PrintFrendly

2013. augusztus 31., szombat

Rozsos-burgonyás zsemle

Mostanában kísérletezgetek a vegyes lisztből készített péksüteményekkel. A burgonyás nagyon tetszik, amit most egy kis teljes kiőrlésű rozsliszttel kombináltam. Az eredmény egy puha, finom zsemle lett. A villás formázás egy hirtelen ötletként jött, bár a kisült péksütemények tetején kissé elmosódott a vágás, de az ízén ez egy cseppet sem változtatott. Rántott csirkés zsemleburgerként végezték.
Hozzávalók 8 zsemléhez:
  • 35 kg liszt (BL50)
  • 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (RL190)
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 kk só
  • 0,5 dl olaj
  • 2 ek tejföl
  • 1 közepes méretű krumpli (kb. 15-20 dkg)
  • 1 tk lenmag és 1 tk szezámmag a tetejére
A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
Egy krumpli törővel pépesre törjük.
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral
A liszteket egy tálba öntjük, beleszórjuk a sót és egy kis liszttel betakarjuk, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.
Hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, az olajat, a maradék tejet és a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 8 részre osztjuk.
Csinos kis zsemléket formázunk.
Egy nagyobb méretű tepsit (38*30 cm) kibélelünk sütőpapírral és belefektetjük őket.
Egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak.
Egy lisztbe mártott villával 5 vágást készítünk a tészták tetején.

Előmelegítjük a sütőt.
A tepsiben még kb. 20 percet kelesztjük.
Lespricceljük vízzel és megszórjuk lenmaggal és szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 20 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve rácsra emelve hagyjuk kihűlni.





2013. augusztus 30., péntek

Hagyományos linzervirág

Ez az az aprósütemény, ami nem hiányozhat egyetlen ünnep alkalmával sem az étlapról. Nagyon egyszerűen, kevés alapanyagból összeállítható, sokáig eltartható süti.

Hozzávalók kb. 21 virághoz:

  • 30 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tojás sárgája
Továbbá:

  • Kis üveg sárgabaracklekvár fele
  • 1 ek porcukor

A tészta hozzávalóit: liszt, sütőpor, vaj, porcukor, vaníliás cukor, tojás sárgája alaposan összedolgozzuk.
Erősen lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.
Egy tömör és egy lyukas linzerformával kiszaggatjuk a sütiket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon 8 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Hagyjuk kihűlni.
Majd egy-egy teáskanál lekvárral összeragasztunk egy teli és egy lyukas virágot.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

2013. augusztus 29., csütörtök

Fűszeres körte krémleves

Kaptunk egy jó pár szép körtét, ami már kezdett túl puhává válni. Ezeket használtam fel egy kis könnyű krémleveshez.

Hozzávalók 4 főre:

  • 8 nagyobb, érett körte
  • 1 tk citromlé
  • 2 ek cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 0,5 kk őrölt szegfűszeg
  • 1 púpos ek vaníliás pudingpor
  • 2 dl főzőtejszín (20%-os)
  • 1 tasak vaníliás cukor
A körtéket alaposan megtisztítjuk, magházukat kivágjuk, héjukat levágjuk.
A gyümölcshúst nagyobb darabokra szeljük.

Egy fazékban annyi vízzel öntjük fel, hogy épp ellepje és ráöntjük a citromlevet.

Meghintjük a sóval, cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel és puhára főzzük.

Merülő mixerrel pürésítjük.

A pudingport csomómentesre keverjük a tejszínnel.

A leves levéből a tejszínbe kanalazunk, hogy ne legyen hideg, majd a levesbe öntjük.

Hagyjuk felforrni.

Langyosan, vagy jól behűtve, fahéjjal megszórva kínáljuk.

Tejszínes sárgaborsó főzelék

Ritkán készítem ezt a főzeléket, mert gyakorlatilag csak az én kedvencem a családban. A receptet Anyukámtól tanultam, de a tejszín már saját ötlet.

Hozzávalók 4 főre:

  • 25 dkg sárgaborsó
  • 2 nagyobb krumpli
  • 1 leveskocka
  • 1 tk só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet bors
  • 2 dl főzőtejszín (20%-os)

A sárgaborsót beáztatjuk forró vízbe 3-4 órára.
A krumplikat meghámozzuk, megmossuk, és apró kockára vágjuk.

A vizet leöntjük a borsóról, majd jó 1 l vízzel felöntjük, beletesszük a krumplit, a kockát, sózzuk, borsozzuk, belezúzzuk a fokhagymákat.

Legalább 50 percig fedő alatt főzzük.

Ez alatt többször kavarjuk meg, vigyázzunk, mert szeret leragadni.
Ha még nem elég puha a sárgaborsó, de már elfőtt a leve, tehetünk még hozzá, de csak keveset.

