PrintFrendly

2021. február 28., vasárnap

Szilvalekváros csokoládékenyér

Ez egy őzgerinc formában sült csokoládés süteményt, amit a szilvalekvár tesz igazán szaftossá. Sokáig élvezhetően friss marad, már ha marad belőle. :-D
A recept megjelent a Kifőztük magazin februári számában is.
Hozzávalók 22 szelethez
*16 dkg liszt
*2 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
*1 csapott tk sütőpor
*1 csipet só
*10 dkg vaj
*2 nagyobb tojás
*8 dkg cukor
*3 púpozott ek szilvalekvár
*1,2 dl joghurt
*1 ek rum
*5 dkg étcsokoládé
 
A puha vajat simára keverjük a tojásokkal és a cukorral. Hozzáadjuk a kakaóporral, sóval, sütőporral elvegyített lisztet. Beleforgatjuk a szilvalekvárt, a rummal és a joghurttal lazítjuk. Ízesítjük a rummal és beleszórjuk az apróra darabolt csokoládét. Vajjal kikent és liszttel megszórt 30*4,5 cm-es őzgerinc formába simítjuk a sűrű tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben alul-felül sütéssel 35 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, szeletelve kínáljuk.
 
Tipp: Ha sütés közben a kenyér felpúposodik és megreped, akkor a sütés után azonnal sütőpapírra kiborítjuk és a tészta szépen összehúzódik.

2021. február 27., szombat

Márványos linzerkeksz

A gyerekek segítségével most egy nagyon egyszerű, de mégis egy igazán mutatós finomságot készítettünk. Omlós kis apróság, ami pillanatok alatt elfogyott. A recept megjelent a Kifőztük magazin februári számában is.
Hozzávalók 25 db-hoz
*18 dkg liszt
*1 csipet só
*1 késhegynyi sütőpor
*5 dkg porcukor
*1 ek vaníliás cukor
*10 dkg puha vaj
*1 kisebb tojás sárgája
*1 csapott ek cukrozatlan kakaópor
 
A lisztet elvegyítjük a sóval, sütőporral, porcukorral, vaníliás cukorral, majd összedolgozzuk a vajjal és a tojás sárgájával. 
A tésztát két egyenlő részre osztjuk, az egyikbe beledolgozzuk a kakaóport. A világos és a sötét tésztából is 2-2 vékony rudat sodrunk, amit egymás mellé téve hengerré formázunk, végül kis darabot letépve golyót sodrunk, amit a tenyerünkkel kissé ellapítjuk. A kekszeket sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk. 
160 fokos sütőben kb. 17-20 perc alatt világosra sütjük. 
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

2021. február 23., kedd

Babos gombapástétom

Amikor már unalmasak a szendvicsek, a reggeli vajas kenyér, akkor jön jól egy könnyű kis babos gombapástétom. Roppant egyszerű elkészíteni és még szénhidrátdiétába is beilleszthető. A recept megjelent a Kifőztük magazin februári számában is. A felhasznált gombát a ChefGomba biztosította.
Hozzávalók 2 személyre
*18 dkg ChefGomba Shiitake gomba
*20 dkg fehérbab konzerv
*1 kis vöröshagyma
*2 gerezd fokhagyma
*4 ek olívaolaj
*1 ek dijoni mustár
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt feketebors
Tálaláshoz:
*teljes kiőrlésű kenyér
 
Az apróra kockázott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát fehéredésig pirítjuk kevés felforrósított olajon. Hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott gombát. Együtt készre pirítjuk. A gombát és az átmosott, lecsepegtetett babot a fűszerekkel és a mustárral, egy evőkanál olajjal merülő mixerrel pürésítjük. Friss kenyérrel kínáljuk.

