Ma ebédre vendégeink voltak. A főétel a húsvét jegyében készült. Egyszerű fasírtmassza, amit füstölt sajttal, füstölt-főtt tarjával és főtt tojással töltöttem meg. Az benne a jó, hogy előző nap megsüthető és az adott napon már csak a tálalással van dolgunk. Egyetlen szépséghibája lett, hogy picit megrepedt sütés közben, de ez természetesen egy cseppet sem rontott az ízén. Habos krumplipüré volt a kísérője.
Hozzávalók 2
rúdhoz:
*1 kg darált sertés hús
*2 nyers tojás
*1 kk só
*0,5 kk őrölt bors
*10 púpos ek zsemlemorzsa
*2-3 ek olaj a tepsibe
*1 kisebb tojás a rudakat lekenni
Töltelékhez:
*4 keményre főtt tojás
*15 dkg füstölt-főtt tarja
*10 dkg füstölt sajt szeletelve
A töltelékhez a keményre főtt tojásokat a reszelő nagy
lyukán lereszeljük, a tarját egész apró kockára vágjuk.
A darált húshoz adjuk a tojásokat, a sót, borsot, házi
fokhagymakrémet, zsemlemorzsát és jól összedolgozzuk.
A masszát két egyenlő részre osztjuk.
Az egyiket alufóliára téve kézzel téglalap alakúra és kb.
ujjnyi vastagra ellapogatjuk igazodva a tepsi hosszához.
Először befedjük a sajt felével úgy, hogy a széleken
maradjon ki kb. 3-4 cm rész.
Ezután rászórjuk a sajtos részre a tarja kockák,
majd a reszelt tojás felét.
A tölteléket a tenyerünkkel kicsit rányomjuk.
Az alufólia segítségével a szélesebb oldaláról kezdve
feltekerjük, majd kicsit összenyomkodjuk, hogy ne maradjon benne levegő. Mivel
a tekercs két végén nincs töltelék, itt a húst az ujjunkkal kicsit
benyomkodjuk.
Olajjal kikent tepsibe fektetjük.
A műveletet megismételjük a maradék masszával.
A rudak tetejét lekenjük egy egész, kissé felvert
tojással.
Lefedjük alufóliával.
Előmelegített sütőben 200 fokon hőlégkeveréssel 60 percet
puhítjuk.
Ezután a fóliát eltávolítva további 20 percet pirítjuk.
Ezalatt pár alkalommal meglocsoljuk a szafttal, hogy ne száradjon nagyon ki
a teteje.
Ha megsült, kiemeljük az olajos léből és hagyjuk teljesen
kihűlni.
Ezután egy éles késsel szépen szeletelhető.