Ha már puha a borsó, öntsük bele a tejszínt, majd forraljuk fel.

Kínálhatunk hozzá pörköltet, sült húsokat vagy csak tükörtojást.



Túrós rózsa

Nagyon szeretem a kelt tésztát, főleg az édeset. Nem csak enni, de készíteni is. Ha még túró is van benne, az még jobb. Ha virág a formája, még kedvesebb a szívemnek.
Ennek a kis túrós kalácsnak a kialakítása nem olyan nehéz, mint elsőre gondolnánk. Ízre nekem a túrós batyura hasonlít.
Reggelire egy pohárka hideg tejjel, nem is kell ennél több.

Hozzávalók 13 db rózsához:

  • 40 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 ek cukor az élesztő futtatásához
  • 1 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 5 dkg margarin

Töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 ek cukor
  • 1 ek búzadara
  • 1 citrom reszelt héja
Kenéshez:
  • 5 dkg margarin
  • 0,5 dl tej

Szóráshoz:

  • 1 ek porcukor

Az élesztőt felfuttatjuk a meleg, de nem forró tejben egy evőkanál cukorral.

Egy tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beletesszük a tojás sárgáját és a margarint.

Alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen egy konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a túrót egy villával alaposan áttörjük, beleszórjuk a cukrokat, a búzadarát, beleütjük a tojást és belereszeljük a citrom héját. Jól összekeverjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, fél cm vastagra kinyújtjuk.

Egy kb. 10 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval vagy egy bögrével korongokat szaggatunk.

A korongok szélén először vízszintesen ejtünk jobb és baloldalon is 1-1 cm vágást, majd öt és hét óránál, azután felül kettő és tíz óránál. Így kapunk 6 db szirmot.
A tölteléket egyenletesen elosztjuk a korongok közepén.

Minden második szirmot összecsípünk.
Majd a maradék szirmokat is egymáshoz csípjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól távolabb, mert még nőni fognak.

Lekenjük olvasztott margarinnal.

Még 45 percet meleg helyen kelesztjük.

Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.

Porcukorral meghintve tálaljuk.



2013. augusztus 28., szerda

Egyszerű tepertőkrém

Anyukám kitűnő tepertőkrémet készít. Az Ő receptje szerint én is összedobtam egy kis adagot. A frissen sült Burgonyás bagett feltétje lett. A lila hagymát nem érdemes lehagyni :-)


Hozzávalók 3 főre:

  • 15 dkg tepertő
  • 1 nagy csipet só
  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 kk mustár
  • 1 ek margarin
A bőr nélküli tepertőt húsdarálón ledaráljuk.
Sózzuk, borsozzuk, belekanalazzuk a margarint és a mustárt.

Alaposan összekeverjük.

Ha nem találjuk kellőképpen kenhetőnek, tehetünk még hozzá kevés margarint.

Friss kenyérre kenve zöldségekkel, lila hagymával kínáljuk.

2013. augusztus 27., kedd

Zsemle béka szendvicshez

A Teknősbéka szendvics után ismét egy állatos zsemle készült. 
Maradt tegnapról kevés főtt étel, de fogyóban volt a kenyér, ezért döntöttem el, hogy zsemlét sütök, de nem ám hagyományosat, békásat :-) A jól bevált Burgonyás szendvics zsemle receptet alkalmazva, a mennyiség felét véve, még kicsit kísérleteztem is, hisz elhagytam belőle a tojást. Így is finom, puha lett. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek alig győzték kivárni, hogy kellőképpen kihűljön és megszülessenek a jószágok.

Hozzávalók 9 béka zsemléhez:

  • 1 közepes krumpli (kb. 15 dkg)
  • 50 dkg liszt
  • 2 kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 0,5 dl olaj
  • 2 ek tejföl

A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra kockázzuk és megfőzzük.

Leszűrjük, egy krumpli törő segítségével pépesítjük.

Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral egy kevéske langyos tejben.

Egy nagyobb tálba tesszük az áttört krumplit, a lisztet, a sót (ezt kicsit takarjuk be a liszttel, hogy ne érintkezzen majd az élesztővel), az olajat, a tejfölt, a felfutott élesztőt és a maradék tejet.

Jól kidagasztjuk.

Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Enyhén lisztezett felületre borítjuk.

A megkelt tésztát 10 egyenlő részre vágjuk.

9 szép zsömlét formázunk.
A 10. tésztát 18 egyenlő részre vágjuk és ezekből pici golyókat sodrunk. Ezek lesznek a szemek. Érdemes kevés lisztet használni, hogy jól ragadjanak majd a békákra a szemek.
Nagyméretű tepsit (38*30 cm) kibélelünk sütőpapírral és egymástól kicsit távolabb belerakjuk a zsemléket.
Egy kis ecset végével (esetleg egy vékony fakanál is megteszi) 2 pici mélyedést készítünk a zsemlékre, majd ráhelyezzük az apró tésztadarabokat. 
A tepsiben hagyjuk még 30 percet kelni.
Lekenjük vízzel.

Előmelegítette sütőbe téve 180 fokon 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

A kihűlt zsemléket egy éles késsel kettévágjuk, de nem teljesen át.
Megtöltjük ízlés szerint sonkával, salátával, zöldségekkel, sajttal.

Legvégén pedig a békák szemét és orrát kialakítjuk egy-egy pötty majonézzel.


Akik elkészítették:
 

2013. augusztus 26., hétfő

Rózsafánk - Váncza recept

Eddig még csak egy alkalommal sütöttem sütőporos fánkot, de nem lett a kedvencem. A rózsafánkot már kinéztem magamnak, de csak most vettem rá magamat, amikor megláttam A mi Süteményes könyvünk Ma oldalán. Olyan egyszerű és mégis nagyon dekoratív édesség.
Hamar össze lehet állítani és a korongok szaggatása és vagdalások ellenére is ment szaporán a dolog. Annyi volt a gondom, hogy a tejföl nagy evőkanálnyira sikeredett és elég ragadós lett a tészta, de tettem még hozzá 2 ek lisztet és akkor már könnyebben tudtam vele dolgozni. 
Sütőporossága ellenére finom lett, nem szívta meg magát sok olajjal sem. 

Hozzávalók 10 rózsafánkhoz:

  • 35 dkg liszt
  • 1 tasak Váncza-sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 3 egész tojás
  • 3 ek tejföl
  • Olaj bőven a sütéshez
  • Porcukor a szóráshoz

Minden hozzávalót egy tálba teszünk és alaposan összedolgozzuk.

Lisztezett felületen vékonyra, kb.3-4 mm vastagra nyújtjuk.

4 különböző méretű, lisztbe mártott pogácsa szaggatóval azonos mennyiségű korongokat szaggatunk.
Minden korongot egy éles késsel bevagdalunk. 
A legnagyobb koronggal kezdve egymásra rakjuk a négy különböző méretű tésztát. Közben a korongok közepét kicsit megkenjük vízzel, hogy összeragadjanak.
Legvégül az ujjunkkal középen összenyomjuk. 
Bő olajat forrósítunk, majd a fánkokat belerakjuk. Közepes lángon, gyakran megfordítva világos barnára sütjük a rózsákat.

Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.

Porcukorral meghintve kínáljuk.

Gyenge-bab leves

Férjem Anyukájától kaptunk egy jó nagy adag gyenge babot. Könnyű kis leves készült belőle.

Hozzávalók 4 főre:

  • 30 dkg gyenge-bab
  • 1 kisebb babérlevél
  • 1 púpos kk só
  • 2 nagy csipet őrölt bors
  • 0,5 leveskocka
  • 2 csapott ek liszt
  • 2 ek olaj
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 2 dl tejföl

A babot alaposan megtisztítjuk és feltesszük egy fazékban főni.

Beledobjuk a babérlevelet, a leveskockát, beleszórjuk a sót és a borsot.

A lisztet elkeverjük az olajjal egy kis lábasban. Kis lángon világosra pirítjuk. Kevéske, kb. 0,5 dl vízzel csomómentesre keverjük, beleszórjuk a fűszerpaprikát, majd a tejföllel krémesítjük.

Ha már eléggé megpuhult a bab, a leves levéből pár kanállal merünk a rántásba és az egészet a levesbe csorgatjuk.

Hagyjuk felfőni.

Melegen kínáljuk.

Akik elkészítették:
 

Rácsos sült krumpli

A születésnapomra kaptam ezt a kis formázó szeletelő kést. A hagyományos sült krumplit lecserélve lehet különlegesebb körettel megörvendeztetni a családot.
Hozzávalók 3 főre:
  • 1 kg krumpli
  • Olaj bőven a sütéshez
  • 1 nagy csipet só
A krumplikat megtisztítjuk, meghámozzuk.
A formázó szeletelő késsel vágunk egy szelet krumplit.
Majd elfordítva a zöldséget 90 fokkal újra vágunk egy szeletet. Így kapjuk a rácsos szeleteket.
Az olajat felforrósítjuk.
A krumplikat konyhai papírtörlőre téve hagyjuk, hogy a víz lecsöpögjön.
A forró olajba tesszük, majd nagy lángon ízlés szerinti barnaságig sütjük.
Papírtörlőre szedve hagyjuk a felesleges olajat elszivárogni.
Meghintjük sóval.
Ha ropogósabb szeleteket szeretnénk, hagyjuk még barnábbra sülni, nálunk a gyerekek miatt marad ilyen világos, mert ők jobban kedvelik a puhább krumplit.

Virágos almás pite

Ezt a süteményt még a blog indulása előtt készítettem, de úgy gondolom, hogy semmiképpen sem maradhat ki a receptgyűjteményemből.
Karácsonykor férjem nagyszüleitől kaptunk egy óriási táska almát, amit nem bírtunk megenni. Mivel vasárnap ebédre vendégeket vártunk, adott volt számomra, hogy itt az idő, az almát fel kell használnom. Anyukám almás receptjét véve alapul állítottam össze a tésztát, a reszelt citrom héja pedig a saját ötletem volt. Azt hiszem sokat dobott rajta. A széleknél megmaradt tészta sem ment kárba, hisz az apró kis virágok még izgalmasabbá tették a már megszokott almás pitét. Nagy izgalommal vártam, hogy kisüljön. Először a fahéj, majd a citrom illata lengte be a lakást. Azt hiszem a legnehezebb az volt, hogy kivárjuk, míg kellőképp meghűl és végre szeletelhessem. Mindenkinek nagyon ízlett, készítettem útravalót is a vendégeknek belőle.

Hozzávalók 24 nagyobb szelethez:

Tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelékhez:

  • 2 kg alma
  • 20 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj

Szóráshoz:

  • 2 ek búzadara

Tepsi kenéséhez:

  • 3 dkg margarin
  • 2 ek liszt

Kenéshez:

  • 3 ek tej

Tálaláshoz:

  • 2 ek porcukor

Az almákat alaposan megtisztítjuk és meghámozzuk.

A reszelő nagyobb lyukán lereszeljük.

A levét kicsavarjuk, arra nem lesz szükség.

Az almát ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal.

A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sütőport, elmorzsoljuk benne a szobahőmérsékletű margarint.

Beleszórjuk a sót, a cukrot, beleütjük a tojások sárgáját, belekanalazzuk a tejfölt és belereszeljük a citrom héját.

Alaposan összedolgozzuk.

Két egyforma méretű cipóra osztjuk.

Egy 38*30 cm méretű tepsit kikenünk margarinnal és megszórunk liszttel.

Az egyik tésztát a tepsi méretére nyújtjuk, a nyújtófára feltekerve belefektetjük úgy, hogy tepsi oldalán is legyen a tésztából.

Egy villával kicsit megszurkáljuk a tésztát.

Megszórjuk a búzadarával.

Az almát belekanalazzuk és a kanál domború oldalával szépen elsimítjuk a tésztán a tölteléket.

A másik tésztát is elnyújtjuk, az almára fektetjük.

A széleknél összenyomkodjuk kicsit, majd a túlnyúló részeket egy éles késsel levágjuk, ebből lesznek a virágok.

A hulladék tésztát összegyúrjuk, vékonyra nyújtjuk és nagyon kicsi kiszúróval virágokat nyomunk ki.

A tészta tetejére kb. olyan távolságra rakjuk, amekkora szeletekre szeretnénk majd a sütit szeletelni.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

A sütőből kivéve lekenjük tejjel és letakarjuk kb. 10 percre egy konyharuhával.

Könnyebben és szebben szeletelhetjük, ha várunk, míg majdnem teljesen kihűl.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

Akik elkészítették:

2013. augusztus 24., szombat

Krumplis tészta bográcsban

Kihasználva a nyár még utolsó kellemes hétvégéjét ma bográcsban készült az ebéd. Férjem specialitását főzte, ami egy virslis krumplis tészta. Jó volt kicsit átadni a fakanalat. Én csak a desszertet sütöttem meg hozzá.

Hozzávalók 12 főre:

  • 2 óriási fej vöröshagyma
  • 4 ek zsír
  • 2 tk fűszerpaprika
  • 2 ek házi darált paprika
  • 3 kk só
  • 0,5 bors
  • 0,5 kk piros arany
  • 2 kg krumpli
  • 20 dkg fodros kockatészta
  • 50 dkg füstölt pulyka virsli

Minden zöldséget alaposan megtisztítunk. A meghámozott krumplit nagyobb kockára vágjuk.

A vöröshagymát felkockázzuk, a bográcsban a zsíron üvegesre pároljuk.

A tűzről levéve beleszórjuk a fűszerpaprikát, a darált paprikát, sót, borsot, majd beleforgatjuk a krumplit.

Felöntjük vízzel és lefedve addig főzzük, míg a krumpli már majdnem puha.

Ekkor beleszórjuk a tésztát, belekarikázzuk a virslit és mindent puhára főzünk.

Melegen, csemege uborkával kínáljuk.