PrintFrendly

2017. március 29., szerda

Csokis csiga

Gyerekkoromban, a sarki boltban nagyon finom csokis csigát lehetett kapni. Nagy volt, és jó csokoládés. Igazán szerettem, bár nem lehetett maszatolás nélkül elfogyasztani. Most a régi szép időkre emlékezve azt gondoltam, hogy megpróbálom én is elkészíteni. Igaz, nem lettek olyan nagyok, de ez nem is baj, hisz a kicsik azokat nem is bírják egyszerre megenni, de ízre talán még kicsit finomabb is. Biztos vagyok benne, hogy gyakori vendég lesz nálunk.
Hozzávalók kb. 14 csigához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2,5 dkg friss élesztő
*2 dl tej
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 tojás
*10 dkg margarin

Töltelékhez:
*2-3 ek olaj
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*2 csapott ek cukrozatlan kakaópor

Továbbá:
*3 ek tej lekenni
*20 dkg étcsokoládé
*2 ek olaj a csokoládéhoz

Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos, de nem forró tejbe, majd egy evőkanál cukorral megszórva hagyjuk felfutni. A lisztet elkeverjük a sóval, maradék cukorral, vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, majd az olvasztott margarinnal rugalmas tésztát dagasztunk.
Meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra, és kb. 4 mm vékonyra elnyújtjuk. Lekenjük egy kevés olajjal, majd megszórjuk a kakaópor-cukor-vaníliás cukor keverékével.
A szélesebb oldaláról kezdve feltekerjük. Cérnával kb. 2 cm széles cikkeket vágunk le.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk egymás között egy kis helyet hagyva. Letakarva addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik, ez kb. 20 perc.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 12 perc alatt megsütjük.
Azonnal lekenjük tejjel, és konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.
Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét az olajjal, majd egy kisebb mély tálkába öntjük, és a kihűlt csigákat megmártjuk benne.
Rácson hagyjuk, míg a csoki megköt.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

2017. március 24., péntek

Medvehagymás-füstölt sajtos tallérok


Már nagyon vártam az év eme szakaszát, amikor is lehet kapni medvehagymát. Ilyenkor minden ételbe, amibe csak lehetséges, kerül belőle egy kevés. A kedvenc sajtos tallérunkba is szórtam egy nagy marékkal. Nem is gondoltam volna, hogy a füstölt sajt és a medvehagyma ilyen jó párost alkot.
Hozzávalók 4 főre:
*25 dkg liszt
*1,5 kk só
*0,5 tasak sütőpor
*10 dkg füstölt sajt
*10 dkg tejföl
*1 nagyobb tojás
*5 dkg margarin
*1 nagy marék medvehagyma

A medvehagymát megmossuk, lecsepegtetjük, egy papírtörlővel leitatjuk róla a maradék nedvességet, majd egész apróra vágjuk. A sajtot lereszeljük.
A lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral, hozzáadjuk a sajtot, a medvehagymát, a tojást, a tejfölt, a margarint és jól összedolgozzuk. Diónyi golyókat sodrunk.
A tallérsütőt jól felforrósítjuk, majd a golyókat megsütjük benne.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.




2017. március 23., csütörtök

Bolognai nudli


Az egyik nagynénémtől kaptunk pár üveg saját készítésű bolognai szószt. Nem is volt kérdés, hogy mi készül majd belőle. De hogy egy kis csavar legyen a dologban, nem hagyományos módon spagettivel, hanem házi nudlival kínáltam.




Hozzávalók 4 főre:
*50 dkg sertéslapocka
*2-3 ek olaj
*1 nagyobb fej vöröshagyma
*1 kk só
*Kb. 3 dl házi bolognai szósz

Nudlihoz:
*50 dkg krumpli
*1 kk só
*1 nagyobb tojás
*15-20 dkg liszt



A megtisztított, apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk, majd a húst fehéredésig pirítjuk rajta. Meghintjük sóval, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje és fedő alatt puhára főzzük. Ha időközben még szükséges, pótoljuk a vizet.

A meghámozott, apróra vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, áttörjük, és kicsit hagyjuk hűlni. Majd hozzáadjuk a sót, tojást és annyi lisztet, hogy ne ragadjon a massza, de ne is legyen kemény. Egy közepes fazékban vizet forralunk egy kis sóval és két evőkanál olajjal. A masszából kis adagot tépünk, amit lisztezett felületen kisujjnyi vastag rúddá sodrunk, kb. 4 cm hosszú darabokra vágjuk. Ha gyöngyözi a víz, akkor több részletben kifőzzük a nudlikat, szűrőtálban lecsepegtetjük.

Ha puha a hús, akkor hozzáadjuk a szószt, átforraljuk, és a nudlival, valamint reszelt sajttal megszórva kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

2017. március 22., szerda

Tavaszi karfiolleves medvehagymás vajgaluskával



Idén is készült medvehagymás vajkrém, amit imádok csak simán kenyérre, vagy péksüteményre kenve fogyasztani. Most pedig egy roppant egyszerű leves betétjét gazdagítottam vele. Akinek nincs épp ilyenre lehetősége, akkor sima vaj, és pár szál apróra vágott medvehagyma keveréke is megteszi. Utóbbi kellemes aromája az egész levesnek ad egy különleges ízt. Igazi tavaszi kanalazni való, és a maradék húsleves sem ment kárba ;-)
Hozzávalók 4 főre:
Nokedlihez:
*1 nagyobb tojás
*1 nagy csipet só
*5 dkg liszt

Továbbá:
*2 nagyobb szál sárgarépa
*3 nagyobb db krumpli
*1 zsenge karalábé
*1 kisebb fej karfiol fele
*1 közepes fej vöröshagyma
*3-4 ek olaj
*2 liter húsleves alaplé
*1 csipet só

Először a galuskát állítjuk össze. A tojást simára keverjük a sóval, medvehagymás vajkrémmel, majd a liszttel és félretesszük.
Minden zöldséget megtisztítunk, a sárgarépát karikára, a krumplit, a karalábét kisebb kockára, a vöröshagymát apróra vágjuk. A karfiolt rózsáira szedjük.
A hagymát olajon üvegesre pároljuk, majd átforgatjuk rajta a sárgarépát, krumplit, karalábét. Felengedjük az alap lével, és ízesítjük egy kevés sóval. 
Ha már majdnem puhák a zöldségek, beleszaggatjuk a nokedlit és hozzáadjuk a karfiolt. Együtt, pár perc alatt készre főzzük. Melegen kínáljuk.     

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.