PrintFrendly

2024. május 10., péntek

Bodzás tejbedara

Egy klasszikus egy kicsit másképpen, egy picit más ízesítéssel.
Hozzávalók 2 személyre
*5 dl cm mandulatej
*4 nagy bodzavirág
*1 nagy csipet só
*4 púpozott evőkanál barna rizsdara
*1 ek négyszeres erősségű édesítőszer
*1 késhegynyi őrölt bourbon vanília
*1 késhegynyi őrölt citromhéj
 
A tejbe áztatjuk a bodzavirágokat. Pár órát pihentetjük, majd leszűrjük. A tejet a sóval és az édesítővel felforraljuk. Hozzáadjuk a rizsdarát és sűrűre főzzük. Ízesítjük a citromhéjjal, a vaníliával és azonnal kínáljuk.
 

2024. május 9., csütörtök

Körözött válogatás

Az egyik nagy kedvenc kenyérre valóm a körözött. Egyszerű, gyorsan elkészül és nagyon finom. Számos változatban készítettem már. Ezeket gyűjtöttem most egy csokorba.
 
A receptek a címekre kattintva tekinthetők meg.
 
 

2024. május 8., szerda

Pikáns kolbászos laskaragu

Ez egy igazán egyszerű és viszonylag gyorsan elkészülő ragu. Rizs köret illik hozzá.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 3-4 személyre
*25 dkg Chef Gomba laskagomba
*1 közepes fej vöröshagyma (10 dkg)
*3-4 ek olaj
*2 púpozott ek paradicsomsűrítmény
*7 dkg lángolt kolbász
*5 közepes cm befőtt csemegeuborka
*1 nagy csipet só
*1 csipet őrölt bors
*1 csipet őrölt köménymag
*1 csipet morzsolt oregánó
*1 csipet morzsolt bazsalikom
 
A hagymát, a gombát, a kolbászt és az uborkát vékony csíkokra vágjuk. A felforrósított olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát. Együtt pirítjuk, majd rákanalazzuk a paradicsomsűrítményt és kb. 1 dl vízzel megpároljuk. Közben ízesítjük sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, köménymaggal. Végül beleforgatjuk a kolbászt és a csemegeuborkát. Ha szükséges utánízesítjük. Melegen basmati rizs körettel kínáljuk.
 

2024. május 7., kedd

Bodzás limonádé

Könnyű kis ital készíthető a bodza virágából. Egy tartalmas ebéd könnyed lezárása lehet.
Hozzávalók
*2 liter víz
*6-8 nagy bodzavirág
*2 kezeletlen citrom
*1 ek négyszeres erősségű édesítő
 
A bodzavirágokat a vízbe áztatjuk pár órára. Közben belecsavarjuk a citromok levét és ízesítjük az édesítővel. Leszűrjük és jól behűtve kínáljuk. Hűtőben 1-2 napig biztosan eláll.
 

2024. május 6., hétfő

Shiitake gombás tonhalkrém

Egyszerű kenyérre való kence a hagyományos szendvics helyett.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók személyenként
*3 nagyobb Chef Gomba Shiitake gomba
*2 ek olaj
*só
*őrölt bors
Továbbá:
*5 dkg olajos tonhalkonzerv
*só
*őrölt bors
*1 púpozott evőkanál cm majonéz
Tálaláshoz:
*teljes kiőrlésű kenyér
 
A megtisztított gombát vékony csíkokra vágjuk, kevés felforrósított olajon megsütjük. Ízesítjük sóval, borssal. Hagyjuk kihűlni. A tonhalról az olajat leöntjük, villával nem túl pépesre nyomkodjuk, majd sózzuk, borsozzuk és a majonézzel krémesítjük. Végül beleforgatjuk az apróra vágott pirított gombát. Teljes kiőrlésű kenyérre kenve kínáljuk.
 

2024. május 5., vasárnap

Hagymás-narancsos sült kacsacomb

Igazi vasárnapi fogás. A hússal nincs túl sok munka, a dolog oroszlánrészét a sütő végzi.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon.
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*4 nagyobb egész kacsacomb
*1/2 kk őrölt bors
*1 ek mangalicazsír a tepsi kenéséhez
 
A megtisztított combokat szárazra töröljük, megszórjuk a kétféle só, a bors és a narancshéj keverékével. Zsírral kikent tepsibe fektetjük. Kb. 1 dl vizet öntünk a húsok mellé. Lefedve 180 fokos sütőben kb. 90 percet puhítjuk. Majd a fedőt eltávolítva a szaftjával locsolgatva pirosra sütjük. Azonnal párolt basmati rizzsel és cukormentes sóskamártással kínáljuk.
Tipp:
A sóskamártáshoz 50 dkg sóskát megtisztítunk, apróra vágunk és 2-3 evőkanál vízzel megfonnyasztjuk. Egy tojás és két evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt keverékét 1,5 dl cm mandulatejjel simára keverjük. A sóskát besűrítjük vele. 1 csipet sóval és egy evőkanál négyszeres erősségű édesítővel ízesítjük.
 

