PrintFrendly
2017. december 31., vasárnap
2017. december 30., szombat
Sütőtökös ünnepi csiga
Akik követik a blogot, tudják, hogy a kelt tészta a
szívem csücske. Jöhet bármilyen formában és ízesítésben. A hagyományos kakaós
csigát gondoltam most egy picit tovább. A tésztába maradék sült sütőtök,
a töltelékbe pedig igazi téli, ünnepi íz került, mégpedig mézes sütemény
fűszerkeverék. Már a készítéskor csodás illat lengte be a lakást, már alig
vártam, hogy megkóstolhassam. Puha,
fűszeres, megunhatatlan. Érdemes kipróbálni.
A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában
is.
A fotózáshoz a hátteret a Fotókellék biztosította.
Hozzávalók:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 púpozott ek cukor
*20 dkg sült, áttört sütőtök
*1 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*1 egész tojás
*6 dkg vaj
Töltelékhez:
*2-3 evőkanál olaj
*3 púpozott ek cukor
*1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
*1 csapott ek mézes sütemény fűszerkeverék
Lekenéshez:
*2-3 ek tej
Tálaláshoz:
*porcukor
A tejben felfuttatjuk az élesztőt egy kevés cukorral, majd a
többi alapanyaggal rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva a duplájára
kelesztjük.
Lisztezett felületen téglalap alakúra, és 3 milliméter vékonyra nyújtjuk.
Megkenjük olajjal, megszórjuk a fűszerkeverékes, kakaós cukorral. A hosszabbik
oldaláról feltekerjük, és ujjnyi szeletekre vágjuk.
Sütőpapíros tepsibe
fektetjük, letakarva legalább 20 percet kelesztjük. 180 fokra előmelegített
sütőben, hőlégkeveréses módban 12-13 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve
lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni. Porcukorral
megszórva kínáljuk.
Ebből az adagból 14 db csiga lett.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
2017. december 28., csütörtök
Kávés minikuglóf
Nem mondom azt, hogy nagy kávéimádók vagyunk, de sütibe
kimondottan szeretjük. Most egy nagyon egyszerű édességet készítettem, amibe
került belőle és a nyírfacukor is újra bevetésre került.
Nem lett belőle csak 9
db, de egy csésze forró teához vagy kakaóhoz remek kísérő.
A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában
is.
A nyírfacukrot a Nyírfacukor Édesen Egészséges
biztosította.
Hozzávalók:
*15 dkg liszt
*1 csapott tk sütőpor
*2 csapott ek azonnal oldódó kávépor
*1 nagy tojás
*8 dkg nyírfacukor
*3 ek olaj
*1,5 dl tej
A cukrot simára keverjük a tojással és az olajjal, majd
beleforgatjuk a sütőporral és kávéporral elkevert lisztet. A tejjel lazítjuk. A
tésztát elosztjuk a szilikon kuglófforma mélyedéseiben.
170 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük.
Porrá őrölt nyírfacukorral meghintve kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
2017. december 27., szerda
Meggyes sportgolyó
Vége a karácsonynak, de már lassan itt a szilveszter. Ilyenkor a sós falatok kelendőbbek, de ha mégis valaki egy kis édességre vágyik, akkor valami egyszerű finomság jól jön ilyenkor. Ehhez a csokis golyóhoz még a sütőt sem kell bekapcsolni.
A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában is.
A fotózáshoz a hátteret a Fotókellék biztosította.
A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában is.
A fotózáshoz a hátteret a Fotókellék biztosította.
Hozzávalók 6 személyre
Golyókhoz:
*35 dkg darált háztartási keksz
*10 dkg porcukor
*3 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor
*1 evőkanál rum
*18 dkg vaj
*2-3 evőkanál baracklekvár
Töltelékhez:
*1 kis üveg magozott meggy
Bevonáshoz:
*20 dkg étcsokoládé
*2 evőkanál olaj
Az alapanyagokat összedolgozzuk, diónyi golyókat sodrunk.
Mindegyik közepébe egy lecsepegtetett meggyet teszünk.
A csokoládét az olajjal
vízgőz felett megolvasztjuk, és a golyókat megmártjuk benne. Addig pihentetjük,
míg a csoki megdermed.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
2017. december 23., szombat
Szalonnás haltekercs
Olyan kevés halat fogyasztunk, de általában karácsonykor
azért szerepel az étlapon. Halászlé az nem, de most egy roppant egyszerű
tekercs készült. Minimális fűszerezéssel és egy kis citrommal meglocsolva. Érdemes
kipróbálni, hisz nem bonyolult és hamar kész.
A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában is.
Hozzávalók 4
személyre
*4 nagy szelet tőkehalfilé
*8 vékony szelet húsos szalonna
*őrölt bors
*fokhagymás só
*citrom
A hal szeleteket a szalonnával megegyező széles csíkokra
vágjuk, majd szárazra töröljük. Megszórjuk fokhagymás sóval és borssal, majd
feltekerjük, mint a csigát. Egy szelet szalonnával szorosan körbe csavarjuk, és
megtűzzük fogpiszkával. Sütőpapíros tepsibe helyezzük. 180 fokon
hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük. Melegen, citromlével meglocsolva és
krumplipürével kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
2017. december 17., vasárnap
Almával, hagymával sült csirkecombok
Korábban nem igazán kedveltük a gyümölcsös húsokat, de azért
néha próbálkozok vele. Ezzel a sült csirkével szerencsére sikert arattam, mert
amilyen egyszerű, olyan finom lett. A húst a sült hagyma és alma nagyon jól
kiegészítette.
Krumplipüré, tarhonya vagy bulgur is illik hozzá.
Hozzávalók 4
főre:
*4 egész csirkecomb
*2 tk csirke fűszersó
*1 ek mangalica zsír
*1 egész nagy fej vöröshagyma
*2 nagy gerezd fokhagyma
*2 nagyobb db alma
Egy közepes tepsit kikenünk egy kevés zsírral. A
vöröshagymát vékony fél karikára vágjuk, és beleszórjuk. A megtisztított húst
meghintjük a fűszersóval, bedörzsöljük a zúzott fokhagymával, és a tepsibe a
hagymára fektetjük. Öntünk közé kb. 1 dl vizet. Alufóliával lefedjük és 200
fokos sütőben addig puhítjuk, míg a villa könnyen belemegy a húsba. Nekem ez
kb. 60 perc volt. Majd az alufóliát levesszük. Az almák magházát kivágjuk,
majd felcikkezzük, és a húsok közé szórjuk. Meglocsoljuk a hús szaftjával. A
hőmérsékletet 180 fokra mérsékeljük, majd addig sütjük, míg a hús szépen
megpirul. Közben párszor érdemes a húst és almát locsolgatni a szafttal.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)