PrintFrendly

2022. január 24., hétfő

Gombás fűszersó házilag

A ChefGomba szárított gombáit felhasználva készítettem egy roppant egyszerű fűszersót. Szép üvegbe csomagolva remek gasztroajándék, valamint levesek, krémlevesek, raguk és tészta ételek ízesítésére használjuk. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók
*20 dkg só
 
A többféle szárított gombát a sóval késes aprítóba rakjuk. 
A gépet többször pihentetve a fűszersót egyöntetűvé dolgozzuk. Lezárt üvegben tároljuk.
 

2022. január 23., vasárnap

Csokoládés banánkenyér

A konyhapulton árválkodó banánok megmentésére és a család édesség utáni vágyának csillapítására irányuló feladat végrehajtása történt tegnap. Így született meg ez az egyszerű banánkenyér. Nem túl édes, de puha és ízletes. Nagy sikere volt.
Hozzávalók
*20 dkg liszt
*1 csomag sütőpor
*1 csipet só
*1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
*3 nagyobb tojás
*8 dkg cukor
*10 dkg vaj
*2 nagyobb érett banán
*6 dkg étcsokoládé
 
A lisztet elvegyítjük a sóval, sütőporral, kakaóporral és belereszeljük a csokoládét. A cukrot a vajjal, majd a tojásokkal simára keverjük, hozzáadjuk a lisztet és az áttört banánt. Vajjal kikent és liszttel megszórt püspökkenyér formába (12*24 cm) simítjuk a masszát. 
170 fokos sütőben alul-felülsütéssel kb. 45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Szeletelve kínáljuk.
 

2022. január 22., szombat

Tejfölös karfiolpaprikás

Ez egy roppant egyszerű, húsmentes, igazi szombati fogás. A karfiol nagyon gyorsan megpuhul, a tejföltől igazán szaftos étel. Rizs köret illik hozzá.
Hozzávalók 3 személyre
*40 dkg karfiol
*1 közepes vöröshagyma
*3-4 ek olaj
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 csapott kk fűszerpaprika
*2 ek tejföl
 
A vöröshagymát apró kockára vágjuk, a felforrósított olajon megfonnyasztjuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, beleforgatjuk az egész apró rózsáira szedett karfiolt. Ízesítjük a többi fűszerrel és kevés vízzel felönt, gyakran kevergetve roppanósra főzzük. 
A végén hozzáadjuk a tejfölt, forralunk rajta egyet. 
Melegen, basmati rizzsel kínáljuk.
 

2022. január 13., csütörtök

Madeleine alaprecept

A Madeleine egy piskótaszerű francia süti kagyló formában. Roppant egyszerű. Ez most konkrétan egy alaprecept. Ez bármivel ízesíthető, legyen az vanília, fahéj, a liszt egy része kakaóra cserélhető, a kész sütemény akár csokoládéba is mártható. A szilikon formát nagyon kedvelem, igazán könnyű vele dolgozni. Sütés előtt vékonyan érdemes kikenni pici olajjal és a kész süti könnyedén kifordul a mélyedésből. Ha megtetszett, a Cookorinál be is tudjátok szerezni. Nálunk biztosan sokat lesz használatban. :-)
Hozzávalók 20 db-hoz
*10 dkg cukor
*2 tojás
*10 dkg vaj
*10 dkg liszt
*6 g sütőpor
*olaj a forma kikenéséhez
 
A cukrot simára keverjük a tojásokkal, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és az olvasztott vajat. Csomómentesre keverjük.
Olajjal vékonyan kikent forma 3/4-ég töltjük a tésztával 200 fokra előmelegített sütőben 5 percet sütjük, majd 150 fokon további 10 percet. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
 
 

2022. január 12., szerda

Babos-bazsalikomos pirítós

Az egyszerű, de változatos ételek sorát folytatva a következő ez a reggeli fogás. Roppant könnyű és nem a megszokott forma. Érdemes kipróbálni. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A Kenyérpirítót a Russell Hobbs biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*3 teljes kiőrlésű kifli
*15 dkg fehérbab konzerv
*só
*őrölt fehér bors
*2 nagy gerezd fokhagyma
*1-2 ek olívaolaj
*3 nagyobb bazsalikomlevél
Tálaláshoz:
*finomra őrölt parmezán
 
A babot átmossuk, lecsepegtetjük, átforgatjuk egy kevés olajjal, megszórjuk apróra vágott bazsalikomlevéllel és ízesítjük sóval, borssal. 
A kifliket ferdén vékonyra szeleteljük, megpirítjuk. Azonnal bedörzsöljük fokhagymával. 
A pirítósok tetejére halmozzuk a babot. 
Megszórjuk parmezánnal és azonnal kínáljuk.
 

2022. január 11., kedd

Sütőben sült citromos csicsóka

Mit is mondhatnék erről a köretről? Egy elhanyagolt, de mégis egészséges zöldség egyszerű elkészítése. Nincs vele sok munka és így egész jól beilleszthető az étkezésbe. Sültekhez, grillezett húsokhoz kínálhatjuk. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók 2 személyre
*30 dkg apróbb csicsóka
*2 tk frissen facsart citromlé
*0,5 dl olaj
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
 
A csicsókát egy kefével alaposan megsikáljuk és negyed cikkekre vágjuk. 
Az olajat a citromlével és a fűszerekkel összekeverjük, beleforgatjuk a csicsókát. Sütőpapíros tepsibe terítjük. 
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt roppanósra sütjük. (Tűpróba!) Közben párszor átforgatjuk, hogy minden oldala egyenletesen puhuljon. 
Melegen köretként kínáljuk.
 

2022. január 9., vasárnap

Egyszerű húsos káposzta

A télben a sütőtököt és a savanyú káposztát kedvelem a legjobban. Ilyenkor igyekszem minél többféleképpen felhasználni mindkettőt. A savanyú káposztából egy egyszerű fogás készült, hasonló a toroshoz, de az eljárás és azért az íze is más. Egyszerű és ízletes. 
Akár szénhidrátdiétába is illeszthető. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók 4-5 személyre
*40 dkg sertéscomb
*50 dkg savanyú káposzta
*1 fej vöröshagyma (10 dkg)
*1 púpozott ek mangalica zsír
*1 tk fűszerpaprika
*1/2 kk őrölt bors
*1 kk só
*1 késhegynyi őrölt fűszerkömény
*1 kisebb paradicsom (lehet fagyasztott is)
*1 tk darált paprika
 
A vöröshagymát apróra, a combot közepes darabokra vágjuk. A felforrósított zsíron megfonnyasztjuk a hagymát, a húst fehéredésig pirítjuk rajta. Ízesítjük a fűszerekkel, hozzáadjuk a darált paprikát és a felkockázott paradicsomot. Annyi vízben, ami ellepi majdnem puhára főzzük. 
Közben a káposztát átmossuk, kicsavarjuk és a húshoz adjuk. Együtt készre főzzük. Ha szükséges, a vizet pótoljuk és utánízesítjük. Melegen, teljes kiőrlésű kenyérrel, esetleg ízlés szerint tejföllel kínáljuk.
 

2022. január 8., szombat

Fetás-csicsókás tortiglioni

Egyszerű, igazi szombati húsmentes ebéd. A különleges nevű tészta egy vastagabb cső alakú változat, amin bordák futnak végig, amit az Al.i áruházban találtam. Mint már korábban említettem csicsóka pedig rengeteg terem a kertben. A tészta, a citromos csicsóka és a sós feta jól összeillik. Tartalmas és ízletes. A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók 2 személyre
*30 dkg apróbb csicsóka
*2 tk frissen facsart citromlé
*0,5 dl olaj
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
*20 dkg durum tortiglioni tészta
*10 dkg feta sajt
*kevés friss saláta
 
A csicsókát egy kefével alaposan megsikáljuk és negyed cikkekre vágjuk. 
Az olajat a citromlével és a fűszerekkel összekeverjük, beleforgatjuk a csicsókát. 
Sütőpapíros tepsibe terítjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt roppanósra sütjük. (Tűpróba!) 
Közben párszor átforgatjuk, hogy minden oldala egyformán puhuljon. 
A tésztát bő vízben roppanósra főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük és az olajos csicsókával óvatosan összeforgatjuk. 
Feta sajtot morzsolunk rá és kevés friss salátával azonnal kínáljuk.
 

2022. január 7., péntek

Vajas-petrezselymes csicsóka

Ismét csodás a csicsóka termés a kertben. Igyekszem felhasználni többféle formában. Legtöbbször köretként, mint most is. Állagában hasonlít a sült krumplihoz, de ízében egészen más. Érdemes kipróbálni, mert igazán egészséges zöldség.
Hozzávalók 2 személyre
*35 dkg csicsóka
*3 dkg vaj
*1 kis csokor friss petrezselyemlevél
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
 
A csicsókát alaposan megsikáljuk és apróra vágjuk. 
A vajat serpenyőben felforrósítjuk, a csicsókát roppanósra sütjük rajta. Közben ízesítjük sóval, borssal. A végén megszórjuk felaprított petrezselyemlevéllel. 
Melegen köretként kínáljuk.
 
