A Férjem meglepett egy tarkedli sütővel, ami
gyakorlatilag egy serpenyő, amiben négy kerek mélyedés van. Mivel imádom a kelt
tésztákat, nem is volt kérdés, hogy kipróbálom. A sütés az egyik gyenge pontja.
Ha túl nagy a láng alatta, akkor a külseje hamar megéghet és a belseje nyers
maradhat. Érdemes az első sütéskor egy fánkkal próbát készíteni, hogy lássuk,
milyen láng a tökéletes hozzá. Amúgy nekem a fánk és a palacsinta között
helyezkedik el ez a finomság, aminek a tésztája egyáltalán nem édes, ezért igazán
igényli a porcukrot és a lekvárt, vagy gyümölcsmártást.
A recept megjelent a Kifőztük magazin júliusi számában is.
Hozzávalók 4 főre:
*35 dkg liszt
*1 nagy csipet só
*4 dl tej
*1 dkg friss élesztő
*2 púpozott ek cukor
*1 púpozott tk házi vaníliás cukor
*2 nagyobb tojás
*0,5 dl olaj
*1-2 ek olvasztott vaj a sütéshez
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, majd egy evőkanál
cukorral megszórva felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval, a maradék
cukorral, vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olajat és
a tojásokat. Sűrű tésztát keverünk belőle. Lefedve legalább egy órát
kelesztjük.
A tarkedli sütőt felforrósítjuk, majd olvasztott vajjal
kikenjük a mélyedéseit, ezt minden egyes fánk előtt megismételjük.
1
evőkanálnyi tésztát kanalazunk bele, és közepestől mérsékeltebb lángon sütjük,
majd óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.
Porcukorral meghintve, lekvárral, esetleg
gyümölcsmártással kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.