A tésztában lévő cukor és sütőtök ellenére nem egy édes kalács. Mi vajjal megkenve és sonkaszelettel a tetején fogyasztottuk reggelire, tízóraira és uzsonnára. Aki édesebb szájú, nyugodtan csorgathat mézet rá vagy akár egy finom lekvárral is kínálhatja.
Hozzávalók 2 rúdhoz:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg rétesliszt
- 2 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 3 evőkanál cukor
- 1 kiskanál só
- 5 dkg margarin
- 1 tojás sárgája
- 15 dkg megsütött sütőtökpüré
- 3 evőkanál liszt
- 2 púpos ek cukrozatlan kakaópor+2 ek tej
- 2-3 evőkanál olaj a forma kikenéséhez
- 3 ek főzőtejszín a lekenéshez (20%-os)
- 2 dkg margarin a lekenéshez
- 0,3 dl tej a lekenéshez
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy evőkanál cukorral.
A liszteket egy tálba öntjük
Beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a
tojás sárgáját, a margarint és alaposan kidagasztjuk.
A kidagasztott tésztát két egyenlő részre osztjuk.
Az egyikhez adjuk a megsütött és villával pürésített
sütőtököt.
Mivel így a tészta nagyon lágy lesz, ezért még szórunk bele
3 evőkanál lisztet.
Jól összedolgozzuk.
A másik tésztához adunk 2 púpos ek cukrozatlan kakaóport és
2 ek tejet. Ezt is jól összegyúrjuk.
Mindkét masszát konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1
óra alatt a duplájára kelesztjük.
Két püspökkenyérformát kikenünk olajjal.
Mindkét tésztát, közel azonos méretre, téglalap alakúra
kinyújtjuk.
A sütőtökös tésztát lekenjük tejszínnel, ráfektetjük a
kakaósat és a nyújtófával kicsit egymásra simítjuk.
Szorosan feltekerjük. Középen kettévágjuk.
Belefektetjük a formákba.
Meleg helyen további 45 percet kelesztjük.
Lekenjük olvasztott margarinnal.
Előmelegített sütőben 170 fokon 30 perc alatt
hőlégkeveréssel megsütjük. Én egyszerre sütöttem a kettőt.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel és kb. 10 percre letakarjuk
egy konyharuhával.
Óvatosan kiborítjuk a formából és rácsra téve hagyjuk
teljesen kihűlni.
Kedves Andrea, köszönöm a receptet nagyon finom lett... igazán ötletes a sütőtöktől egészen különleges íze lett fonott kalács formát készítettem :)
VálaszTörlésKedves Elvira, Igazán örülök, hogy elkészítetted és hogy ízlett. Kedves egészségetekre. Ha lefotóztad és elküldöd (aranytepsi@gmail.com), mint egy köszönetképpen feltöltöm ide a blogra.
TörlésNagyon szép és különleges. Mindenképpen kipróbálom.
VálaszTörlésKöszönöm szépen, jó sütögetést kívánok hozzá :-)
TörlésDe nagyon jól néz ki, és milyen finom lehet!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, tényleg érdemes elkészíteni :-)
TörlésNagyon szep! Ezt biztos megsutom a heten! Tobbszor sutottem mar Toled es eddig minden jol sikerult. Ezek tenyleg kiprobalt receptek!
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszenek a finomságaim és már többet ki is próbáltál. Ez a kalács is biztosan ízleni fog :-) Jó sütögetést kívánok hozzá :-)
Törlés