2017. május 27., szombat

Epres-pudingos szelet



Valamikor lánykoromban gyakran készítettünk Anyukámmal gyümölcstortát. Az közös sütés volt, a gyümölcskocsonya pedig mindig az Ő feladata volt, ezért kicsit tartottam ettől a sütitől, mert magamtól még nem igazán próbálkoztam vele. De azt hiszem elsőre egész jól sikerült, bár ha legközelebb belevágok, akkor a vizet valamilyen piros gyümölcslével fogom helyettesíteni, mert így eléggé áttetsző lett a végeredmény. 
A süti összességében nagyon finom, a kakaós tészta remekül illik a könnyű krémmel az eperhez. Tuti nem most került utoljára az asztalra.
Hozzávalók:
Tésztához:
*13 dkg liszt
*2 dkg cukrozatlan kakaópor
*5 közepes tojás
*15 dkg cukor
*2 ek olaj

Krémhez:
*1 tasak vaníliás pudingpor (főzős)
*3 ek cukor
*3 dl tej
*10 dkg teavaj

Tetejére:
*50 dkg eper
*1 kis tasak piros tortazselé
*3 dl víz
*2 ek cukor

A sütőt előmelegítjük. Egy 20*30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A lisztet elkeverjük a kakaóporral. A tojásokat a cukorral gépi habverővel habosra (nem keményre) keverjük. Belekanalazzuk az olajat, majd óvatosan beleforgatjuk a kakaóporos lisztet.
180 fokon alul-felülsütéssel tűpróbáig sütjük. Nekem ez 17 perc volt, de a sütési idő sütőnként eltérhet.
Hagyjuk kihűlni. Közben a pudingport a cukorral elkeverjük, majd a tejjel csomómentesre keverjük és sűrűre főzzük. Ha kihűlt, gépi habverővel beledolgozzuk a felkockázott vajat.
A krémet a kihűlt kakaós lap tetejére kenjük. A tetejét sorban kirakjuk megtisztított, félbevágott eperszemekkel.
A zselét a tasakon lévő leírás szerint elkészítjük. A porhoz adunk két evőkanál cukrot, majd csomómentesre keverjük 3 dl vízzel. Mérsékelt lángon felfőzzük, majd forrástól számítva, állandóan kevergetve 1 percig főzzük. Kavargatva hagyjuk kb. 8 percet hűlni, majd bevonjuk vele a sütit.
A kész süteményt pár órára hűtőbe rakjuk, de jobb, ha egy egész éjszakát pihen.
Másnap egy éles késsel felszeleteljük.

Az eredeti receptet itt találtam.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.


2017. május 26., péntek

Kolbászos-sajtos kocka



Van úgy, hogy óhajtunk valami sósat, de még elképzelésünk sincs, hogy mi legyen az. Én általában először a pogácsára gondolok, majd elkezd kattogni az agyam, hogy milyen újdonság legyen az, amit még nem kóstolt a család. Most a végeredmény egy krumplis, sokáig puha változat lett, amit egy kevés kolbász tesz különlegessé. A hulladékok elkerülése végett pedig nem kerek, hanem kocka alakot kapott. Egy csésze forró teával, vagy kávéval remek fogás, de egy gulyásleves kísérőjeként is tökéletesen megállja a helyét. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin májusi számában is.
Hozzávalók 8 főre:
*40 dkg rétesliszt
*10 dkg liszt
*2 csapott teáskanál só
*25 dkg főtt, áttört krumpli
*2,5 dkg friss élesztő
*15 dkg tejföl
*1 kávéskanál cukor
*1 tojás sárgája
*15 dkg vaj
*15 dkg trappista sajt
*5 dkg száraz kolbász
*1 tojás lekenni

