PrintFrendly

2025. december 7., vasárnap

Pudingos kifli glutén- és cukormentesen

Ez egy nagyon egyszerű, könnyű és gyorsan elkészíthető finomság. Gluténmentes diétába és szénhidrát diétába is illeszthető. Cukorbetegek számára a pudingpor miatt gyors felszívódásúnak tekinthető. Akik kicsit szeretnék feldobni, azok két darabot összeragaszthatnak cm lekvárral, esetleg cm, gm mogyorókrémmel.
Hozzávalók kb 50 darabhoz
*11 dkg TK barna rizsliszt
*11 dkg GM zabpehelyliszt
*1 csomag GM vaníliás pudingpor (főzős)
*1 csipet só
*1 dkg 1:4 édesítő
*1 csomag vaníliás eritrit
*1 kevés kezeletlen reszelt citromhéj
*2 nagyobb tojássárgája
*15 dkg vaj
*1 púpozott ek tejföl
 
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a vajjal, tojások sárgájával és a tejföllel összedolgozzuk. Kis adag tésztát szilikonos kifli formába nyomkodunk. 
170 fokosra előmelegített sütőben kb. 14 perc alatt megsütjük. 
A formában hagyjuk hűlni. Majd óvatosan kifordítjuk belőle. Légmentesen záródó dobozban tároljuk.

Mandulakrémes méteres kalács gluténmentesen

Az egyik kedvenc sütim a méteres kalács. Tudom, picit munkaigényes sütemény, de azt hiszem minden belefektetett idő megéri. A bevált receptet alakítottam át gluténmentesre. (Azt ITT találjátok.) A piskóta tökéletesen működik barna rizsliszttel. A különbség szinte észrevehetetlen. A krémet most mandulásra készítettem.
Hozzávalók 2 kalácshoz:
Barna tésztához:
*3 tojás
*14 dkg porcukor
*75 ml tej
*75 ml olaj
*17 dkg teljes kiőrlésű barna rizsliszt
*2,5 dkg cukrozatlan GM kakaópor
*0,5 csomag GM sütőpor
*1 csipet só
 
Sárga tésztához:
*3 tojás
*14 dkg porcukor
*75 ml tej
*75 ml olaj
*20 dkg teljes kiőrlésű barna rizsliszt
*0,5 csomag GM sütőpor
*1 csipet só
 
Krémhez:
*2 csomag GM vaníliás ízű pudingpor
*7 dl tej
*20 dkg vaj
*25 dkg porcukor
*2 ek zöld mandulaaroma
 
Továbbá:
*18 dkg GM étcsokoládé
*2 ek olaj
 
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A porcukrot simára keverjük a tojások sárgájával, a tejjel és az olajjal, beleszórjuk a sütőporral, sóval és kakaóporral elkevert lisztet, végül beleforgatjuk a tojáshabot. Vajjal kikent és liszttel megszórt őzgerincformába simítjuk a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben alul-felül sütéssel tűpróbáig sütjük. Ez nekem kb. 35 perc volt. A formából óvatosan sütőpapírra kifordítjuk és hagyjuk kihűlni. 
A sárga tésztával is ugyanígy járunk el. 
Ha mindkét rúd kihűlt a bordák mentén felszeleteljük.
A krémhez a pudingot a tejben sűrűre főzzük, kihűtjük. A vajat a porcukorral és vaníliával habosra keverjük, végül a pudinggal és mandula aromával elkeverjük.
Először egy szelet sárga sütit kenünk meg krémmel, majd egy barnát, a kettőt összeragasztjuk és ezt addig folytatjuk, míg a tészta és a krém el nem fogy. Érdemes két rudat készíteni, mert így könnyebb vele dolgozni.
A kalácsot legalább 1 órára a hűtőbe rakjuk.
A csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk, majd a sütit bevonjuk vele. Ha a csokoládé megkötött, akkor a sütit éles, forró vízbe mártott késsel ferdén szeleteljük.
 
 

2025. december 6., szombat

Mézeskalács gluténmentesen

Gluténmentesen is lehet finom mézeskalácsot sütni? Természetesen. 
A jól bevált, sok éve használt receptemet alakítottam át. A tésztával picit nehezebb bánni az állaga miatt a hagyományos mézeskalács tésztához képest, de egyáltalán nem vészes. Természetesen gyorsan elfogy.
Az eredeti, nem gluténmentes receptet ITT találjátok.
Hozzávalók kb 1 nagy és egy kisebb tepsihez:
*25 dkg teljes kiőrlésű barna rizsliszt (GM)
*½ kk szódabikarbóna
*1 csipet só
*1 púpozott tk mézeskalács fűszerkeverék (GM)
*7,5 dkg porcukor
*1 nagyobb tojás
*5 dkg méz
*7,5 dkg vaj
 
A vajat a mézzel picit összemelegítjük (nem forraljuk), majd hozzáadjuk a tojást, végül a porcukorral, sóval, szódabikarbónával, fűszerrel elkevert lisztet. Összedolgozzuk. 
Zacskóba csomagolva pár órát, vagy akár egy egész éjszakát pihentetjük. 
Majd picit meleg kézzel átgyúrjuk a tésztát. 
Lisztezett felületen kb. 4 mm vékonyra lenyújtjuk. Lisztbe mártott formákkal kiszaggatjuk. 
Sütőpapíros tepsibe rakjuk. 
180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. 
Hagyjuk kihűlni és légmentesen záródó fém dobozban tároljuk.

