Nagy kedvencünk lett a cseh fánk, amit egy kis mélyedésekkel
ellátott serpenyőben lehet sütni. Az a jó benne, hogy nem szükséges az
elkészítéséhez sok olaj. Bár a végeredmény kicsit másabb jellegű, mint az olajban
sült társáé, de mindenképpen könnyű, puha a tésztája és a mostani szedres
változat jó szaftos a gyümölcstől.
A recept
megjelent a Kifőztük magazin szeptemberi számában is.
*4,5 dl tej
*1 dkg friss élesztő
*2 púpozott ek cukor
*1 ek vaníliás cukor
*2 nagyobb tojás
*0,5 dl olaj
*35 dkg liszt
*1 nagy csipet só
*15 dkg szeder
*1-2 ek olvasztott vaj a sütéshez
*kevés porcukor a tálaláshoz
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, majd 1 evőkanál
cukorral megszórva felfuttatjuk.
A lisztet elkeverjük a sóval, a maradék
cukorral, a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olajat, és a
tojást. Sűrű tésztát keverünk belőle.
Lefedve legalább 1 órát kelesztjük.
Óvatosan beleforgatjuk az apróra darabolt szedret.
A tarkedli sütőt
felforrósítjuk, majd olvasztott vajjal kikenjük a mélyedéseit, ezt minden adag
előtt megismételjük.
1-1 evőkanálnyi tésztát kanalazunk mindegyikbe, és
közepestől mérsékeltebb lángon előbb az egyik, majd óvatosan megfordítva a
másik oldalukat is megsütjük.
A fánkokat porcukorral meghintve kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.