Hozzávalók 8 zsemléhez:
- 35 kg liszt (BL50)
- 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (RL190)
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 2 kk só
- 0,5 dl olaj
- 2 ek tejföl
- 1 közepes méretű krumpli (kb. 15-20 dkg)
- 1 tk lenmag és 1 tk szezámmag a tetejére
A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra
vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
Egy krumpli törővel pépesre törjük.
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral
A liszteket egy tálba öntjük, beleszórjuk a sót és egy kis
liszttel betakarjuk, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.
Hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, az
olajat, a maradék tejet és a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli
darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 8
részre osztjuk.
Csinos kis zsemléket formázunk.
Egy nagyobb méretű tepsit (38*30 cm) kibélelünk sütőpapírral
és belefektetjük őket.
Egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak.
Egy lisztbe mártott villával 5 vágást készítünk a tészták
tetején.
Előmelegítjük a sütőt.
A tepsiben még kb. 20 percet kelesztjük.
Lespricceljük vízzel és megszórjuk lenmaggal és
szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 20 perc alatt 180 fokon
hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve rácsra emelve hagyjuk kihűlni.