Linzer cukor- és gluténmentesen

Egy klasszikus édességet próbáltam átalakítani úgy, hogy glutén- és szénhidrátdiétába is illeszthető legyen. Kis adaggal próbálkoztam, amiből 10 darab közepes süti lett. Érdemes dupla mennyiséggel indítani.
Hozzávalók kb. 10 közepes darabhoz
*15 dkg tk barna rizsliszt
*1 csipet só
*1 ek vaníliás eritrit
*1,7 dkg 1:4 édesítő
*kevés kezeletlen reszelt citromhéja
*½ kk GM sütőpor
*10 dkg vaj
*1 nagy tojássárgája
Töltéshez:
*cm baracklekvár
 
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk. Hagyjuk egy órát becsomagolva pihenni. (Hűtőbe nem szükséges tenni.) Lisztezett felületen és kevés rizsliszttel megszórva kb. 3-4mm vékonyra elnyújtjuk.
Lisztbe mártott formával kiszaggatjuk. Tepsire sorakoztatjuk.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, mert melegen nagyon törékeny. Cukormentes sárgabaracklekvárral töltjük. 
(Érdemes másnap tölteni, mert akkor már kevésbé törékeny a tészta. Töltés után pár óra múlva már nem törékeny, szépen "összeáll" a lekvártól.)
Töltetlen állapotban légmentesen záródó dobozban sokáig eláll.

2025. november 30., vasárnap

Karácsonyi kekszes sütés nélkül

Ez egy nagyon egyszerű sütés nélküli édesség. Előre elkészíthető, a hűtőben sokáig eláll, sőt fagyasztható is. Elég édes, aki nem kedveli, nyugodtan csökkentheti ízlés szerint a porcukor mennyiségét.
Hozzávalók kb 22 szelethez:
*35 dkg darált keksz
*10 dkg porcukor
*1 ek házi vaníliás cukor
*2 púpozott ek kakaópor
*2,5 tk mézeskalács fűszerkeverék
*2 ek rum
*18 dkg vaj
*4 ek baracklekvár
 
Minden hozzávalót egy tálba rakunk, jól összedolgozzuk. Folpackkal kibélelt őzgerinc formába nyomkodjuk. Becsomagolva a hűtőbe rakjuk pár órára vagy akár egy egész éjszakára. Másnap szeletelve kínáljuk.

2025. november 29., szombat

Hamis puszedli

Anyukámmal gyerekkoromban sokszor sütöttük ezt a finom kis édességet nagyobb ünnepek alkalmával. Amikor nekiláttunk 1 kg liszttel kezdődött a recept. Abból az adagból nagyon sok sütemény lett, el is fogyott, hisz nagy a család. 
Most ennyi év után én is nekiláttam, bár az adagot csökkentettem, hisz ez egy próbaként készült. 
A tini gyerekek is szívesen részt vettek az elkészítésében, mértek, kevertek, mártogattak. A régi recepthez képest én annyit változtattam, hogy a tésztából golyókat sodortunk és nem nyújtottuk, szaggattuk, a végén pedig megmártottuk a habban a puszedliket. A végeredmény a gyerekeknek is nagyon ízlett. A puszedlik olyanok, mint a mézes változat, belül puha, a hab pedig egész hamar megköt rajta.
Hozzávalók 23 db-hoz
Karamellhez:
*12,5 dkg cukor
*75 ml víz

Továbbá:
*25 dkg liszt
*1 csipet só
*1 csapott kk szódabikarbóna
*1,5 tk őrölt fahéj
*1 ek vaníliás cukor
*1 nagyobb tojássárgája
*1 púpozott tk zsír
*2 ek tejföl

Tetejére:
*1 tojásfehérje
*10 dkg porcukor
 
A cukrot mérsékelt lángon világosra karamellizáljuk, hozzáadjuk a vizet és hagyjuk felolvadni, kihűlni. A lisztet elvegyítjük a sóval, szódabikarbónával, fahéjjal, vaníliás cukorral, majd összedolgozzuk a tojássárgájával, a zsírral, tejföllel és a cukros vízzel. (A tészta picit ragacsos, de ilyenek kell lennie.)
20 grammnyi tésztából golyókat sodrunk, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, betoljuk a puszedliket.
Vízgőz felett a tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot és azzal is verjük pár percet. 10-11 perc sütés után a puszedliket kivesszük a sütőből, majd azonnal a kemény tojáshabba forgatjuk, illetve mártjuk.
Sütőpapíron hagyjuk teljesen megszáradni. Később légmentesen záródó fémdobozban sokáig eláll.

 
 

2025. november 2., vasárnap

Szellem süti

A gyerekekkel a szünetben sütögettünk kicsit. A boszorkányseprű mellett ezek a szellemes finomságok készültek.
Hozzávalók egy nagy tepsihez:
*15 dkg liszt
*1 csipet só
*5 dkg porcukor
*½ kk sütőpor
*1 tojássárgája
*1 kevés reszelt citromhéj
*10 dkg vaj
 
A lisztet elvegyítjük a sütőporral, sóval, porcukorral, majd hozzáadjuk a citromhéjat, vajat és tojást. Összedolgozzuk. 
Lisztezett felületen kb. 3-4 mm vékonyra elnyújtjuk. 
Egy közepes szív formával kiszaggatjuk. 
Egy éles, vékonypengéjű késsel a szívek közepén félbe vágjuk a tésztát. 
Szívószállal két lyukat készítünk a szemeknek és egy kicsit nagyobb formával egy lyukat a szájnak. 
A szellemek alsó részét picit oldalra hajlítjuk. Átemeljük sütőpapíros tepsire. 
180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt készre sütjük. 
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni. 
Jól záródó fémdobozban sokáig elálló, omlós, puha aprósütemény.