Nagyon jó volt a tésztával dolgozni, a formázás is jobban ment, mint gondoltam. Természetesen nem tökéletes, de az enyém. Nagyon finom, belül isteni puha, kívül ropog és még cserepek is keletkeztek rajta. A gyerek is alig bírta kivárni (velem együtt) hogy meghűljön és megszegjük :-)
Öregtésztához:
*15 dkg kenyérliszt (BL80)
*0,3 dkg friss élesztő
*0,9 dl víz
Tésztához:
*50 dkg kenyérliszt (BL80)
*2 csapott tk só
*2 ek burgonyapehely (elhagyható, nálam pont elfogyott)
*1 dkg friss élesztő
*a fenti összes öregtészta
*2 ek olaj
*2,7 dl víz
Az öregtésztát előző este összeállítjuk. A lisztet egy tálba
szórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és jól
összedolgozzuk.
Letakarva egy éjszakát a konyhapulton hagyjuk pihenni. Ez
10-12 óra.
A lisztet egy tálba öntjük, elkeverjük a sóval, burgonyapehellyel,
belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a darabokra tépkedett öregtésztát, az
olajat, és a meleg, de nem forró vizet.
Ha a tészta nagyon ragadna, adhatunk hozzá 1 csipet lisztet.
Alaposan kidagasztjuk, legalább 10 percig intenzíven.
Lefedve, meleg helyen kb. 30 percet kelesztjük.
Ezután lazán átgyúrjuk a tésztát. Visszarakjuk a tálba kelni
további 15-20 percet.
A megkelt tésztát kör alakúra ellapogatjuk kézzel, majd az
itt található módon megformázzuk a kenyeret.
A kacsasütő jénait (8literes) fedelét kibéleljük
sütőpapírral és belehelyezzük a kenyérkét.
A jénai alját pedig fedőként a tésztára borítjuk.
Kb. 45-50 percet kelesztjük.
Félidőben egy éles késsel vagy pengével három vágást ejtünk
a tésztán.
A jénai fedelét lespricceljük vízzel és a lefedett kenyeret
az előmelegített sütőbe toljuk.
220 fokon 50-55 percet sütjük, de ez függ a sütőtől és
attól, hogy mennyire sült, barna kenyeret szeretnénk. A jénai fedelét kb. 35-40
perc után levesszük és így sütjük tovább, ekkor egy kis tálba vizet helyezünk a sütő aljába.
A megsült kenyeret kiemeljük a jénaiból, azonnal
lespricceljük hideg vízzel és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Ez nagyon jól hangzik, holnap el készítem én is. Köszönöm szépen a receptet!
VálaszTörlés