PrintFrendly

2013. december 31., kedd

Töltött dagadó

Elkészült életem első töltött dagadója. Kicsit félve, de nagy izgalommal és kíváncsisággal vágtam bele. Nem volt nagy a hús, ezért kevéske tölteléket állítottam össze, amibe most darált hús nem került. Mivel egyben vásároltuk a dagadót, Páromnak jutott a nemes feladat, hogy felszúrja :-)
Sajnos sütés közben történt egy kis baleset, egy pici részen kirepedt és kikukucskált a töltelék, de ez természetesen az ízén nem igazán változtatott. Köretként Szabolcsi krumplisaláta került az asztalra.


Hozzávalók 3 főre:
  •  1 kisebb sertésdagadó, kb. 40 dkg
  •  1 nagy szelet kenyér
  •  2 db keményre főzött tojás
  •  2 db nyers tojás
  • 1 pici csokor friss petrezselyemlevél
  •  2 ek  zsemlemorzsa ha szükséges
  •  2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk só
  •  1/3 kk őrölt bors
  •  3 ek zsír
A dagadót alaposan megtisztítjuk és felszúrjuk.

2 db tojást keményre főzünk, majd a héj eltávolítás után apróra vágjuk.

A kenyeret vízbe áztatjuk, majd jól kicsavarjuk.

A megmosott és kicsit lecsöpögtetett petrezselyemlevelet apróra vágjuk.

Egy tálba rakjuk a kicsavart kenyeret, az összevágott tojásokat, a nyers tojásokat, a zöldlevelet, belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat, sózzuk, borsozzuk, és jól összedolgozzuk. (Nekem túl lágy lett, ezért még tettem bele 2 ek zsemlemorzsát is.)

A dagadót megtöltjük a töltelékkel és a lyukat bevarrjuk, meghintjük 1 kk sóval. Érdemes kevésbé megtömni, mert a töltelék még dagad sütés közben, így könnyen kirepedhet a hús.

Egy közepes méretű tepsit kikenünk 2 ek zsírral és belefektetjük a töltött húst, majd azt is lekenjük 1 ek zsírral.

Mellé öntünk 1,5 dl vizet, lefedjük alufóliával.

Előmelegített sütőben 200 fokon alul-felül sütéssel 1 órát puhítjuk, majd a fóliát levéve kb. 30 percet pirítjuk. Közben párszor meglocsoljuk a szaftjával.

Ha megsült, érdemes hagyni teljesen kihűlni és szépen szeletelhető.

Sárgaborsóleves füstölt tarjával

A lencsét sajnos nem szeretjük, de a sárgaborsót igen. Így jött az ötlet, hogy legyen szerencsehozó leves szilveszterre belőle. Egy jó adag füstölt tarjával igazán karakteres ízű étel kerekedett belőle.
Hozzávalók 4 főre:
  • 25 dkg sárgaborsó
  • 20 dkg füstölt-főtt tarja
  • 2 kisebb szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk só
  • 1 késhegynyi őrölt bors
  • 2 csipet őrölt pirospaprika
A sárgaborsót forró vízbe áztatjuk pár órára, de még jobb, ha egy egész éjszakát puhul.
A megtisztított hagymát kevéske olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a lecsöpögött sárgaborsót.
Felengedjük kb. 1,5 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, beledobjuk az egész fokhagymákat.
Hagyjuk felfőni, leszedjük a habját.
Közben a sárgarépát megtisztítjuk, és fél karikára vágjuk.
A tarját apróra kockázzuk, majd a répával együtt a leveshez adjuk.
Meghintjük a pirospaprikával.
Fedő alatt addig főzzük, míg a sárgaborsó megpuhul. (Nekem ehhez kb. 45 percre volt szükség.)




2013. december 30., hétfő

Szilveszteri ajánló

Biztosan van még olyan, akinek nem sikerült eldöntenie, hogy milyen finomságot varázsoljon az asztalra az év utolsó napjára. Összegyűjtöttem pár virslis és sós étel receptet.
Ezekkel kívánok minden kedves Olvasónak nagyon boldog, sikeres, finomságokkal teli új évet!

