Sohasem készítettem még pesztót, de olyan csodás
bazsalikom bokrok díszlenek a kertben, hogy valahogyan muszáj hasznosítanom. Az
eredeti recept egy kicsit másképp szól, hisz fenyőmag híján dió, mogyoró vagy
mandula is alkalmas az elkészítéséhez. Hűtőben egy hétig is eláll, de kis
adagokban akár fagyasztani is lehet. A diót először érdemes száraz serpenyőben
megpirítani, majd úgy ledarálni. Őszintén megmondom, hogy a pesztó maga nem egy szép látvány, sőt fotózni sem egyszerű, de finomnak finom, és azt hiszem ez a lényeg.
Hozzávalók:
*2 nagy marék bazsalikomlevél
*3 púpozott ek darált dió
*4 ek reszelt parmezán
*2 nagy gerezd fokhagyma
*1 csapott kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*2 tk frissen facsart citromlé
*Kb. 0,8 dl olívaolaj
A megtisztított, szárazra törölt bazsalikom levelet a
dióval, sajttal, fokhagymával, fűszerekkel és az olajjal botmixerrel
pürésítjük.
Tiszta üvegbe töltjük. Hűtőben tároljuk.
Kifőtt tészták, szószok, húsok ízesítésére használjuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.