Amikor a család vasárnap gyroszra éhezik, akkor nincs más
teendő, mint elkészíteni. Pitát kértek, ezért bedagasztottam egy adaggal. Mivel
nem volt saját bevált receptem, ezért Limara oldalán leltem rá a megoldásra.
Igazán egyszerű, nincs benne nagy ördöngösség, kevesebb konyhai tapasztalattal
bírók is nyugodtan belevághatnak.
Hozzávalók 8
pitához:
*50 dkg liszt
*2 csapott tk só
*3 dl langyos víz
*3 dkg friss élesztő
*1 kk cukor
*2 ek olaj
Az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, megszórjuk a
cukorral, és felfuttatjuk.
A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk az élesztős
vizet, az olajat, és kicsit lágy, de nem ragacsos tésztát dagasztunk.
Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. A megkelt
tésztát lisztezett felületre borítjuk, majd 8 egyenlő részre vágjuk. Egyenként
gombócokat gömbölyítünk.
Konyharuhával letakarva hagyjuk kb. 10-15 percet pihenni.
Egyenként picit lisztezett felületen kb. 3-4 mm vékonyra,
és kör alakúra elnyújtjuk.
Sütőpapíros nagyméretű tepsibe teszünk 3-4 darabot.
Kb. 30 percet hagyjuk kelni, míg bemelegszik a sütő.
Majd 220 fokon hőlégkeveréssel kb. 6-7 perc alatt
megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.