Indíthatjuk a reggelit egy finom tojásos virslivel, amit kicsit különlegesebb formában tálalhatunk szeretteink örömére:
A gyerekek kedvében járva süthetünk játékos állatokat virsliből:

Az egyszerű kis virslis kifliket szívesen fogadják kicsik és nagyok egyaránt:

Egy kicsit különlegesebb kifliket is süthetünk ha zöldfűszerekkel ízesítjük a tésztát:

A levest kedvelőknek sem kell lemondaniuk a virsliről ha Frankfurti levest tálalnak ebédre:

A disznó a hiedelmek szerint szerencsét hoz, íme egy isteni csülök recept:

Ha vendégeket várunk, már korábban is elkészíthetjük ezt a hidegtálat:

Igazi különlegesség ez a szezámmagos kis kerék, amit természetesen perec formában is készíthetünk:

Ha van kicsit több időnk az előkészületekre, akkor mindenképpen megéri ezt a pogácsát megsütnni, mert isteni finom:

Egyszerű, olcsó és mégis roppant finom sós aprósütemény:

Kevés idővel rendelkezők figyelmébe ajánlom ezt a sokáig puha, egyszerű pogácsát:

Tallérsütővel rendelkezőknek:

Sokáig puha marad és kitűnő vendégváró ez a pogácsa
A ropogós finomságokat kedvelőknek igazi csemege:

2013. december 29., vasárnap

Mákos kenyérrudacskák

Már rég készültem ilyen rudacskát sütni, de csak tolódott és tolódott. Aztán rávettem magamat, és elkészült. Sajnos egy baj volt vele: szempillantás alatt elfogyott.:-D Érdemes dupla adaggal indítani.

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 0,5 kk
  • 1 kk instant élesztő
  • 1 dl meleg víz
  • 1 ek olvasztott margarin
  • 2 ek darálatlan mák

A lisztet egy tálba szitáljuk.

Beleszórjuk a sót és az élesztőt.

Beleöntjük a vizet és a margarint.

Alaposan összedolgozzuk és kidagasztjuk.

Meleg helyen kb. 1 órát  kelesztjük.

Enyhén lisztezett felületre borítjuk és 1 cm vastag, téglalap alakra nyújtjuk.

1 cm széles csíkokat vágunk és hengerré sodorjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.

Egy kis ecset segítségével spirál alakban lekenjük vízzel, majd megszórjuk a mákkal.

250 fokra (maximális hőfokon) előmelegített sütőben hőlégkeveréssel 8-10 perc alatt megsütjük.

Attól függően, hogy milyen hosszú rudakat sodrunk, kb. 15 db lesz belőle.

Ha túl hosszú, ketté is vághatjuk.



Szezámmagos kenyérrudacskák

Igazi ropis sós finomság. Egy jó filmhez vagy egy baráti beszélgetés tökéletes kísérő.

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 1 kk
  • 1 tk instant élesztő
  • 1 dl meleg víz
  • 1 ek olvasztott margarin
  • 3 ek szezámmag

A lisztet egy tálba szitáljuk.

Beleszórjuk a sót és az élesztőt.

Beleöntjük a meleg, de nem forró vizet és a margarint.

Alaposan összedolgozzuk és kidagasztjuk.

Meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.

Enyhén lisztezett felületre borítjuk és 1 cm vastag, téglalap alakra nyújtjuk.

1 cm széles csíkokat vágunk és hengerré sodorjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.

Egy kis ecset segítségével lekenjük vízzel, majd megszórjuk a szezámmaggal.

250 fokra (maximális hőfokon) előmelegített sütőben hőlégkeveréssel 7 perc alatt ropogósra sütjük

2 tepsi kenyérrudacska lett belőle.

2013. december 28., szombat

Fasírtburger

Tegnap kitaláltam, hogy ma fasírtburgert készítek ebédre. Az este ki is sültek a hamburger zsemlék.
Egyszerű fasírt korong és friss zöldségek alkották a tölteléket. Nagyon laktató étel, még vacsira is maradt belőle.

Hozzávalók 8 főre:
  • 8 db házi készítésű hamburger zsemle
  • 50 dlkg sertés darált hús
  • 1 tojás
  • 8 ek zsemlemorzsa
  • 1 tk só
  • 1 tk  házi fokhagymakrém vagy 2-3 gerezd fokhagyma
  • késhegynyi bors
  • olaj bőven a sütéshez
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 1 kígyóuborka
  • 3 paradicsom
  • mustár, majonéz, ketchup ízlés szerint
Egy tálban a darált húshoz adjuk a tojást, a zsemlemorzsát, a fűszereket.
Alaposan összedolgozzuk.
 Hengerré formázzuk és 8 egyenlő részre vágjuk.  Olyan tenyérnyi, lapos korongokat formázunk, amilyeneket csak tudunk, mert sütés közben megemelkedik a hús.
Forró olajban pár perc alatt mindkét oldalukat barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
Megtisztítjuk a zöldségeket, majd a paradicsomot, uborkát és a lilahagymát karikára vágjuk.
A zsemléket kettészeljük.
Ízlés szerint rétegezzük a zöldségeket, a fasírtot és a mustárt, majonézt, valamint a ketchupot.