PrintFrendly

2013. október 18., péntek

Rizskoch, ahogy Anyukámtól tanultam

Ez az egyik legkedvesebb édességem. Mint ahogyan olyan sok mindent a konyhában, ennek a finomságnak az elkészítését is Anyukámtól tanultam. Alig bírom kivárni, hogy ha kisült, kicsit hűljön és már lehessen tányérra szedni. Legjobban a mézédes sárgabarackdzsemmel  kedvelem. Lehet egy tartalmas leves után második fogás, de akár desszertként is kínálhatjuk.

Hozzávalók egy közepes tepsihez:

  • 1 l tej
  • 30 dkg rizs
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 20 dkg porcukor
  • 5 tojás
  • 1 csipet só

A tejben a rizset puhára főzzük egy csipet sóval. Kicsit hagyjuk hűlni.
Addig a tojások sárgáját elválasztjuk a fehérjétől, előbbihez keverjük a cukrokat és a kihűlt rizsbe keverjük.
A fehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan a rizsbe forgatjuk.
Egy közepe
s tepsit (38*22 cm) kikenünk vajjal, kilisztezzük és elsimítjuk benne a masszát.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz, ez nekem 35-40 perc volt.
Ha kicsit hűl, szépen szeletelhető.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom, én teszek bele mazsolát is, mi szeretjük, na és ha van otthon, akkor citromhéjat is reszelek hozzá. Persze ezek nélkül is remek!

    VálaszTörlés