 

2022. január 6., csütörtök

Reszelt levestészta rizslisztből

Télvíz idején picit több időm jut a házi tésztázásra. Ilyenkor szeretek kísérletezni. Most egy gluténmentes levestésztát készítettem, amit kínálhatunk húsleveshez, de zöldséglevesbe is remek betétként. 
A recept megjelent a Kifőztük magazinban is.
Hozzávalók 2 személyre
*10 dkg teljes kiőrlésű barna rizsliszt
*1 közepes tojás (4,4 dkg)
*1 kk víz
 
A lisztet a tojással és kevés vízzel összedolgozzuk. 
A reszelő nagyobb lyukán lereszeljük. 
Sós, gyöngyöző vízben pár perc alatt puhára főzzük. 
Átöblítjük és hagyjuk lecsepegni. 
Húslevesbe, esetleg zöldséglevesbe betétként kínáljuk.
 

Földimogyorókrémes datolya csokoládéba mártva

Egy igazán különleges desszert az aszalt gyümölcs és a sós földimogyorókrém párosával. Kimondottan ínyenceknek ajánlom. 
A recept megjelent a Kifőztük magazinban is. 
A felhasznált földimogyorókrémet a Donum Terrae biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*10 dkg datolya
*7 dkg étcsokoládé
*1 kk étolaj
 
A datolyákat hosszában bevágjuk, a magokat kiemeljük, megtöltjük mogyorókrémmel. 
Az olajat a csokoládéval forró vízgőz felett megolvasztjuk. Megmártjuk benne a töltött datolyákat. 
A csokoládé megszilárdulása után kínáljuk.
 

2022. január 5., szerda

Céklás sztrapacska

A sztrapacska egy igazán „lányos“ színű változata. Egyszerű, de mégis laktató és finom. Ízlés szerint túróval, tejföllel, esetleg juhtúróval kínáljuk. 
A recept megjelent a Kifőztük magazinban is.
Hozzávalók 3 személyre
*2 közepes cékla (25 dkg)
*40 dkg krumpli
*2 nagyobb tojás
*Kb. 24 dkg liszt
*1 púpozott tk só
*1/2 kk őrölt bors
 
A céklát és a krumplit meghámozzuk, finomra reszeljük. 
Hozzáadjuk a tojásokat, a fűszereket, és annyi lisztet, hogy sűrű tésztát kapjunk. Gyöngyöző vízbe szaggatjuk és kifőzzük. Leszűrjük, sós vízben átöblítjük és lecsepegtetjük. 
Ízlés szerint túróval, tejföllel vagy juhtúróval kínáljuk.
 

2022. január 3., hétfő

Földimogyorókrémes karfiolkrém

Könnyű, egyszerű zöldséges krém. Kínálhatjuk kenyérrel vagy mártogathatjuk zöldségekkel. 
A recept megjelent a Kifőztük magazinban is. 
A felhasznált földimogyorókrémet a Donum Terrae biztosította.
Hozzávalók személyenként
*20 dkg karfiol
*1 csipet só
*1 csipet őrölt bors
*2 púpozott evőkanál Donum Terrae földimogyorókrém
*1 ek olívaolaj
*magvak
 
A karfiol rózsáira szedjük, annyi vízben, ami épp ellepi, puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, hagyjuk kihűlni. Beleforgatjuk a földimogyorókrémet, ízesítjük sóval és borssal. 
Kevés olívaolajjal és magokkal megszórva kínáljuk.
 

 

2022. január 2., vasárnap

Szalonnás-krumplis tojásreggeli

Igazán egyszerű és finom, tartalmas fogás reggelire. Hasonlót régen Apukám készített, amit most én picit tovább gondoltam és kevés kukoricával, valamint szalonnával is kiegészítettem. Érdemes kipróbálni. 
A recept megjelent a Kifőztük magazinban is.
Hozzávalók személyenként
*1 közepes krumpli (10 dkg )
*8 dkg húsos szalonna
*3 tojás
*2 dkg cukormentes kukorica konzerv
*2 evőkanál olaj
*só
*őrölt bors
Tálaláshoz:
*rózsabors
*uborka
*teljes kiőrlésű kenyér
 
A szalonnát apró kockára, a megpucolt krumplit kisebb darabokra vágjuk. Felforrósított olajon mindkettőt megpirítjuk. 
Hozzáadjuk a kukoricát, a villával kissé felvert tojásokkal készre sütjük. Közben ízesítjük sóval és borssal. 
Teljes kiőrlésű kenyérrel, apróra vágott uborkával és rózsaborssal megszórva kínáljuk.