PrintFrendly

2018. június 30., szombat

Egyszerű kókuszos patkó

Mostanában sok gyümölcsös finomság készült, ideje volt feltölteni a kekszes dobozt is. Bizony, ez egy olyan süti, ami nagyon sokáig eláll. A levegő is kicsit lehűlt, ezért nem lehet panasz, be lehet kapcsolni a sütőt is. Tényleg alig szükséges hozzá pár alapanyag, a formázásban pedig a gyerekek is szívesen besegítenek. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin júniusi számában is.
Hozzávalók kb. 50 db patkóhoz
*25 dkg liszt
*10 dkg porcukor
*1 evőkanál házi vaníliás cukor
*1 csipet só
*10 dkg kókuszreszelék
*1 késhegynyi sütőpor (2g)
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*20 dkg vaj
*vaníliás porcukor a szóráshoz

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk. 
Diónyi masszából rudat sodrunk, patkó formára hajlítjuk. Sütőpapíros tepsin, előmelegített sütőben, 170 fokon hőlégkeveréssel 10 perc alatt megsütjük. 
Még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.

2018. június 26., kedd

Csülkös körömpörkölt


Van egy étel, amit a kis családom nem igazán kedvel, de én nagyon szeretem. Igaz elég ritkán, de a saját kedvemért elkészítem. Természetesen ilyenkor a család mást kap, én meg pár napig örömmel falatozhatom ezt a nem épp diétás fogást. Ha az idő engedi, bográcsban még ízletesebb a végeredmény, de így is nagyon finom.
Hozzávalók 4-6 személyre:
*50 dkg sertésköröm
*50 dkg sertéscsülök
*2 nagy fej vöröshagyma
*2 púpozott evőkanál zsír
*2 nagyobb paradicsom
*1 nagy fehér paprika
*1 kk só
*0,5 kk őrölt bors
*1 púpozott tk fűszerpaprika
*1 tk csemege paprikakrém
*2 gerezd zúzott fokhagyma

A megtisztított húst kisebb darabokra vágjuk. A vöröshagymát felkockázzuk, az olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott paprikát, a nagyobb darabokra vágott paradicsomot, a fűszereket, és átforgatjuk benne a húsokat. Felengedjük annyi vízzel, ami ellepi. Lefedve addig főzzük, míg a hús megpuhul, és a leve elfő. Ha szükséges, kóstolás után még ízesítjük.
Melegen, főtt krumplival kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.


2018. június 23., szombat

Málnaszörp és málnadzsem

A nagy melegben minden nap szednünk kellett a málnát, ami idén csodás termést produkál. Mivel elfogyasztani nem tudjuk mind, ezért egy részéből dzsem készült. Bevallom, az első adag magvakkal került elrakásra, az azért nem lett az a gasztronómiai élmény. A második körben már igencsak átpasszíroztam, és ez már az igazi. Igen ám, de olyan sok lett a „maradék anyag” a passzírozás után, hogy gondoltam egyet, és felöntöttem vízzel. Gondoltam lesz, ami lesz, szörpöt készítek belőle. Eddig málnából még nem próbáltam, de ha a menta és a citromfű már bevált, akkor azok sémájára kipróbálom. A végeredményt kóstolva rájöttem, hogy nagyon jól tettem. A gyerekkorom málnaszörpje jött fel emlékeimben, amihez a gyümölcsöt együtt szedtük a kert végében, és az itóka, amit anyukám olyan nagy gondossággal készített nekünk. Az első próbálkozást sorra követte a következő, és a következő adag, így egy ideig lesz mit kortyolgatni. De azért elég gyorsan is fogy. A dzsem és a szörp receptje most egyszerre kerül fel, mert szorosan összekapcsolódik a kettő.
Hozzávalók
4 kis üveg dzsemhez:
*1,2 kg málna
*30 dkg cukor
*1 tasak 3:1 zselésítő

4 kis üveg szörphöz:
*a passzírozásból visszamaradt gyümölcs/mag/héj
*1 liter víz
*1 nagyobb citrom
*70 dkg cukor
*1 kk citromsav

A málnát megmossuk, lecsepegtetjük, botmixerrel pürésítjük. Magas lángon felforraljuk, majd átpasszírozzuk. 
A málnavelőt felforraljuk, hozzáadjuk a cukorral elkevert zselésítőt. Kb. 2 percig forraljuk, majd az előkészített, fertőtlenített üvegekbe töltjük, lezárjuk.
A passzírozás során visszamaradt részt 1 liter vízbe áztatjuk, belefacsarunk egy citrom levét. Legalább egy éjszakát a hűtőben pihentetjük. 
Másnap sűrű szövésű anyagon ( textilpelenkán) átszűrjük. 
Felforraljuk, hozzáadjuk a citromsavval elkevert cukrot, és 25-30 percet hagyjuk zuborogva főni.
Az előkészített, csírátlanított üvegekbe töltjük, lezárjuk, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Tetszés szerinti hígításban, vízzel, szódavízzel kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.


2018. június 22., péntek

Ribizlis-citromos sütemény


RIBIZLI, a kedvencem. Igen, csupa nagybetűvel. Végre csodásan piroslik a kertben, ezt vártam már nagyon régen. Gyorsan készítettem is belőle egy könnyű joghurtos sütit, egy kis citromos ízesítéssel. Csak összekevertem mindent, majd beleszórtam a piros szemeket, és már ment is a sütőbe. Remek ebéd utáni desszert, de egy csésze kávéhoz is szuper kísérő.
Hozzávalók 4 személyre:
*13 dkg liszt
*1 púpozott kk sütőpor
*6 dkg cukor
*1 ek házi vaníliás cukor
*5 dkg vaj
*2 kisebb tojás
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*1 kis doboz citromos joghurt (1,25 dl)
*Kb. 15 dkg ribizli

A sütőt előmelegítjük. Egy 25*11 cm-es kalácsformát kibélelünk sütőpapírral.
A cukrokat habosra keverjük a vajjal, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a joghurtot, a reszelt citromhéjat. Beleszórjuk a sütőporral elvegyített lisztet. Beleforgatjuk a leszemezett, megmosott és lecsepegtetett ribizlit. Az előkészített formába simítjuk. 180 fokon alul-felülsütés módban kb. 45 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A formában hagyjuk pár percet pihenni, majd ha kihűlt, porcukorral meghintve, éles késsel szeletelve kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.

2018. június 18., hétfő

Hagymás cukkinisaláta


Végre itt a cukkini szezon, gyorsan nőnek a kertben a csodás lédús zöldségek. Néhány nagyon fiatal darabból készítettem egy könnyű salátát, ami remek köret húsokhoz. Ha diétába szeretnénk illeszteni, akkor a cukrot érdemes édesítőre cserélni. A kapor akár el is hagyható.
Hozzávalók 4 személyre:
*2 zsenge bébi cukkini
*1 csapott kk só
*1 kis fej vöröshagyma
*0,5 dl víz
*3 ek cukor
*4 ek almaecet
*pár szál friss kapor

A cukkinit vékonyra karikázzuk, megszórjuk a sóval, alaposan összeforgatjuk. Hagyjuk 15-20 percet pihenni. Szűrőtálban hagyjuk lecsepegni, illetve kicsit kinyomkodjuk. 
A vizet elkeverjük a cukorral, ecettel, majd beleforgatjuk a cukkinit és beleszórjuk az apró kockára vágott vöröshagymát. 
Pár órát, vagy egy egész éjszakát hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. Apróra vágott friss kaporral kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.

2018. június 17., vasárnap

Kagyló tészta házilag tojás nélkül


Azt már korábban is említettem, hogy nagy rajongója vagyok a házi tésztáknak. Mostanában a tojás nélküli változat az, ami jobban érdekel, azok közül is a durumlisztes fajta. A tésztával pihentetés után nagyon könnyű dolgozni. A kiszúrót érdemes minden egyes használat előtt lisztbe mártani, majd a felesleget kicsit leütögetni. A kagylóforma eredetileg fondant kiszúró, amit a helyi 100 Ft-os jellegű üzletben találtam. A tészta használható levesbetétként vagy köretként különböző szószok, mártások kíséretében.
Hozzávalók 4 személyre
*10 dkg durum búzaliszt
*0,5 dl víz

A lisztet a vízzel jól összedolgozzuk. Becsomagolva kb. 30 percet pihentetjük. 
Enyhén lisztezett felületen kb. 1 mm vékonyra elnyújtjuk. Lisztbe mártott kagylóformával kiszaggatjuk. 
Ha nem használjuk fel azonnal, akkor kiterített konyharuhára rakjuk, és 1-2 napot hagyjuk száraz helyen szikkadni, majd papírdobozban tároljuk. 
Ha azonnal felhasználjuk, akkor sós, bő vízben megfőzzük, hideg vízben átöblítjük, leszűrjük, és hagyjuk lecsepegni.   
Ízlés szerint mártással elkeverve kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.