Hozzávalók 12 tobozkalácshoz:
Tésztához:
- 1 kg liszt
- 5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 púpos tk cukor
- 3 kk só
- 1 dl olaj
- 2 ek tejföl
- 2 tojás
- 1 nagyobb méretű krumpli (kb. 20 dkg)
Tetejére:
- víz
- 1ek darálatlan mák kalácsonként (összesen 12 ek)
A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra
vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
Egy krumpli törővel pépesre törjük.
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört
krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a tojásokat, a maradék tejet
és a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli
darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 12
egyenlő részre vágjuk.
Csinos kis rudakat formálunk és sütőpapírral bélelt tepsibe
tesszük. ( A formázást érdemes úgy végezni, hogy a tenyerünkbe vett
tésztadarabot elkezdjük a széleinél alulra forgatni és a rúd belsejébe nyomni.)
A kalácsokat lespricceljük kevés vízzel és bőven megszórjuk
mákkal.
Egy hosszabb élű, lisztbe mártott ollóval a kalácsok mindkét
oldalát 45 fokos szögben bevagdaljuk a kalács szélének 1/3-áig.
Csak addig hagyjuk még kelni, míg a sütő bemelegszik.
Előmelegített sütőben 20 perc alatt 180 fokon
hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni.
Légmentesen elzárt helyen sokáig puha marad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése