Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 tk cukor
- 1 ek só
- 1 dl tejföl
- 25 dkg főtt, áttört krumpli
- 15 dkg margarin
- Kenéshez: 0,5 dl tej
- Szóráshoz: 2 ek szezámmag
A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk és sós vízben
puhára főzzük, leszűrjük, majd áttörjük.
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk és beleöntjük a felfuttatott
élesztőt, a sót, a tejfölt, a krumplit és belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű
margarint.
Alaposan kidagasztjuk. Ha találunk benne pici krumpli
darabokat, azt még szétnyomkodjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva, kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, alaposan
átgyúrjuk, kb. 2 cm
vastagra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk egy kisméretű pogácsaszaggatóval. (Én
egy 4 cm-eset használtam.)
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól távolabb és
megkenjük tejjel.
A tetejükre szórjuk a szezámmagot.
Előmelegített sütőben hőlégkeverésen 180 fokon 20 perc alatt
megsütjük.
Amint kivesszük a sütőből, meglocsoljuk tejjel (Ha kenjük,
lepotyoghatnak a magok.) és konyharuhával letakarva kb. 10 percet pihentetjük.
56 db apró pogácsa készült ebből a mennyiségből.
Akik elkészítették:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése