Fiatalkorom kedvence, amit anyukám ünnepek alkalmával
mindig megsütött. Ritkán készítek nyújtott lapos sütit, de ezt imádom, ezért
nagy izgalommal vágtam bele. Nagyon jól sikerült, igazán szépen is tudtam szeletelni.
Kicsit sokalltam a habot, ezért csak a 2/3-át tettem a tetejére.
Hozzávalók:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*1 csipet só
*1 tasak sütőpor
*15 dkg cukor
*15 dkg zsír
*3 tojás sárgája
*5 púpozott ek tejföl
Töltelékhez:
*2 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
*10 dkg porcukor
*1 vanília kikapart magjai
*3 ek baracklekvár
*10 dkg vaj
*30 ml rum
Tetejére:
*3 tojás fehérje
*15 dkg porcukor
A tészta hozzávalóiból könnyű, linzertésztaszerű masszát
dolgozunk. Három részre osztjuk. Egyenként lisztezett felületen kb. 20*28 cm-esre,
téglalap alakúra nyújtjuk. Átemeljük sütőpapíros lemezre.
180 fokra
előmelegített sütőben hőlégkeveréssel 8 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
Az egyik lapot szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a kakaóport, porcukrot, vaníliát. A
rummal, vajjal, és a lekvárral összedolgozzuk.
Az egyik lapra kenjük a
tölteléket, befedjük a másik tésztalappal.
A tetejére a tojások fehérjét gőz
felett keményre verjük a porcukorral, majd a sütire simítjuk.
Egy éjszakát
hagyjuk puhulni.
Másnap vékony pengéjű késsel szeleteljük.