PrintFrendly

2025. július 2., szerda

Egyszerű padlizsánfasírt

Padlizsán recept elég kevés van a blogon, mert általában krém készül belőle, azt kedveljük csak igazán. Most egy merészet gondolva húsmentes fasírt lett belőle. Könnyű, egyszerű és egy kevés párolt rizs körettel, némi tejfölös mártogatóssal ízletes kis fogás kerekedett belőle.
Természetesen, aki emiatt a sütőt nem szeretné bekapcsolni, a szabadban parázson is megsütheti a padlizsánokat. 
Hozzávalók kb. 12 db-hoz
*2 közepes padlizsán
*1 nagyobb tojás
*kb 5-6 púpozott ek TK zsemlemorzsa
*1 kk só
*1/2 kk őrölt bors
*2 nagy gerezd fokhagyma
*kevés TK zsemlemorzsa a forgatáshoz
*olaj a sütéshez 
 
A padlizsánokat hosszában ketté vágjuk, majd a vágott felével lefelé sütőpapíros tepsibe rakjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt puhára sütjük. 
A zöldséghúst a héjából kikaparjuk, majd jól áttörjük. Hozzáadjuk a tojást, a zúzott fokhagymát, a fűszereket és a zsemlemorzsát. 
Púpozott evőkanálnyi adagokból tallérokat formázunk. Megforgatjuk zsemlemorzsában. 
Felforrósított olajban, közepes hőfokon megsütjük. 
Papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
 

2025. július 1., kedd

Ribizlis meggyleves

Ebben a melegben, ami igazán jól esik, az egy jól behűtött kis gyümölcsös leves. Idén is szépnek ígérkezik a ribizli termés, már az első bokrokon édesre érett a termés. Ebből használtam most fel egy keveset.
Hozzávalók 4 főre:
*50 dkg meggy
*15 dkg ribizli
*1 nagy csipet só
*2-3 ek cukor
*1 tk őrölt fahéj
*5-6 db egész szegfűszeg
*2 ek vaníliás pudingpor
*2 dl sűrű tejszín
 
A megtisztított meggyet dupla annyi vízben feltesszük főni, mint maga a gyümölcs. (Én pár darabot kimagvaztam, ez adja a lé csodás színét, de a többit egészben hagytam. Természetesen ez ízlés kérdése.) 
Ízesítjük a fűszerekkel. 
A pudingport simára keverjük a tejszínnel, majd felhígítjuk pár evőkanál forró leves lével, és kevergetve a levesbe csorgatjuk. Hozzáadjuk a ribizlit. Hagyjuk besűrűsödni. Jól behűtve kínáljuk.
 

2025. június 28., szombat

Meggyes-cukkinis sütemény

A meggy és a cukkini jó páros, ez most is bebizonyosodott. A gyerek, aki nem szereti a cukkinit, is azt mondta, hogy anya, ez finom, még akkor is, ha cukkini van benne. Szóval érdemes kipróbálni.
Pár perc alatt összeállítható, puha, könnyű és igazán egyszerű zöldséges, gyümölcsös édesség.

Hozzávalók egy 20*30cm-es tepsihez
*20 dkg liszt
*1 csipet só
*1 csapott tk sütőpor
*1/3 kk szódabikarbóna
*1 púpozott tk őrölt fahéj
*2 nagy tojás
*13 dkg cukor
*2 ek vaníliás cukor
*1,2 dl olaj
*20 dkg zsenge cukkini
*1 csésze meggy
 
A lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral, szódabikarbónával és fahéjjal. A tojásokat a kétféle cukorral és az olajjal simára keverjük. Beleforgatjuk a lisztes keveréket, majd a reszelő nagy lyukán lereszelt cukkinit. Jól összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Megszórjuk a tetejét magozott meggyel. 
180 fokra előmelegített sütőben alul-felülsütési módban kb. 25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. 
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral megszórva, szeletelve kínáljuk.

2025. június 27., péntek

Egyszerű virslis cukkinisaláta

Amikor ebben a hőségben hirtelen szeretnénk enni egy könnyű kis finomságot, akkor ez a fogás pont jól jön. Pikk-pakk kész is van.
Hozzávalók 2-3 személyre
*4 szál virsli
*1 kis zsenge cukkini
*néhány jégsalátalevél
*1 doboz kefir (450g)
*1 ek mustár
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
 
A virslit megfőzzük, hagyjuk kihűlni és felkarikázzuk. A zsenge cukkinit feldaraboljuk. A saláta leveleket apróra tépkedjük. A kefirt a mustárral és a fűszerekkel simára keverjük, végül beleforgatjuk a virslit és a zöldségeket. Ha szükséges utánízesítjük.

2025. június 23., hétfő

Babos-cukkinis csirkeragu

Eljött az idő, amikor is minden ételbe kerül egy kis cukkini, hisz finom, egészséges és a kertben is terem már.
Hozzávalók 4 személyre

*60 dkg csirkemellfilé
*1/5 kk só
*1 jó nagy csipet őrölt bors
*kevés olaj a sütéshez
*0,5 dl víz
*1 kisebb zsenge cukkini
*1 doboz sült bab konzerv (420g)

A húst megtisztítjuk, majd felkockázzuk. Kevés felforrósított olajon megpirítjuk. Közben ízesítjük sóval és borssal, hozzáadjuk a vizet, lefedve addig puhítjuk, míg a víz elfő. Ha a hús majdnem kész, hozzáadjuk az apróra vágott cukkinit, majd a paradicsomos babot. Átforraljuk. Ha szükséges utánízesítjük.
Melegen, párolt rizs körettel kínáljuk.