PrintFrendly

2018. szeptember 30., vasárnap

Szedres tarkedli


Nagy kedvencünk lett a cseh fánk, amit egy kis mélyedésekkel ellátott serpenyőben lehet sütni. Az a jó benne, hogy nem szükséges az elkészítéséhez sok olaj. Bár a végeredmény kicsit másabb jellegű, mint az olajban sült társáé, de mindenképpen könnyű, puha a tésztája és a mostani szedres változat jó szaftos a gyümölcstől. 
Nem túl édes, de igazi vasárnapi desszert. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin szeptemberi számában is.
Hozzávalók kb. 16 db-hoz:
*4,5 dl tej
*1 dkg friss élesztő
*2 púpozott ek cukor
*1 ek vaníliás cukor
*2 nagyobb tojás
*0,5 dl olaj
*35 dkg liszt
*1 nagy csipet só
*15 dkg szeder
*1-2 ek olvasztott vaj a sütéshez
*kevés porcukor a tálaláshoz

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, majd 1 evőkanál cukorral megszórva felfuttatjuk. 
A lisztet elkeverjük a sóval, a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olajat, és a tojást. Sűrű tésztát keverünk belőle. 
Lefedve legalább 1 órát kelesztjük. 
Óvatosan beleforgatjuk az apróra darabolt szedret. 
A tarkedli sütőt felforrósítjuk, majd olvasztott vajjal kikenjük a mélyedéseit, ezt minden adag előtt megismételjük. 
1-1 evőkanálnyi tésztát kanalazunk mindegyikbe, és közepestől mérsékeltebb lángon előbb az egyik, majd óvatosan megfordítva a másik oldalukat is megsütjük. 
A fánkokat porcukorral meghintve kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.

2018. szeptember 29., szombat

Almáspite-batyu


Árválkodott pár darab öregebb alma a konyhapulton. Erős gondolkodásba estem, hogy mi is legyen a sorsuk. Aztán az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha batyuba kerülne. Jó döntés volt. Egy könnyű kis desszert lett a végeredmény. Nem tévedés, hogy a tésztában se élesztő, se sütőpor sincs. Az omlósságát a vaj biztosítja. Már sütéskor is csodás illat lengte be az egész lakást, alig bírtuk kivárni, hogy megkóstolhassuk. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin szeptemberi számában is. 
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók kb. 14 db-hoz
a tésztához:
40 dkg liszt
1 csipet só
25 dkg vaj
20 dkg tejföl

a töltelékhez:
4 nagyobb alma
1 kk vaj
1 púpozott ek cukor
1 púpozott ek vaníliás cukor
0,5 kávéskanál őröltfahéj
0,5 kávéskanál almáspitefűszerkeverék

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, és becsomagolva a hűtőben pihentetjük 1 órát. 
Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, apró darabokra vágjuk. A gyümölcsöt vajon a fűszerekkel, a cukorral, a vaníliás cukorral pár percig pároljuk, kihűtjük. 
A tésztát enyhén lisztezett felületen 5 mm vékonyra nyújtjuk, 8 cm-es lapokat szaggatunk belőle. 
Mindegyik közepére teszünk egy evőkanálnyi tölteléket, és a tészta szélét összefogva batyut formázunk. 
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk mind. 170 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeveréssel kb. 23 perc alatt megsütjük. 
Porcukorral megszórva kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.

2018. szeptember 27., csütörtök

Kontyos linzer


Ma 8 éve gyökeresen megváltozott az életünk. Az egyik legcsodálatosabb dolog történt, megérkezett a mi elsőszülöttünk. Azóta is bearanyozza a mindennapjainkat, 6 éve pedig már ketten teszik ezt.

Mivel családi körben egy korábbi hétvégén már megünnepeltük e jeles alkalmat, most a suliban a gyerekekkel, és a tanító nénivel is megemlékeznek róla. Meglepetésként pedig egy kis linzert készítettem, mert ez az ünnepelt egyik kedvence, de most nem hagyományos virágként, hanem kicsit elrugaszkodva a valóságtól, egy picit viccesebb formában. Bízom benne, hogy sikere lesz és ízleni fog a gyerekeknek.

Hozzávalók 24 linzerhez:

*30 dkg liszt

*1 csapott kk sütőpor

*1 nagy csipet só

*1 kezeletlen citrom reszelt héja

*1 ek házi vaníliás cukor

*10 dkg porcukor

*1 kisebb tojás sárgája

*20 dkg vaj

*házi sárgabaracklekvár a töltéshez

*10 dkg étcsokoládé a díszítéshez

*1 tk olaj


A lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral, cukrokkal, reszelt citromhéjjal. Összedolgozzuk a vajjal, tojás sárgájával. Pihentetés nélkül lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk. 
Egy 6 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk a korongokat. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk. 
Minden második talléron egy tiszta gyufaszál végével kialakítjuk a szemeket és a szájakat. 
180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel 8 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. 
Egy arcot és egy hátlapot kevés lekvárral összeragasztunk, majd hagyjuk kicsit pihenni. 
Ha már nem csúsznak el a linzer lapok a lekváron, akkor vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal. Megmártjuk benne a linzereket, hajat formázva az arcoknak. 
Tiszta sütőpapíron várjuk meg, míg a csoki megszilárdul.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.