PrintFrendly

2014. augusztus 20., szerda

Meggylekváros-dióhabos rácsos

Idén rengeteg sárgabarackunk termett, de még van bőven az előző években készített lekvárunkból, ezért a kedves szomszédasszonnyal csereüzletet kötöttünk. Kapott sárgabarackot, mi pedig diót cserébe. 
Így meggylekvárból és a dió egy részéből készítettem ezt a finom, omlós rácsos süteményt.



Hozzávalók:
Tésztához:
*40 dkg liszt
*0,5 tasak sütőpor
*1 csipet só
*10 dkg porcukor
*2 tojás sárgája
*12,5 dkg margarin
*1 dl tejföl

Töltelékhez:
*1 kis üveg meggylekvár 2/3-a
*20 dkg darált dió
*2 tojás fehérje
*10 dkg porcukor

A tésztát összeállítjuk. A lisztet egy tálba mérjük, beleszórjuk a sütőport, a sót, a porcukrot. Elmorzsoljuk benne a szobahőmérsékletű margarint. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és könnyű tésztává dolgozzuk.
A sütőt előmelegítjük. Egy közepes méretű (20*34 cm) tepsit kikenünk egy kevéske margarinnal és megszórjuk liszttel.
A tésztát két részre osztjuk úgy, hogy alsó résznek vesszük az egész tészta 2/3-át.
Ezt lisztezett felületen a tepsi méreténél kicsit nagyobbra nyújtjuk, a sodrófára feltekerve a tepsibe fektetjük úgy, hogy a túllógó tésztarészből legyen egy kis pereme a sütinek.
Egy villával megszurkáljuk a tésztát. Egyenletesen megkenjük a lekvárral.
A tojások fehérjét gépi habverővel kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, ezzel együtt még 1-2 percig verjük. Végül összeforgatjuk a darált dióval.
Egyenletesen elsimítjuk a lekváros tésztán a diós tölteléket.
A maradék tésztából kisujjnyi vastag rudakat sodrunk és a dióhabra fektetjük rácsformát alakítva, picit bele is nyomkodjuk a habba.
180 fokon 30 perc alatt alul-felülsütéssel megsütjük.
Ha teljesen kihűlt, egy éles késsel szépen szeletelhető. Porcukorral meghintve kínáljuk.

6 megjegyzés: