PrintFrendly

2020. április 29., szerda

Déli tőkegombás töltött tojás


Szerencsére a tyúkjaink a nehéz időszakban sem hagynak minket cserben, szorgalmasan dolgoznak rajta, hogy mindig legyen friss tojásunk. Ezért is jó szívvel készítettem pár töltött tojást, amibe most egy igazán szokatlan hozzávaló is került, ami nem más, mint a déli tőkegomba. Ez az egyik kedvenc gombafajtánk, nagyon szeretjük, a ChefGombánál beszerezhető. Hidegtálon is megállja a helyét. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin áprilisi számában is.
Hozzávalók 4 személyre
*8 tojás
*3 dkg ChefGomba déli tőkegomba
*2 evőkanál olaj
*1 csipet só
*1 csipet őrölt fehér bors
*1-2 evőkanál tejföl
*1 evőkanál majonéz

A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk és hagyjuk kihűlni. 
A megtisztított gombát apróra vágjuk, kevés felforrósított olajon megpirítjuk, ízesítjük sóval, borssal. 
A tojásokat hosszában kettévágjuk, sárgájukat kiemeljük, a gombával, tejföllel, majonézzel késes aprítóban összedolgozzuk, ha szükséges utánízesítjük, és a tojásokba töltjük. 
Hidegtálon kínáljuk.

2020. április 26., vasárnap

Céklás csibés keksz


A gyerekek (is) nagyon szerették ezeket az aranyos kekszeket, amit természetes céklaporral színeztem meg, ITT tudjátok beszerezni. Ez a tojásmentes édesség nagyon egyszerű, könnyű a tésztával dolgozni. A kekszpecsétet a Cookori biztosította hozzá. A kép elkészítéséhez a Fotohatterek.hu kiegészítőjét használtam.
A recept megjelent a Kifőztük magazin áprilisi számában is.
Hozzávalók kb. 15 db-hoz
*15 dkg liszt
*1 tk céklapor
*1 csipet só
*5 dkg porcukor
*1 vaníliarúd kikapart magjai
*10 dkg vaj

A lisztet elvegyítjük a sóval, porcukorral, céklaporral, és vaníliával, majd összedolgozzuk a vajjal. 
Lisztezett felületen 5 mm vékonyra nyújtjuk. 
Lisztbe mártott kiszúróval először korongokat szaggatunk, majd a tetejükre csibés mintát pecsételünk. 
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, és 160 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeveréssel 10 perc alatt megsütjük a kekszeket.

2020. április 25., szombat

Tojásos töltött szűzpecsenye


Ezt a mutatós, de mégis egyszerű fogást már többször elkészítettem, mindig gyorsan elfogyott. Remekül megállja a helyét hidegtálon is, de egy vasárnapi ebéd második fogása is lehet egy habos krumplipüré vagy egy krémes krumplisaláta társaságában. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin áprilisi számában is.
Hozzávalók 4 személyre
*50 dkg szűzpecsenye
*só
*őrölt fekete bors
*10 dkg vékonyra szeletelt húsos szalonna
Töltelékhez:
*3 tojás
*1 nagy szelet kenyér
*1 tk mustár
*1 nagy gerezd fokhagyma
*0,5 kk só
*0,3 kk őrölt fekete bors
Sütéshez:
*1 ek mangalica zsír
*0,5 dl víz

A szűzpecsenyét lehártyázzuk, az oldalán végig bevágjuk, szétterítjük, vékonyra klopfoljuk, és mindkét oldalát megszórjuk sóval, borssal. 
2 tojást keményre főzünk, megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk. A kenyeret vízbe áztatjuk, jól kicsavarjuk, hozzáadjuk a főtt és a nyers tojást, ízesítjük a mustárral, a zúzott fokhagymával, a sóval és a borssal. 
A kiterített húsra kenjük a tölteléket, a szélesebbik oldalától feltekerjük. 
Körbecsavarjuk a szalonnával úgy, hogy a végek alulra kerüljenek. Zsírozott tepsibe rakjuk, kevés vizet öntünk mellé. 
Lefedve, 180 fokon kb. 75 percet puhítjuk, majd a fóliát eltávolítva, a szaftjával gyakran locsolgatva pirosra sütjük. 
Hidegen, vékonyra szeletelve kínáljuk.