A család által oly kedvelt burgonyás zsemle tésztáját használtam fel, annyi különbséggel, hogy burgonya helyett burgonyapehely került bele. Végre sikerült beszereznem :-)
Hozzávalók 8 zsemléhez
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 2 kk só
- 0,5 dl olaj
- 2 ek tejföl
- 2 ek burgonyapehely (vagy 1 nagyobb burgonya)
Tetejére:
- 4 szál ropi
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a burgonyapelyhet
(vagy a megfőtt és megtört burgonyát), a felfutott élesztőt, a sót, az olajat,
a maradék tejet és a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 8
egyenlő részre vágjuk.
Csinos zsemléket formázunk. Tenyerünkkel kicsit ellapítjuk.
Egy tiszta, hosszabb élű ollóval 7 bevágást ejtünk a
zsemléken úgy, hogy a közepükön hagyunk kb. 1,5 cm átvágatlan részt.
Egy szál ropit eltörünk és a zsemle közepébe szúrjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsi fektetjük.
A sütőt előmelegítjük.
A zsemléket 20 percet hagyjuk kelni.
Lespricceljük vízzel.
20 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
Nagyon jó ötlet, szépek lettek:))
VálaszTörlésKöszönöm szépen :-)
VálaszTörlés