Akik idegenkednek ettől a töltetlen tésztától, azok nyugodtan csempészhetnek bele akár aszalt gyümölcsöket, vagy meggyet, fahéjat, túrót. Cukros briós módjára cukorral is megszórható.
Hozzávalók 6 cicához:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 3 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 ek méz
- 5 dkg margarin
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája+1 kk tej a lekenéshez
- 12 db csokicsepp a szemeknek
- 2-3 ek tej az átgőzöléshez
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott
élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a mézet, a tojást és a
margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 6
egyenlő részre vágjuk.
A tésztadarabokat egyenként a következő módon formázzuk.
Egy diónyi darabot letépünk, ez lesz a cica feje.
A maradék tésztát minimum 30 cm hosszú rúddá sodorjuk.
A rudat csigavonalban elkezdjük feltekerni.
A végét hagyjuk a csigától kicsit elállni, ez lesz a cica
mellső lába.
A diónyi tésztából egy golyót formálunk, majd két fület
alakítunk ki.
A cica testére felhelyezzük a fejét.
Sütőpapírral bélelt tepsibe emeljük át a cica kalácsot. A
maradék 5 tésztával is a fenti formázással alakítjuk ki a kis házi kedvenceket.
Bemelegítjük a sütőt, addig hagyjuk kelni a macskákat.
Lekenjük egy tojás sárgája és kevéske tej keverékével.
A fejen a lekent tésztába nyomjuk a csoki cseppeket, amik a
szemek lesznek.
Előmelegített sütőbe tolva 25 perc alatt 180 fokon
hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel és egy konyharuhával
letakarva 10 percet hagyjuk átgőzölni.
Nagyon szép cicusokat készítettél! :) Hasonlóan készítettem a nyuszi brióst Húsvétra. :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen :-)
TörlésKöszönöm a receptet! Nagyon jó lett!
VálaszTörlésNagyon szívesen, kedves egészségetekre. Megyek és megkukucskálom :-)
Törlés