PrintFrendly

2017. szeptember 30., szombat

Omlós mákos háromszögek



Nagyon szeretjük a mákos sütiket, ez pedig egy igazán omlós, finom édesség. Nem mondom azt, hogy öt perc alatt elkészíthető, de én szívesen foglalkozok az efféle aprólékos finomságokkal. A süti nálam két nagy gáz tepsit töltött meg, nem számoltam hány darab lett, de egy egész kevés töltelék azért maradt meg. Légmentesen elzárva sokáig friss marad, már ha marad :-)
Hozzávalók:
Tésztához:
*35 dkg liszt
*1 nagy csipet só
*10 dkg cukor
*15 dkg margarin
*2 közepes tojás
*0,5 kezeletlen citrom reszelt héja

Töltelékhez:
*7 dkg darált mák
*3 ek cukor
*0,5 kezeletlen citrom reszelt héja
*2 púpos ek szilvalekvár
*Kb. 1 dl tej

Kenéshez:
*1 tojás fehérje
Szóráshoz:
*porcukor

A töltelékhez a darált mákot leforrázzuk a meleg tejjel, majd összeforgatjuk a cukorral, szilvalekvárral, reszelt citromhéjjal.
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, és lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk. Egy 5,5 cm-es pogácsa szaggatóval korongokat szúrunk ki. 
A korongok szélét lekenjük tojás fehérjével, majd a közepére teszünk egy kávéskanálnyi tölteléket. Majd a korongok szélét három helyen szorosan összecsípjük. 
Sütőpapíros lemezre rakjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel kb. 15 perc alatt megsütjük.
Porcukorral megszórva kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

2017. szeptember 28., csütörtök

Pókemberes torta szülinapra



Nagy izgalommal vágtam neki a tegnapi napnak, ugyanis életünk egyik boldogsága belépett a hétévesek táborába. Ebből az alkalomból természetesen torta jár neki. Bár ezen a területen nem vagyok túl erős, de egy egyszerű, mogyorókrémes édességet sikerült összehozni. A tetején a marcipán nem saját készítésű, de a meglepetés sikerült, a torta is ízlett, és azt hiszem ez a lényeg :-)
Hozzávalók egy 18 cm-es tortához:
*1 db 3 tojásos piskóta (ennek a receptjét ITT találjátok)

Krémhez:
*1 csomag vaníliás pudingpor
*3 dl tej
*10 dkg teavaj
*8 dkg porcukor
*3 púpos ek nutella

Díszítéshez:
*2 ek nutella

Megsütjük a három tojásos piskótát, majd hagyjuk teljesen kihűlni és kettévágjuk.
A pudingot csomómentesre keverjük a tejjel, majd sűrűre főzzük. Kihűtjük. A porcukrot a vajjal simára keverjük, majd a hideg pudinggal összedolgozzuk, végül belekeverjük a nutellát is.
A krém egy részét a torta közepébe töltjük, a maradék nagyobb részével pedig bevonjuk a piskótát.
A díszítéshez a nutellát kicsit megmelegítjük, így könnyebb vele dolgozni. Egy sütőpapírból készült tölcsérbe töltjük, aminek a végére pici lyukat vágunk. A tortát feldíszítjük a „pókhálóval”.
Érdemes pár órát hűtőben pihentetni. 

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

2017. szeptember 26., kedd

Hortobágyi húsos krumpligombóc



A hortobágyi húsos palacsinta és a szilvás gombóc ihlette ezt a laktató húsos fogást. Picit időigényes az elkészítése, de azt hiszem, mindenképpen megéri rászánni az időt. Külön köret nem készült hozzá, magában is remek étel.
Hozzávalók 4 főre:
Töltelékhez:
*1 nagy csirkemell filé
*1 közepes fej vöröshagyma
*3-4 ek olaj
*1 csapott kk só
*1 púpos tk fűszerpaprika
*0,5 kk őrölt bors
*1 tk házi darált paprika
*1 nagyobb paradicsom

A gombóchoz:
*50 dkg krumpli (tisztítva mért súly)
*1 közepes tojás
*1 csapott kk só
*15-20 dkg liszt

