kisebb füstölt csülköt, de még az is több, mint egy kilogrammot nyomott. Már rég szerettem volna egy jó kis bablevest főzni, ezért közel a harmadából ma el is készítettem. A többi részt apróra vágva elraktam a fagyasztóba és majd később kerül felhasználásra.
Egy nagyon tartalmas és finom leves lett belőle. Kicsit hosszadalmas az elkészítése, de nagyon finom.
Ha szárazbabot használunk, akkor azt előző este érdemes forró vízbe áztatni és a hússal együtt a leveshez adni, mert lassabban puhul meg, mint az előfőzött, konzerv változat. 



Hozzávalók 6 főre:
*30 dkg füstölt csülök
*40 dkg sertéslapocka
*1 nagy fej vöröshagyma
*2 ek olaj
*4 szál sárgarépa
*3 szál petrezselyem
*6 kisebb szem krumpli
*2 kis doboz fehérbab konzerv
*1 kk só
*1 nagy csipet bors

Rántáshoz:
*2 ek liszt
*2 ek olaj
*1 tk őrölt pirospaprika

A füstölt csülköt apró kockára vágjuk és kb. 1,5 liter vízben fedő alatt kb. 1 óra alatt közel puhára főzzük.
A megtisztított lapockát apró kockára vágjuk, és kicsit lecsepegtetjük.
Egy nagy fej vöröshagymát apróra kockázunk és kevés olajon üvegesre párolunk, majd a lapockát fehéredésig pirítjuk rajta.
Hozzáadjuk a csülköt a főzőlevével együtt (kb. 1 liter lett), majd felöntjük még 2-2,5 liter vízzel és fedő alatt tovább főzzük.
Megtisztítjuk a zöldségeket, a sárgarépát, a petrezselymet vékony karikára, a krumplit kisebb kockára vágjuk.
A konzerv babot átmossuk és hagyjuk lecsepegni.
A levest ízesítjük sóval, borssal, házi ételízesítővel(leveskockával), darált paprikával.
Ha már a hús majdnem puha, hozzáadjuk a sárgarépát és a petrezselymet.
Elkészítjük a rántást. Két evőkanálnyi olajjal csomómentesre keverünk két evőkanál lisztet, majd mérsékelt lángon világosra pirítjuk.
A tűzről lehúzva meghintjük őrölt pirospaprikával, majd jól elkeverjük.
A leves meleg levéből kanalanként hozzáadva felhígítjuk, közben kavargatva, hogy sima, csomómentes rántást kapjunk.
Ha már majdnem puha a répa és a zöldség, hozzáadjuk a krumplit is.
Hagyjuk felfőni és beleszórjuk a lecsepegett babot, majd felöntjük a rántással.
Felfő és melegen, friss kenyérrel kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.



2015. január 26., hétfő

Túrós béles

Vasárnap délután egy kis finomságra vágytunk, volt is itthon egy csomag túró. Mivel már túrós béles régen készült, ezért nem is vártam sokat, bedagasztottam és sütöttem egy adag kalácsot.
Erről a finomságról mindig Nagymamám jut eszembe, hisz anno Ő nagyon sokat sütötte és én a deszka mellett figyeltem, hogy hogyan is csinálja. Később Anyukám keze munkáját követtem, majd én is elsajátítottam a technikát. 
A kezdeti próbálkozások alkalmával eléggé szétnyíltak a bélesek, de később már rájöttem, hogy a tepsibe érdemes közelebb fektetni a kalácsokat, formázáskor nem szabad túl sok lisztet használni és jól össze kell nyomni a négy sarkot. Ha mégis önálló életre kelnek a kalácsok, az sem akadályozza meg a családot, hogy mindet elfogyassza :-)


Hozzávalók 12 db béleshez:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2,5 dkg élesztő
*2 dl tej
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*10 dkg margarin
*1 egész tojás

Töltelékhez:
*45 dkg túró
*2 tasak vaníliás cukor
*2 ek cukor
*0,5 kezeletlen citrom héja
*1 egész tojás

Lekenni:
*1 egész tojás

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, majd megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a túrót egy villával áttörjük, majd összedolgozzuk a cukrokkal, a tojással és a citrom reszelt héjával.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
12, közel egyforma négyzetre vágjuk.
A tészták közepén elosztjuk a tölteléket. (Nekem kb. 1 nagy evőkanálnyi jutott mindegyikre.)
Majd a tészták négy sarkát összefogjuk és megcsavarjuk.
A béleseket sütőpapírral bélelt egész nagy tepsibe (38*30 cm) sorakoztatjuk.

Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik.
Lekenjük egy egész, kissé felvert tojással.
180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt szép barnára sütjük.
Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.

 A Facebookon is megtaláltok.