Hozzávalók 4 főre:
*250 g ricotta
*4 közepes tojás
*1 vaníliarúd kikapart magja (esetleg 1 tasak Bourbon
vaníliás cukor)
*100 g porcukor
*100 g liszt
*1 tasak sütőpor 2/3-a (kb. 8 g)
*1 kis csipet só
A ricottát a tojásokkal egy tálkában jól elkeverjük, majd
hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magját (esetleg a vaníliás cukrot), a
porcukrot és jól összekeverjük.
A lisztet egy másik tálkában elvegyítjük a sütőporral és a
sóval, majd a ricottás masszába szórjuk.
Alaposan összeforgatjuk.
Egy folyós, de sűrű masszát kapunk. Hagyjuk állni, míg egy
edénykében kb. 6-7 dl olajat forrósítunk.
Egy tálkába készítünk kevéske vizet és szükségünk lesz egy
teáskanálra.
Ha az olaj már forró, akkor a kanalat a vízbe mártjuk, a
tésztából kanalazunk egy adagot, majd a forró olajba engedjük. Kb. 3-4 fánkot
érdemes egyszerre sütni. Nagyon hamar sül, nem szabad nagy lángon készíteni,
mert a belseje folyós maradhat. Érdemes az olaj forróságát úgy ellenőrizni,
hogy először csak 1 db fánkocskát sütünk, megfigyelve, mennyi időre van
szüksége a teljes süléshez.
A fánkok maguktól megfordulnak az olajban, ha már az alsó
részük megsült.
Konyhai papírtörlőre szedjük és hagyjuk lecsöpögni a
felesleges olajat.
A szaggató kanalat érdemes megtörölni, ha marad rajta egy
kis tészta, mert akkor nem válik le az olajban a következő fánk és ajánlott
minden egyes fánk előtt a vízbe mártani.
A megsült fánkocskákat porcukorral meghintve, esetleg
baracklekvárral, mogyorókrémmel kínáljuk.
Ebből az adagból nekem 2 közepes tálcányi mennyiség lett.