2021. február 22., hétfő

Savanyúkáposztás laskaleves

Ez egy igazán téli, ízletes fogás. Az ember lánya nem is gondolná addig, hogy a gomba és a savanyú káposzta milyen jó párost alkot, amíg ki nem próbálja. Tényleg egyszerű étel, még szénhidrátdiétába is beilleszthető. A recept megjelent a Kifőztük magazin februári számában is. A felhasznált gombát a ChefGomba biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*1 csomag ChefGomba Exotic ChefMix
*40 dkg savanyúkáposzta
*1 kk só
*1 nagy csipet őrölt fekete bors
*1 késhegynyi őrölt köménymag
*1 tk őrölt fűszerpaprika
*2-3 evőkanál olaj
 
A csomagban lévő sárgarépát felkarikázzuk, a nagyobb gombákat csíkokra, a hagymát kisebb darabokra vágjuk. Utóbbit kevés felforrósított olajon megfonnyasztjuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, hozzáadjuk az átmosott, kicsavart káposztát. Felengedjük annyi vízzel, ami bőven ellepi. Ízesítjük a fűszerekkel. Amikor a káposzta már majdnem puha, hozzáadjuk a sárgarépát és a gombát. Készre főzzük. Melegen kínáljuk.
 

2021. február 21., vasárnap

Bécsi túrós palacsinta

A jól bevált és egyben kedvenc palacsinta receptemet felhasználva készítettem el ezt az igen ízletes desszertet. Szép nagy adag, amit kínálhatunk egy tartalmas leves után második fogásként is, de édességként is megállja a helyét.
Hozzávalók
Palacsintához:
*2 nagyobb tojás (szétválasztva)
*1 nagy csipet só
*2 dl liszt
*2 dl tej
Töltelékhez:
*50 dkg túró
*4 ek porcukor
*1 ek vaníliás cukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*2 tojás (szétválasztva)
Öntethez:
*2 dl habtejszín
*1 nagyobb tojás
*2 ek porcukor
*1 ek vaníliás cukor
Sütéshez:
*vaj
 
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját a sóval elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejet, végül beleforgatjuk a tojáshabot. Forró, olajjal kikent serpenyőben kisütjük a palacsintákat. 
A töltelékhez a túrót jól áttörjük, ízesítjük a cukrokkal, a citrom héjával, beleforgatjuk a tojás sárgáját, majd a felvert fehérjét is. A tölteléket egyenletesen elosztjuk a kiterített palacsintákon, feltekerjük mindet, középen ketté vágjuk. 
Egy közepesnél picit nagyobb hőálló sütőtálat vagy tepsit kikenünk vékonyan vajjal, majd a palacsinta feleket belefektetjük srégen úgy, hogy egymást kissé fedjék. A tejszínt a cukrokkal és a tojással simára keverjük, a palacsinta tetejére csorgatjuk. 
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.

 

2021. február 20., szombat

Szilvalekváros minikuglóf

Maradékmentés címén egy kevés, az üveg alján lévő szilvalekvár eltüntetése végett készült ez a szaftos, puha és finom minikuglóf. Igazán pillanatok alatt összeállítható ez a könnyű édesség. Nálunk percek alatt elkapkodta a család.
Hozzávalók 12 db-hoz
*1 nagyobb tojás
*10 dkg cukor
*1 ek vaníliás cukor
*3 ek olaj
*3 ek szilvalekvár
*15 dkg liszt
*1 csipet só
*1 csapott tk sütőpor
*2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
*1,5 dl tej
 
A tojást habosra keverjük a cukrokkal, olajjal, szilvalekvárral. Beleforgatjuk a sóval, sütőporral, kakaóporral elvegyített lisztet. 
A tejjel lazítjuk. Vajjal kikent és liszttel megszórt formába kanalazunk 2-2 evőkanálnyi masszát. 
180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.
 

2021. február 19., péntek

Lencsés-savanyú káposztás virslisaláta

Azt már biztosan észre vettétek, hogy nagy kedvencem a savanyú káposzta. Igyekszem sokféleképpen felhasználni. Finom saláta is készíthető belőle, mondjuk egy kevés lencsével és virslivel társítva. Önmagában is igazán ízletes. Nálunk a még válogatósabb gyereknek is ízlett. A recept megjelent a Kifőztük magazin januári számában is.
Hozzávalók 2 személyre
*6 darab virsli
*10 dkg savanyú káposzta
*10 dkg lencse konzerv
*2 púpozott ek tejföl
*1 ek (cm) majonéz
*1 tk (cm) mustár
*1 csipet só
*1 csipet őrölt fekete bors
Tálaláshoz:
*lila hagyma
 
A virslit megfőzzük, kihűtjük és felkarikázzuk. A lencsét átöblítjük, lecsepegtetjük. A savanyú káposztát átmossuk, kicsavarjuk és apróra vágjuk. A tejfölt kikeverjük a majonézzel, mustárral, sóval, borssal és beleforgatjuk a virslit, a káposztát és a lencsét. Apróra vágott lila hagymával megszórva kínáljuk.

