Szépen beindult a kertben a cukkini, ma a két növénykéről 5 nagyobb, de zsenge termést vettem le. Most gondolkodom, hogy mit is készítsek belőle. Azoknak, akik hasonló cipőben járnak, mint én, összegyűjtöttem az előző szezon cukkinis receptjeit.
A reggelitől kezdődően, a levesen, a csirkés és a bundás ételeken túl a desszertekig bezárólag számos finomság fellelhető közöttük.
Cukkinis-szalonnás omlett:
Cukkinikarikában sült tükörtojás:
Cukkinis-tejszínes omlett:
Lenmagos cukkinikrém:
Fokhagymás cukkinikrémleves:
Sajt alatt sült cukkinis csirkemell:
Rántott cukkinikarikák:
Zöldfűszeres rántott cukkini:
Szezámmagos bundában sült cukkinikarikák:
Magyaros palacsintabundában sült cukkinikarikák:
Cukcsánka:
Cukkinis spagetti pirított szalonnával:
Sonkás-cukkinis pizza:
Mákos cukkinikocka citrommázzal:
Fahéjas-cukkinis kocka:
PrintFrendly
2014. június 30., hétfő
2014. június 26., csütörtök
Kakaós csiga túrós tésztából
Már olyan sok oldalon láttam, olyan sokan kipróbálták, hogy győzött a kíváncsiságom. Pedig eddig csak élesztős csigákat készítettem, de most belevágtam ebbe a sütőporos változatba, hisz mindenki dicsérte, hogy milyen finom, puha és egyszerű. Gondoltam, biztos ami biztos, dupla adaggal indítok, és milyen jól tettem. Nem születtek óriási tekercsek, inkább kis formásak. Bevallom, kellemesen csalódtam. Valóban puha és ízletes ez a fajta tekercs. Féltem, hogy a 10 perc sütés kevés lesz, de tökéletesen átsültek a finomságok. A lenti mennyiségek egy adag csiga elkészítéséhez elegendőek.
Hozzávalók kb. 16 csigához:
Tésztához:
*25 dkg túró
*10 dkg porcukor
*25 dkg liszt
*0,5 tasak sütőpor
*1 nagy csipet só
*0,5 dl tej
*5 ek olaj
Töltelékhez:
*3 ek porcukor
*2 ek cukrozatlan kakaópor
*2 ek olaj (vagy olvasztott margarin)
A sütőt előmelegítjük. Egy egész nagy tepsit kibélelünk
sütőpapírral.
A túrót a porcukorral egy tálkába öntjük és gépi habverővel
jól összedolgozzuk. (Nekem ez nem sikerült egész jól, ezért még egy krumpli
törővel jól átnyomkodtam.)
Hozzáadjuk a tejet, az olajat, majd a sütőporral elkevert
lisztet is.
Kézzel alaposan összegyúrjuk.
Lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra
elnyújtjuk.
A porcukrot elkeverjük a kakaóporral.
A tésztát lekenjük olajjal (vagy olvasztott margarinnal) és megszórjuk
a kakaó-porcukor keverékkel.
Szorosan feltekerjük
és ujjnyi vastag csigákat vágunk belőle.
Két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, hogy szép kerek
formájuk legyen.
Tepsibe helyezzük. Nem szükséges nagy távolságot hagyni az
egyes csigák között.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 10 perc
alatt megsütjük.
A tészta ez után elég világos, de tökéletesen átsül ezalatt
a rövidke idő alatt.
Ha kicsit hűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.
2014. június 24., kedd
Vaníliás rózsacsokor kalács
Már pár hónapja elmentettem egy képet egy keleti oldalról, ahol ennek a kalácsnak a formázását mutatták be. Sajnos a forrás linkjét elfelejtettem rögzíteni :-( Jó sokáig halogattam az elkészítését, nagyon időigényesnek tartottam. Aztán ma kicsit lehűlt az idő, az éjjel esett is és úgy döntöttem ma lesz ennek a kalácsnak a napja, hisz már olyan rég dagasztottam édeset. Nem is volt olyan nehéz, mint gondoltam. Az első rózsa után már könnyen ment a többi. A maradék tésztát nem akartam kidobni, így ezt a sodort szegőt találtam ki hozzá.
Ez egy töltetlen, vaníliás kalács, ami remek uzsonnára való egy csésze hideg tej vagy kakaó társaságában, de házi sárgabaracklekvárba mártogatva is isteni.
Ez egy töltetlen, vaníliás kalács, ami remek uzsonnára való egy csésze hideg tej vagy kakaó társaságában, de házi sárgabaracklekvárba mártogatva is isteni.
Hozzávalók:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2,5 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 kisebb tojás
*1 csapott ek méz
*2 ek margarin olvasztva
Továbbá:
*1 kisebb tojás a lekenéshez
*1 ek tej a lekenéshez sütés után
*1 púpos ek porcukor
*1 tasak vaníliás cukor
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és 1
evőkanál cukorral megszórva hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót és
betakarjuk egy kis liszttel.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a
vaníliás cukrot, a tojást, a mézet, az olvasztott margarint és alaposan
kidagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára
kelesztjük.
Egy kerek formát (26*3,5 cm) vagy csatos tortaformát
kikenünk kevés margarinnal és megszórjuk liszttel.
A porcukrot átszitáljuk és elkeverjük a vaníliacukorral.
A megkelt tésztát maximum 3 mm vastagra elnyújtjuk.
Egy 6,5 cm-es pogácsa szaggatóval 3 korongot metszünk ki,
majd a három korongot egymásra helyezzük úgy, hogy a korongok egy kis része
fedje egymást.
Az alsó tésztától kezdve feltekerjük, közben középen kicsit össze
felé nyomjuk a tésztát.
Egy lisztbe mártott éles késsel a tekercs közepét átvágjuk.
Kapunk két rózsát, amiknek az alját kicsit összenyomjuk, majd az előkészített
formába helyezzük. Addig folytatjuk a szaggatást, formázást, míg a forma közel
tele nem lesz.
A rózsák között érdemes pici helyet hagyni, mert még kelnek. A szaggatás alatt ha kel a kinyújtott tészta, érdemes kicsit nyújtani rajta, hogy ne legyen a végére túl vastag.
A hulladék tésztát összegyúrjuk, egy egész hosszú, kisujjnyi
vastag rúddá sodorjuk, majd a két végét egymáson összetekerünk és a forma
szélét kibéleljük vele.
A sütőt előmelegítjük. A tésztát lekenjük egy egész felvert
tojással.
170 fokon kb. 23 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Amint kivettük a sütőből, lekenjük tejjel, megszórjuk a
vaníliás porcukorral.
Egy konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
2014. június 23., hétfő
Csöröge
Ezer éve nem ettem csörögét és eddig még nem is készítettem. Talán akkor utoljára, amikor Nagymamám sütötte, pedig Ő már nagyon rég nincs köztünk, a receptet sem tudom elkérni. Bár biztos vagyok benne, hogy csak megközelítő mennyiségeket mondott volna, hisz nem méregetett semmit amikor a finomságai születtek. Tegnap pedig Sárika fb-os oldalán megláttam Szabó Irma receptjét. Tudtam, itt az idő, egyszer belevágok. Nem is vártam sokáig. Ma a tejfölös zöldbablevest kísérő második fogásként kapta a család. Nagyon egyszerű és a formázással sem volt gondom, hisz még élénken emlékszem, mikor Nagymamám kezét figyelve mélyen a lelkembe ivódott minden mozdulata.
A sütéskor figyelni kell az olaj megfelelő forróságára. Ha nagy lángon sütjük, hamar megéghet, ha kis lángon, nagyon megszívja magát olajjal. Érdemes közben többször megforgatni.
Finom, omlós édesség lett, a saját készítésű sárgabaracklekvár nem hiányozhat mellőle :-)
A sütéskor figyelni kell az olaj megfelelő forróságára. Ha nagy lángon sütjük, hamar megéghet, ha kis lángon, nagyon megszívja magát olajjal. Érdemes közben többször megforgatni.
Finom, omlós édesség lett, a saját készítésű sárgabaracklekvár nem hiányozhat mellőle :-)
Hozzávalók kb. 24 db csörögéhez:
*40 dkg liszt
*1 nagy csipet só
*0,5 tasak sütőpor
*1 késhegynyi szódabikarbóna
*10 dkg cukor
*10 dkg zsír
*2 kisebb tojás
*3 nagy ek tejföl
*Olaj bőven a sütéshez
A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne a sót, a
sütőport, a szódabikarbónát, legvégül a cukrot.
A zsírt elmorzsoljuk benne, majd a hozzáadjuk a két tojást
és végül fokozatosan adagoljuk a tejfölt, közben könnyű tésztát gyúrunk belőle.
Olajat forrósítunk egy nagyobb edényben.
A tésztát lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra, téglalap
alakúra elnyújtjuk.
Egy lisztbe mártott derelyevágóval egyforma méretű
rombuszokat vágunk, amiknek a közepébe kb. 3 cm hosszú vágást ejtünk.
A vágáson keresztül átfordítjuk a csöröge egyik sarkát.
Ha már elég forró az olaj, akkor a csörögéket többször
megforgatva közepestől kicsit kisebb lángon szép világos barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
Porcukorral meghintve és lekvárral kínáljuk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)