Holnap vendégek érkeznek ebédre, ezért ma mindent alaposan előkészítek. Az egyik finomság, ez a tepertős kocka lesz. A szokásos pogácsa formát most kockára cseréltem, így sokkal kevesebb az úgynevezett "hulladék".
Hozzávalók 16 db kockához:
- 50
dkg liszt
- 20
dkg darált tepertő
- 2,5
dkg élesztő
- 1 tk
cukor
- 2,5 dl
tej (szükség esetén +1-2 ek)
- 2 tk
só
- 1 tojás
sárgája
- 5
dkg margarin
- 1
csapott kk bors
- 1 kisebb
tojás a kenéshez
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojás
sárgáját, a sót.
A meleg, de nem forró tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a
liszthez adjuk.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületen kb 1 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a darált
tepertőt.
Megszórjuk az őrölt borssal.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról
felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is
középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk,
majd megint hajtogatjuk.
Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás, de ekkor már
csak a vízszintes hajtogatást végezzük, a jobb és bal oldalit nem, így a tészta
alakja egy hosszabb sáv lesz.
Elnyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagra, egy éles, lisztbe mártott késsel a széleit
egyenesre vágjuk, majd kb. 5*5 cm nagyságú kockára vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb.
Kb. 20 percet még letakarva kelesztjük, míg bemelegszik a sütő.
Lekenjük egy egész, felvert tojással.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon
hőlégkeveréssel megsütjük.
Összegyűjtöttem pár hasznos tapasztalatot, hogy elkerüljük, vagy épp lecsökkentsük az esélyét a részeges, eldőlt kockáknak.
- A megkelt tésztát közel azonos vastagságúra és téglalap alakúra nyújtsuk el.
- Próbáljuk a széleket egyenesre vágni, a kés élét egyenesen tartva szeletelni.
- A tojással való kenéskor ne engedjük, hogy a tojás lecsorogjon a széleken, mert azon a részen összeragad a tészta és nem egyenletesen kel a kocka többi részével együtt.
- Ne hagyjuk ki a sütés előtti kelesztést sem, mert a hirtelen hő hatására a sütőben megdőlhetnek a kockák.