2021. február 17., szerda

Sonkás kelkáposzta-saláta

Ez egy igazán egyszerű, valóban téli saláta, pillanatok alatt összeállítható, de akkor még finomabb, ha hagyjuk, hogy az ízek egy kicsit összeérjenek. A recept megjelent a Kifőztük magazin januári számában is.
Hozzávalók 2 személyre
*20 dkg kelkáposzta
*1 kis fej vöröshagyma
*10 dkg sonka
*2 púpozott evőkanál tejföl
*2 csapott evőkanál majonéz
*1 nagy csipet só
*1 csipet őrölt feketebors
*1 késhegynyi őrölt köménymag
Tálaláshoz:
*rózsabors
*hagymaszár
 
A kelkáposztát, a vöröshagymát és a sonkát vékonyra csíkozzuk. 
A tejfölt simára keverjük a majonézzel és a fűszerekkel. Beleforgatjuk a zöldségeket és a sonkát. Ha szükséges utánízesítjük. Pár órát pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. 
Rózsaborssal és kevés hagymaszárral megszórva kínáljuk.

2021. február 16., kedd

Kolbászkrémes melegszendvics

A házi kolbászkrémet kenyérre kenve is fogyaszthatjuk, de egy picit tovább gondolva melegszendvics is lehet belőle. Roppant egyszerű és már kész is a reggeli vagy uzsonna.
Hozzávalók 2 személyre
*1 adag házi kolbászkrém (a recept ITT található)
*2 (TK) stangli
*8 dkg trappista sajt
*retek a tálaláshoz
 
A stanglikat ketté vágjuk, megkenjük kolbászkrémmel. 
Megszórjuk reszelt sajttal és 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt megolvad rajta. 
Melegen, retekkel vagy más friss zöldséggel kínáljuk.
 
 

2021. február 15., hétfő

Egyszerű kolbászkrém

Amikor már unalmassá válik a reggeli, akkor jön jól egy finom kis kolbászkrém recept. Igazán egyszerű, gyorsan elkészíthető. Még szénhidrátdiétába is illeszthető, sőt tojást sem tartalmaz. A recept megjelent a Kifőztük magazin februári számában is.
Hozzávalók 2 személyre
*25 dkg puhább lángolt kolbász
*5 dkg sajtkrém
*2 evőkanál puha vaj
*1 púpozott evőkanál tejföl
Tálaláshoz:
*teljes kiőrlésű kenyér
 
A kolbász héját eltávolítjuk, majd kisebb darabokra vágjuk. A késes aprítóban pulzálva a vajjal, tejföllel és a sajtkrémmel összedolgozzuk. Friss zöldségekkel és kenyérrel kínáljuk.

2021. február 14., vasárnap

Méteres kalács

Ez volt az a sütemény, amit már olyan régen szerettem volna elkészíteni, de valahogy mindig visszatartott valami. De most eltökélt lettem, hogy itt az idő, most vagy soha. Biztosra akartam menni, ezért olyan recept után kutattam, ami megbízható. Gabiéra esett a választásom. Ezúton is nagyon szépen köszönöm, hogy megosztotta, mert tökéletes lett a végeredmény.
Hozzávalók:
Barna tésztához:
*3 tojás
*15 dkg porcukor
*75 ml tej
*75 ml olaj
*17 dkg liszt
*2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
*3/4 csomag sütőpor
*1 csipet só

Sárga tésztához:
*3 tojás
*15 dkg porcukor
*75 ml tej
*75 ml olaj
*20 dkg liszt
*3/4 csomag sütőpor
*1 csipet só

Krémhez:
*2 csomag puncs ízű pudingpor
*7 dl tej
*20 dkg vaj
*25 dkg porcukor
*1 ek vaníliás cukor

