Hozzávalók:
Öregtésztához:
*15 dkg kenyérliszt (BL80)
*0,3 dkg friss élesztő
*0,9 dl víz
Kenyérhez:
*20 dkg megfőtt, áttört krumpli (3 kisebb darab)
*a fenti összes öregtészta
*50 dkg kenyérliszt (BL80)
*1 púpos tk só
*1 dkg friss élesztő
*2,4 dl krumpli főzőlé
Az öregtésztát előző este összeállítjuk. A lisztet egy tálba
szórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és jól
összedolgozzuk.
Letakarva egy éjszakát a konyhapulton hagyjuk pihenni. Ez
10-12 óra.
A megtisztított, apró kockára vágott krumplit puhára főzzük,
leszűrjük, a főzőlevet felfogjuk és a zöldséget alaposan áttörjük.
A lisztet egy tálba öntjük, elkeverjük a sóval,
belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a darabokra tépkedett öregtésztát, a
langyosra hűlt krumplit és lassan adagoljuk a meleg, de nem forró főzőlevet.
Ha a tészta nagyon ragadna, adhatunk hozzá 1-2 tk lisztet.
Alaposan kidagasztjuk.
Lefedve, meleg helyen kb. 45 percet kelesztjük.
Ezután lazán átgyúrjuk a tésztát. Visszarakjuk a tálba kelni
további 20 percet.
A sütőt előmelegítjük maximális hőfokra (nálam 250 fok) egy
nagyméretű, fedeles jénaival a belsejében. (Az enyém egy 8 literes kacsasütő.)
A második kelesztés végén a jénait kiemeljük a sütőből,
kikenjük vékonyan olajjal, megszórjuk liszttel.
Lisztes kézzel a megkelt tésztát átemeljük a jénaiba.
Ráhelyezzük a jénai fedelét, a sütőbe toljuk.
10 percig a maximális hőfokon (250) sütjük, majd mérsékeljük
200 fokra.
35 perc sütés után egy kis edénykébe vizet teszünk a sütő
aljába és levesszük a jénai fedelét.
További 15 percet sütjük.
Végül kiemeljük a jénaiból és rácson hagyjuk teljesen
kihűlni.
Jaj, de csodás!
VálaszTörlésKöszönöm szépen :-)
TörlésNagyon jól nézki kipróbálom Köszönöm
VálaszTörlés