Továbbá:
*4 dl tejföl
*1 púpos ek liszt

A megtisztított, kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, áttörjük és hagyjuk kihűlni. Az olajon megfonnyasztjuk az apró kockára vágott hagymát, majd a felkockázott hagymát fehéredésig pirítjuk rajta. Ízesítjük a fűszerekkel, a darabokra vágott paradicsommal, majd felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi és fedő alatt puhára főzzük. Ha a levét elfőtte, a szaftból kiemeljük a húst és egész apróra vágjuk. 
A krumplit a tojással, sóval és annyi liszttel összedolgozzuk, hogy lágy, de nem ragacsos masszát kapjunk. 
Nagyobb diónyi adagot ellapítunk a tenyerünkben, teszünk rá egy teáskanálnyi tölteléket, majd gombócot sodrunk belőle. 
Gyöngyöző vízbe rakjuk, majd ha feljön a víz felszínére, még további 2 percig főzzük, lecsepegtetjük. 
A visszamaradt szaftot simára keverjük a liszttel, összeforraljuk a tejföllel, majd beleforgatjuk a lecsepegett gombócokat. Azonnal kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

2017. szeptember 25., hétfő

Káposztás nokedli


Ilyenkor ősszel előtérbe kerülnek a káposztás ételek. 
Nagy kedvenc a cvekedli, ezért ennek a mintájára készítettem egy adag borsos, pirított káposztás nokedlit. Igazán laktató, húsmentes fogás.

Hozzávalók 4 főre:

Nokedlihez:

*3 nagyobb tojás

*Kb. 20-25 dkg liszt

*1 csapott kk só


Továbbá:

*1 kisebb fej káposzta

*6-7 ek olaj

*1 csapott kk só

*1 csapott kk őrölt bors


A káposztát a reszelő nagy lyukán lereszeljük, majd egy serpenyőben a felforrósított olajon megpirítjuk, ízesítjük sóval és borssal. 
Egy fazékba sós vizet forralunk két evőkanál olajjal.

A nokedlihez a tojásokat csomómentesre dolgozzuk a sóval és annyi liszttel, hogy ne kapjunk se kemény, se túl lágy masszát. 
Ha gyöngyözve fő a víz, akkor beleszaggatjuk a nokedlit, majd ha feljöttek a víz felszínére, további két percet főzzük, hideg vízre leszedjük, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni. 
Beleforgatjuk a pirított káposztába, majd felpirítjuk, és ha még szükséges ízesítjük sóval és borssal. 
Melegen, azonnal kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

2017. szeptember 18., hétfő

Pörköltgombóc


Egy szaftos, ízletes fogást terveztem készíteni ebédre, de épp darált hús akadt a kezembe. Így jött az ötlet, hogy akkor legyen pörköltgombóc. A család nem tiltakozott, sőt nokedli köretet kért hozzá ;-)
A recept megjelent a Kifőztük magazin szeptemberi számában is.
Hozzávalók 4 személyre:
Gombócokhoz:
*50 dkg darált sertéslapocka
*1 fej vöröshagyma
*2 nagy gerezd fokhagyma
*1 csapott kk só
*0,5 kk őrölt bors

Pörkölt  alaphoz:
*1 egész nagy fej vöröshagyma
*1 púpozott ek zsír
*2 nagyobb paradicsom
*1 púpozott ek darált paprika
*1 púpozott tk fűszerpaprika
*1 csapott kk só
*0,5 kk őrölt bors

A gombócokhoz a húst összedolgozzuk a finomra reszelt vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, és a fűszerekkel. Vizes kézzel diónyi golyókat sodrunk. A felforrósított zsíron a kockára vágott vöröshagymát üvegesre fonnyasztjuk, majd körbepirítjuk rajta a gombócokat. Ízesítjük a fűszerekkel, hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott paradicsomot. Felengedjük bőségesen vízzel, és lefedve addig főzzük, míg a hús megpuhul és a levét is elfőtte. Melegen, nokedli körettel kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.