2024. május 4., szombat

Sajtos nigella magos zabtallér

Ez egy végtelenül egyszerű és mégis finom kis sós harapnivaló. Amikor elkészült, a gyerekeknek is nagyon ízlett. Mire megsül, a zabpehely tökéletesen megpuhul. A végeredményre pedig a Nigella mag teszi fel pontot. Szénhidrátdiétába is illeszthető.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A Nigella magot a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók kb. 10 db-hoz
*1 nagy tojás
*15 dkg tejföl
*2 nagy csipet só
*10 dkg apró szemű gm zabpehely
*10 dkg trappista sajt
 
A tejfölt a tojással és a sóval kikeverjük. Beleforgatjuk a reszelt sajtot és a zabpelyhet. Addig hagyjuk pihenni, míg a sütő 180 fokra bemelegszik. A masszából evőkanálnyi adagokból golyót sodrunk, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. A tetejüket megszórjuk nigella maggal. 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.

Fitnesz nyárs

A jó idővel egyre többször készül nálunk valamilyen nyárs. Most épp egy könnyű, egyszerű zöldséges csirkenyárs. Igazán gyorsan összeállítható. Köretként akár rizs, bulgur vagy sült krumpli is kínálható hozzá. A gyerekek azt kérték, hogy máskor is csináljak majd ilyet.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók 2 személyre
*1 nagy pár csirkemellfilé
*2 kisebb cukkini
*1 vöröshagyma
*1 nagy csipet őrölt fekete bors
*kb. 6-7 db kisebb bambusznyárs
*olaj a sütéshez
 
A húst nagyobb darabokra kockázzuk és megszórjuk a fűszerkeverékkel. A hagymát nagyobb szeletekre, a cukkinit vékony karikára vágjuk. Mindkettőt meghintjük fokhagymás sóval és borssal. A húst felváltva a zöldségekkel bambusznyársra tűzzük. Grillen vagy felforrósított grillserpenyőben olajjal locsolgatva megsütjük. Azonnal kínáljuk.
 

2024. május 3., péntek

Krétai vad rozmaringos sajtos tallér

A családnak gyakran készítek sajtos tallért, mert igazán szeretik. Ilyenkor mindig próbálom az ízeket változtatni, hogy ne váljon unalmassá. Ebbe most vad krétai rozmaring került.
A felhasznált ízesítőt a Fűszerész biztosította.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók kb. 36 db-hoz
*18 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
*7 dkg búzaliszt
*1 tk só
*1/2 tasak sütőpor (6g)
*1 nagy tojás
*15 dkg puha vaj
*10 dkg tejföl
*15 dkg sajt
 
A kétféle lisztet elvegyítjük a sóval, sütőporral. Hozzáadjuk a tojást, a vajat, a tejfölt és a reszelt sajtot. Alaposan összedolgozzuk. A masszából 20 grammos golyókat sodrunk. Megszórjuk kevés krétai vad rozmaringgal. Felforrósított tallérsütőben mindet ropogósra sütjük.
 

2024. május 2., csütörtök

Gombás-spárgás csirkeraguleves

Induljon a hét második fele egy tartalmas ragulevessel, amibe gomba és persze spárga is került.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
*40 dkg csirkemellfilé
*2 közepes sárgarépa
*1 petrezselyem
*1 kis darab karalábé
*4 közepes krumpli
*15 dkg zöld spárga
*3-4 ek olaj
*1 kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 tk házi ételízesítő
*1 csapott kk fűszerpaprika
*2 dl sűrű tejszín
*2 csapott ek teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
 
A húst kisebb kockára vágjuk és a felforrósított olajon fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, majd legalább háromszoros mennyiségű vízzel felengedjük. Lefedve a hús puhulásáig főzzük. Közben ízesítjük a fűszerekkel. Hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, petrezselymet és a felkockázott karalábét. Majd a kockára vágott krumplit és a vége előtt 10 perccel a felszeletelt gombát, 5 perccel pedig a feldarabolt spárgát. A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel, majd hőkiegyenlítéssel besűrítjük a levest vele. Forralunk rajta egyet és azonnal kínáljuk.
 

2024. május 1., szerda

Gombás-spárgás tojásreggeli

Egyszerű, de mégis nagyszerű reggeli. A rövidke spárga szezont igyekszem kihasználni és minél több ételbe belecsempészni.
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
A felhasznált gombát a Chef Gomba biztosította.
Hozzávalók személyenként
*3 szál zöld spárga
*2 nagyobb tojás
*2-3 ek olaj
*só
*őrölt bors
*rózsabors
 
A gombát és spárgát megtisztítjuk, előbbit vékony csíkokra vágjuk, utóbbi alsó részét letörjük, majd a spárgasípokat 3 cm-es darabokra vágjuk. Egy serpenyőben az olajat felforrósítjuk, a gombát és a spárgát megpirítjuk rajta. Ízesítjük sóval, borssal. Ráütjük a tojásokat, majd lefedve a tojás ízlés szerinti keménységéig hagyjuk sülni. Végül sóval és rózsaborssal megszórva, teljes kiőrlésű kenyérrel kínáljuk.