Az élesztőt a langyos tejfölbe morzsoljuk, meghintjük a cukorral, és átkavarjuk. A liszteket összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk az áttört krumplit, a tejfölös élesztőt, a tojás sárgáját, a vajat, és alaposan kidolgozzuk.  Ha kicsit ragad a tészta, akkor lisztezett felületen átgyúrjuk.
Lefedve a hűtőben pihentetjük legalább két órát, de még jobb, ha egy egész éjszakát.
A kolbászt egész apró kockára vágjuk, a sajtot lereszeljük. A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra és kb. 0,5 cm vékonyra elnyújtjuk. Megszórjuk a kolbász, és a sajt felével. Tenyérrel egy picit belenyomkodjuk a tésztába.
A pogácsáknál szokásos módon háromszor hajtogatjuk 20 perces szünetek beiktatásával. A második hajtogatásnál megszórjuk a maradék sajttal, és kolbásszal.
A harmadik pihentetés után kb. 2 cm vékonyra elnyújtjuk, egy késsel becsíkozzuk a tetejét, majd közepes méretű kockákra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
Lefedve legalább 20 percet kelesztjük. A tetejét lekenjük egy egész, kissé felvert tojással. Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon hőlégkeveréssel 15 perc alatt pirosra sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.


2017. május 25., csütörtök

Spárgás csirkeszelet sajtosan


Ismerkedés a spárgával. Vásároltam egy csomaggal, és a feléből készítettem egy könnyű, egyszerű húsos fogást. Semmi extra, csak egy kis csirke, spárga, és sajt. Sós vízben főtt újkrumpli körettel kínáltam. 
A kicsit egészségesebb kategória tagja, nem tartalmaz tojást, lisztet.

Hozzávalók 4 főre:
*1 nagy pár csirkemell filé
*25 dkg spárga
*1 tk csirke fűszersó
*10 dkg sajt
*3-4 ek olaj a sütéshez


A megtisztított mellet vékony szeletekre vágjuk, klopfolóval egy kicsit megütögetjük, meghintjük a fűszersóval. A spárgát megtisztítjuk, majd gyöngyöző vízben 5-7 perc alatt megfőzzük, hideg vízre szedjük, és lecsepegtetjük. A sütőt előmelegítjük. Egy serpenyőben pár evőkanál olajat forrósítunk, majd a csirkék mindkét oldalát megsütjük rajta. Egy sütőpapíros tepsibe fektetjük a húsokat, rárakunk pár szál spárgát, és megszórjuk bőven reszelt sajttal. 180 fokos sütőbe toljuk annyi időre, míg a sajt megolvad rajta. Ez csupán pár perc. Melegen, sós vízben főtt krumplival, esetleg rizzsel kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

2017. május 24., szerda

Kapros-besameles újkrumpli



Igyekszem minél több finomságot készíteni a kertben termett sok zsenge kapor felhasználásával. Már egész elfogadható áron lehet újkrumplit kapni, így gondoltam a kettőt párosítom egy könnyű köret formájában. Roppant egyszerű, és gyorsan el is készül. Kiváló fogás sültekhez, bundás húsokhoz. Nálunk most rántott hal kísérője volt.
Hozzávalók 4 főre:
*1 kg újkrumpli
*2 púpos ek margarin
*2 púpos ek liszt
*3 dl langyos tej
*1 csapott kk só
*1,5 tk cukor
*1,5 tk ecet (10%-os)
*1 nagy csokor friss kapor

A megtisztított újkrumplit nagyobb, egyforma darabokra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni.
(Ha apróbbak a krumplik, hagyhatjuk egészben is.)
A margarint felolvasztjuk, majd beleszórjuk a lisztet, és mérsékelt lángon állandóan kevergetve világosra pirítjuk. A tejjel lassan felengedve csomómentesre keverjük. Ízesítjük sóval, cukorral, ecettel. Beleszórjuk a megtisztított, és apróra vágott kaprot. Kevergetve, palacsinta tészta sűrűségűre főzzük. Majd óvatosan beleforgatjuk a lecsepegett krumplit. Azonnal, melegen kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.