Melegen, friss kenyérrel, esetleg tejföllel kínáljuk.
Hozzávalók 6 főre:
Töltelékhez:
*50 dkg darált sertés hús
*30 dkg rizs
*1 nagy fej vöröshagyma
*2 gerezd fokhagyma
*3 ek olaj
*2 csapott kk só
*1 kk őrölt bors
*1 kk őrölt pirospaprika
*1 kk házi darált paprika (esetleg csemege paprikakrém)
*1 ek házi ételízesítő (esetleg 1 kk szárított bolti ételízesítő)
Továbbá:
*3 nagy marék friss, nagyobb mángoldlevél
*2 dl házi paradicsomlé
Először a tölteléket készítjük el.
A megtisztított, felkockázott vöröshagymát az olajon
üvegesre pároljuk.
Egy tálba rakjuk a darált húst, a rizsát, a pirított
hagymát, belezúzzuk a fokhagymákat, ízesítjük a fűszerekkel.
Alaposan összedolgozzuk.
A mángold leveleket folyó víz alatt jól átmossuk, kicsit
lecsöpögtetjük és a levélnyelet levágjuk a vastag főér nyél felőli részét is vékonyra vágjuk, úgy mint a töltött káposzta készítésekor a káposztalevélnél.
Majd egy
kevés tölteléket a levél fonákára téve a nyél felőli aljáról szorosan
feltekerjük, a két szélét pedig az ujjunkkal betömjük.
Egy fazékba sorakoztatjuk.
Meglocsoljuk a paradicsomlével és
felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Meghintjük egy nagy csipet sóval.
Dupla fedő alatt közepes lángon hagyjuk, míg fel nem fő,
majd mérsékelt lángon a rizs puhulásáig főzzük. Nekem kb. 30 perc alatt főtt
meg, de ez függ a rizs fajtájától is. A lángot elzárva, a fedő alatt a gőzben
még tovább puhulnak a töltött levelek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése