A kelt tészták a szívem csücskei. Nagyon szeretem készíteni és fogyasztani is. Most egy igazán egyszerű mákkal töltött finomság került az asztalra. Ehhez a Cookori.com biztosította a formát. Nagyon könnyű vele dolgozni, dekoratív és csodásan sül benne a süti. A sütőlemezt IDE kattintva tudjátok megtekinteni.
A mák előkészítéséhez a darálót pedig ITT találjátok.
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*2 ek cukor
*1 nagyobb tojás
*10 dkg vaj
Töltelékhez:
*Kb.18 db aszalt szilva
*8 dkg mák
*2 ek cukor
*1 ek vaníliás cukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*2-3 ek tej (lehet több is)
Továbbá:
*1 ek olvasztott vaj a lekenéshez
*2-3 ek tej az átgőzöléshez
A lisztet elvegyítjük a sóval, majd hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a cukrot, a vajat és a tojást. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Letakarva a duplájára kelesztjük.
A mákot ledaráljuk, ízesítjük a cukrokkal, a citrom héjával és annyi tejjel dolgozzuk össze, hogy ne legyen se túl száraz, se túl leveses.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen 0,5 cm vastagra nyújtjuk. Közepes pogácsa szaggatóval korongokat szaggatunk. A korongok közepére teszünk egy kávéskanál tölteléket és 1 aszalt szilvát. A korongok szélét összefogva labdákat formázunk. Kevés vajjal kikent sütőlemezre sorakoztatjuk.
Letakarva hagyjuk kb. 20 percet kelni.
A tetejét lekenjük olvasztott vajjal.
180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. Azonnal lekenjük tejjel és letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
Porcukorral megszórva kínáljuk.