Gyerekkoromban, a sarki boltban nagyon finom csokis
csigát lehetett kapni. Nagy volt, és jó csokoládés. Igazán szerettem, bár nem
lehetett maszatolás nélkül elfogyasztani. Most a régi szép időkre emlékezve azt
gondoltam, hogy megpróbálom én is elkészíteni. Igaz, nem lettek olyan nagyok,
de ez nem is baj, hisz a kicsik azokat nem is bírják egyszerre megenni, de ízre
talán még kicsit finomabb is. Biztos vagyok benne, hogy gyakori vendég lesz
nálunk.
Hozzávalók kb.
14 csigához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2,5 dkg friss élesztő
*2 dl tej
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 tojás
*10 dkg margarin
Töltelékhez:
*2-3 ek olaj
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
Továbbá:
*3 ek tej lekenni
*20 dkg étcsokoládé
*2 ek olaj a csokoládéhoz
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos, de nem forró tejbe,
majd egy evőkanál cukorral megszórva hagyjuk felfutni. A lisztet elkeverjük a
sóval, maradék cukorral, vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást,
majd az olvasztott margarinnal rugalmas tésztát dagasztunk.
Meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap
alakúra, és kb. 4 mm vékonyra elnyújtjuk. Lekenjük egy kevés olajjal, majd
megszórjuk a kakaópor-cukor-vaníliás cukor keverékével.
A szélesebb oldaláról kezdve feltekerjük. Cérnával kb. 2
cm széles cikkeket vágunk le.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk egymás között
egy kis helyet hagyva. Letakarva addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik, ez kb.
20 perc.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 12 perc alatt megsütjük.
Azonnal lekenjük tejjel, és konyharuhával letakarva
hagyjuk kihűlni.
Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét az olajjal, majd
egy kisebb mély tálkába öntjük, és a kihűlt csigákat megmártjuk benne.
Rácson hagyjuk, míg a csoki megköt.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.