Valamikor lánykoromban gyakran készítettünk Anyukámmal
gyümölcstortát. Az közös sütés volt, a gyümölcskocsonya pedig mindig az Ő
feladata volt, ezért kicsit tartottam ettől a sütitől, mert magamtól még nem
igazán próbálkoztam vele. De azt hiszem elsőre egész jól sikerült, bár ha
legközelebb belevágok, akkor a vizet valamilyen piros gyümölcslével fogom
helyettesíteni, mert így eléggé áttetsző lett a végeredmény.
A süti összességében
nagyon finom, a kakaós tészta remekül illik a könnyű krémmel az eperhez. Tuti nem most került utoljára az asztalra.
Hozzávalók:
Tésztához:
*13 dkg liszt
*2 dkg cukrozatlan kakaópor
*5 közepes tojás
*15 dkg cukor
*2 ek olaj
Krémhez:
*1 tasak vaníliás pudingpor (főzős)
*3 ek cukor
*3 dl tej
*10 dkg teavaj
Tetejére:
*50 dkg eper
*1 kis tasak piros tortazselé
*3 dl víz
*2 ek cukor
A sütőt előmelegítjük. Egy 20*30 cm-es tepsit kibélelünk
sütőpapírral.
A lisztet elkeverjük a kakaóporral. A tojásokat a
cukorral gépi habverővel habosra (nem keményre) keverjük. Belekanalazzuk az
olajat, majd óvatosan beleforgatjuk a kakaóporos lisztet.
180 fokon alul-felülsütéssel tűpróbáig sütjük. Nekem ez
17 perc volt, de a sütési idő sütőnként eltérhet.
Hagyjuk kihűlni. Közben a pudingport a cukorral
elkeverjük, majd a tejjel csomómentesre keverjük és sűrűre főzzük. Ha kihűlt,
gépi habverővel beledolgozzuk a felkockázott vajat.
A krémet a kihűlt kakaós lap tetejére kenjük. A tetejét
sorban kirakjuk megtisztított, félbevágott eperszemekkel.
A zselét a tasakon lévő leírás szerint elkészítjük. A
porhoz adunk két evőkanál cukrot, majd csomómentesre keverjük 3 dl vízzel.
Mérsékelt lángon felfőzzük, majd forrástól számítva, állandóan kevergetve 1
percig főzzük. Kavargatva hagyjuk kb. 8 percet hűlni, majd bevonjuk vele a
sütit.
A kész süteményt pár órára hűtőbe rakjuk, de jobb, ha egy
egész éjszakát pihen.
Másnap egy éles késsel felszeleteljük.
Az eredeti receptet itt találtam.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.