Amikor ezt a sütit készítettem, még elérhető volt a friss megy, de az a jó benne, hogy befőtt vagy mirelit gyümölcsből is az év
bármelyik részében ugyanúgy megsüthető. Bár a kép nem adja vissza tökéletesen, de a puha tésztát szaftos gyümölcsréteg borítja,
amit ropogós fűszeres morzsa takar. Már bánom, hogy felvágva nem fotóztam, de majd legközelebb.
A recept megjelent a Kifőztük magazin júliusi számában
is.
A kivehető aljú sütőformát a Cookori biztosította.
Hozzávalók egy 28 cm-es pitéhez:
Morzsához:
*8 dkg liszt
*1 tk őrölt fahéj
*5 dkg cukor
*7 dkg vaj
Töltelékhez:
*2 evőkanál búzadara
*60 dkg meggy
*1 ek vaníliás cukor
Tésztához:
*25 dkg liszt
*1 csipet só
*1 púpozott kk sütőpor
*5 dkg porcukor
*0,5 kezeletlen citrom reszelt héja
*1 tojás sárgája
*10 dkg vaj
*0,5 dl tejföl
A morzsa hozzávalóit összedolgozzuk, és a hűtőbe rakjuk.
A megtisztított meggyet kimagvazzuk, lecsepegtetjük.
A tésztához a lisztet elvegyítjük
a sóval, sütőporral, porcukorral, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a tojás sárgáját, a tejfölt és a vajjal összedolgozzuk.
Lisztezett felületen
a forma méretére nyújtjuk, majd a vajjal kikent, liszttel megszórt formába simítjuk úgy, hogy pereme is legyen.
Egy villával megszurkáljuk, megszórjuk búzadarával
és egyenletesen elosztjuk rajta a meggyet.
Rámorzsoljuk a hűtőben pihentetett tésztát.
180 fokon hőlégkeveréssel 30 perc alatt megsütjük.
Porcukorral megszórva
kínáljuk.