Egyik nap késő délután készítettem, gondoltam, jó lesz reggelire. Vacsira elfogyott a nagy része, és reggelre már csak 2-3 szeletke maradt.
Isteni volt vajjal megkenve egy pohár tej kíséretében. A gyerek csak úgy magában eszegette.
Legközelebb dupla adaggal indítok, de akkor be kell szereznem egy második püspökkenyér formát is.
Hozzávalók 1 rúdhoz:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg rétesliszt
- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 kiskanál só
- 2 evőkanál cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 evőkanál margarin
- 1 tojás sárgája
- 15 dkg megsütött sütőtökpüré
- 3 evőkanál liszt
- 1 evőkanál olaj a forma kikenéséhez
- 2 dkg margarin a lekenéshez
- 0,3 dl tej a lekenéshez
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy evőkanál cukorral.
A liszteket egy tálba öntjük.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a 2 evőkanál cukrot, a
vaníliás cukrot, a sót, a tojás sárgáját, a margarint és alaposan kidagasztjuk.
A kidagasztott tésztát két egyenlő részre osztjuk.
Az egyikhez adjuk a megsütött és villával pürésített
sütőtököt.
Mivel így a tészta nagyon lágy lesz, ezért még szórunk bele
3 evőkanál lisztet.
Jól összedolgozzuk.
Mindkét masszát konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1
óra alatt a duplájára kelesztjük.
Egy püspökkenyérformát kikenünk olajjal.
Mindkét tésztát, közel azonos méretre kinyújtjuk, a forma
hosszához igazítva.
A világos tésztára tesszük a sütőtökeset és szorosan feltekerjük.
Beletesszük a formába.
Meleg helyen további 45 percet kelesztjük.
Lekenjük olvasztott margarinnal.
Előmelegített sütőben 165 fokon 35 perc alatt
hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel és kb. 10 percre letakarjuk
egy konyharuhával.
Ha marad a sült sütőtökből, megsütőm ezt a kalácsot. Nagyon szép a színe! :)
VálaszTörlésKöszönöm, jó étvágyat kívánok hozzá :-)
Törlés