Továbbá:
*18 dkg étcsokoládé
*2 ek olaj
 
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A porcukrot simára keverjük a tojások sárgájával, a tejjel és az olajjal, beleszórjuk a sütőporral, sóval és kakaóporral elkevert lisztet, végül beleforgatjuk a tojáshabot. Vajjal kikent és liszttel megszórt őzgerincformába (30*4,5 cm) simítjuk a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben alul-felül sütéssel tűpróbáig sütjük. Ez nekem kb. 35-40 perc volt. A formából óvatosan sütőpapírra kifordítjuk és hagyjuk kihűlni. 
A sárga tésztával is ugyanígy járunk el. 
Ha mindkét rúd kihűlt, a felpúposodott részt levágjuk és a bordák mentén felszeleteljük.
A krémhez a pudingot a tejben sűrűre főzzük, kihűtjük. A vajat a porcukorral és vaníliával habosra keverjük, végül a pudinggal elkeverjük.
Először egy szelet sárga sütit kenünk meg krémmel, majd egy barnát, a kettőt összeragasztjuk és ezt addig folytatjuk, míg a tészta és a krém el nem fogy. Érdemes két rudat készíteni, mert így könnyebb vele dolgozni.
A kalácsot legalább 1 órára a hűtőbe rakjuk.
A csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk, majd a sütit bevonjuk vele. Ha a csokoládé megkötött, akkor a sütit éles késsel ferdén szeleteljük.
 

2021. február 13., szombat

Szalonnás-káposztás csirkemell sajtosan

A télben a hideget nem, de azt igenis szeretem, hogy ez a sütőtök és a savanyú káposzta szezonja is egyben. Most utóbbit használtam fel egy főétel elkészítéséhez. Igazán különleges ízvilágú fogás lett belőle. Érdemes kipróbálni. A recept megjelent a Kifőztük magazin februári számában is. A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 3 személyre
*60 dkg csirkemellfilé
*2 púpozott tk fincsibe fűszerkeverék
*kevés olaj
Feltéthez:
*30 dkg savanyú káposzta
*8 dkg kockázott húsos szalonna
*1 késhegynyi őrölt köménymag
*15 dkg trappista sajt
Tálaláshoz:
*sült krumpli
 
A húst vékonyra szeleteljük, megszórjuk a fűszerkeverékkel és felforrósított serpenyőben kevés olajon megsütjük, félretesszük. 
A kockázott szalonnát zsírjára sütjük. A káposztát átmossuk, kicsavarjuk, lecsepegtetjük, apróra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk. Ízesítjük a fűszerekkel, végül beleforgatjuk a szalonnát. A csirke szeleteket olajjal vékonyan kikent tepsibe fektetjük, ráhalmozzuk a szalonnás káposztát, bőven megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt megolvad rajta. Melegen, sült krumplival kínáljuk.

2021. február 12., péntek

Csokoládés mézeskalácsgolyó

Egyszerű, falatnyi édesség némi maradék mézeskalács felhasználásával. Nincs benne semmi nehézség, a végeredmény pedig egy kis csokis finomság. A recept megjelent a Kifőztük magazin januári számában is.
Hozzávalók kb. 30 db-hoz
*20 dkg mézeskalács
*1 evőkanál vaníliás cukor
*10 dkg vaj
*1 teáskanál baracklekvár
*1 evőkanál rum
Bevonáshoz:
*10 dkg étcsokoládé
*1 teáskanál olaj
 
A mézeskalácsot késes aprítóban morzsássá dolgozzuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a vajat, a lekvárt és a rumot. Könnyű masszát készítünk, amiből cseresznye nagyságú golyókat sodrunk. 
Tálcán a hűtőben fél órát pihentetjük. 
A csokoládét az olajjal vízgőz felett megolvasztjuk és megmártjuk benne a golyókat. A csoki megszilárdulása után kínáljuk.

2021. február 7., vasárnap

Rumos-gesztenyés kekszszalámi

Könnyű kis édesség, amihez még a sütőt sem szükséges bekapcsolni. A család szerint olyan az íze, mint a bolti sport szelet nevű csokoládénak.
Hozzávalók:
*10 dkg étcsokoládé
*2 dl tej
*1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
*5 dkg porcukor
*2 ek rum
*13 dkg vaj
*20 dkg gesztenyemassza
*5 dkg háztartási keksz egyben
*30 dkg darált háztartási keksz
 
Az étcsokoládét a kakaóporral, vajjal, porcukorral felolvasztjuk a tejben. Hozzáadjuk a rumot, az áttört gesztenye masszát, a darált kekszet és a darabokra tört kekszet. Jól összedolgozzuk. A masszát két egyenlő részre osztjuk. Mindkettőt folpackba csomagolva, szaloncukrot formázva hengert sodrunk. Pár órát a hűtőben pihentetjük. Szeletelve kínáljuk.

2021. február 6., szombat

Tűzoltó szelet

Ez a finom süti kicsit munkaigényesnek tűnik, de viszonylag hamar elkészíthető és nagyon is megéri a ráfordított időt. Puha omlós tészta, amin gyümölcsös zselé réteg van, ezt beborítja a ropogós morzsa, ami később a habtól megpuhul, de így is nagyon ízletes édesség. Kimondottan jót tesz neki, ha legalább egy éjszakát pihen, mert sokkal szebben szeletelhető.
Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez
Morzsához:
*10 dkg liszt
*10 dkg porcukor
*1 kávéskanál őrölt fahéj
*6 dkg vaj

Tésztához:
*20 dkg liszt
*1 csapott kk sütőpor
*1 csipet só
*8 dkg porcukor
*1 ek vaníliás cukor
*1 nagyobb tojás
*8 dkg vaj

Töltelékhez:
*1 üveg meggybefőtt
*7 dl meggylé vízzel kiegészítve
*2 csomag vaníliás pudingpor
*2 ek cukor

Tetejére:
*2 dl habtejszín
*1 ek cukor
*1 tasak habfixáló
*étcsokoládé
 
A morzsa hozzávalóit összedolgozzuk és félretesszük. A tésztához a lisztet a sóval, sütőporral, cukrokkal, tojással és a vajjal összedolgozzuk. Lisztezett felületen a tepsi méretére nyújtjuk úgy, hogy maradjon egy kis pereme is. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.
A meggyet lecsepegtetjük, a levét felfogjuk és vízzel 7 dl-re egészítjük ki. A pudingporokat a cukorral és a vizes meggylével simára keverjük, sűrűre főzzük, beleforgatjuk a meggyet és azonnal a tészta tetejére simítjuk. Egyenletesen rászórjuk a morzsát. 170 fokra előmelegített sütőben alul-felülsütéssel 40 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni. A tejszínt a cukorral, majd a habfixálóval keményre verjük, végül a sütemény tetejére kenjük. Reszelt étcsokoládéval megszórjuk. Pár óra pihentetés után éles késsel szeletelve kínáljuk.
 
 

2021. február 5., péntek

Sós mogyorós kifli

A kedvenc szilikon kifli formámat eddig csak édesség készítésére használtam. Most kipróbáltam egy sós, mégpedig mogyorós változatot. Igazi bulis fogás, de akár otthon, tévézés közben is ropogtatható egy pohárka bor társaságában. A recept megjelent a Kifőztük magazin januári számában is. A kiflisütőformát a Cookori biztosította.
Hozzávalók kb. 45 db-hoz
*15 dkg liszt
*1/2 kávéskanál só
*9 dkg sós pörkölt mogyoró
*10 dkg vaj
*1 nagy tojás sárgája
*1 teáskanál víz (ha szükséges)
 
A mogyorót ledaráljuk vagy késes aprítóban morzsásra dolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, majd a vajjal és a tojással összedolgozzuk. Ha kicsit morzsálódik, kevés vizet adunk hozzá. 
A kifli forma mélyedéseit peremig töltjük kevés tésztával. Előmelegített sütőben 160 fokon hőlégkeveréssel kb. 22 perc alatt megsütjük.

2021. február 4., csütörtök

Lencse bolognese

Ez egy roppant egyszerű, húsmentes étel. A lencse legtöbb esetben szilveszterkor kerül asztalra, pedig egész évben elérhető és finom alapanyag. Érdemes többször beilleszteni az étkezésbe. A felhasznált tésztát a WISE PASTA biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*20 dkg WISE PASTA QUINOA Fusilli
*25 dkg lencsekonzerv
*1 közepes vöröshagyma
*2 gerezd fokhagyma
*3-4 ek olaj
*3 dl paradicsomsűrítmény
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt fekete bors
*1 nagy csipet morzsolt oregánó
*1 nagy csipet morzsolt bazsalikom
 
A lencsét átmossuk, lecsepegtetjük. 
Felforrósított olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt. Ízesítjük a fűszerekkel. Ha felforrt, beleforgatjuk a lencsét. Ha szükséges utóízesítjük. 
A tésztát kifőzzük, leszűrjük és melegen a lencsés raguval kínáljuk.