PrintFrendly

2013. október 28., hétfő

Fokhagymás csicsóka krémleves

Nagyon boldog voltam, mikor tavasszal a szomszéd idős bácsitól kaptunk pár darab csicsóka gumót, amit azonnal el is ültettünk kicsiny kertünk egyik szegletébe. Vártam, mikor jön el végre a nap, amikor is készíthetek belőle valami finomat. A hétvégén betakarítottuk a rengetegnek nem mondható termést, ami pontosan 1 kg lett. Sebaj, kóstolónak ez is elég. Majd jövőre nagyobb területet kap. 
Első bemutatkozása egy krémleves formájában történt. Imádom a krémleveseket, a Kicsi is így van vele, Nagyobbikom nem leveses, Apukája sem rajong nagyon értük. Több marad nekünk, lányoknak.
Természetesen sok fokhagymával főtt. Kapott pár karika füstölt kolbászt és némi apróra vágott metélőhagymát. Nekem nagyon "bejött". Most már a maradék csicsóka sorsán töröm a fejemet :-)
Hozzávalók 6 főre:
  • 50 dkg csicsóka
  • 1 nagyobb krumpli (kb. 20 dkg)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 0,5 zöldségleves kocka
  • 2 dl főzőtejszín (20%-os)
A csicsókát alaposan megtisztítjuk. A felülete elég egyenetlen, ezért erre a legjobb egy új mosogató dörzsis szivacs. A tiszta gumókat apróbb darabokra vágjuk.
A krumplit és a hagymákat is megtisztítjuk, előbbit nagyobb darabokra szeljük, a vöröshagymát felkockázzuk.
A vöröshagymát az olajon üvegesre pirítjuk.
Rádobjuk a csicsókát, a krumplit és jól átforgatjuk.
Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a kockát, a fokhagymákat egészben.
Addig főzzük, amíg a zöldségek puhák nem lesznek (kb. 20-25 perc).
A tejszínt egy tálkába öntjük és a leves vizéből pár evőkanállal bemelegítjük.
A levest merülő mixer segítségével pépesítjük.
Beleöntjük a tejszínt és hagyjuk felfőni.
Melegen, füstölt kolbász karikákkal, apróra vágott metélőhagymával kínáljuk. Természetesen illik még hozzá pirított szalonna, reszelt sajt vagy kevéske tökmag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése