PrintFrendly

2015. május 31., vasárnap

Bodzavirág szörp

Már régóta készülök bodzavirágból szörpöt készíteni, de eddig mindig lemaradtam róla. Kis kertünk egyik sarkában van egy fiatal bokor, de sajnos csak pár virág volt most is rajta. Jött ám a segítség a szülőktől. Párom anyukájáéktól és a sajátomtól is kaptunk bőven, így már nem volt akadálya a műveletnek. Érdemes volt a három nap áztatást kivárni, mert nagyon finom szörp lett a végeredmény. Nem tettem bele tartósítószert, ez a pár üveg még a hűtőben is elfér. Ha valaki mégis biztosra szeretne menni, akkor a felfőzés után, mikor a lángról leemeljük, mehet bele egy teáskanál Nátrium-benzoát.
Nekem ebből az adagból két literes üvegnyi és még 2 dl szörp lett.


Hozzávalók:
*30 tenyérnyi bodzavirág
*2 nagyobb (kezeletlen) citrom
*2 liter csapvíz
*1,5 kg cukor
*1 kis tasak étkezési citromsav

A hibátlan, bogármentes bodzavirágokat egy fazékba rakjuk, rákarikázzuk a megtisztított (lehetőleg kezeletlen) citromokat és felengedjük 2 liter vízzel.
Lefedve hűvös helyre (hűtőbe) rakjuk, és gyakran megkeverjük.
A harmadik napon átszűrjük. Erre a legjobb egy textil pelenka.
Feltesszük főni, hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat.
Felhabzik. Közepes lángon, kavargatva addig főzzük, míg a hab eltűnik (nálam ez kb. 30 perc volt).
Az előkészített üvegekbe töltjük, lezárjuk.
Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. május 29., péntek

Egyszerű gofri

Ismét blogot kóstoltam. Már kipróbáltam Csigabige tonhalkrémjét, és most erre a gofrira esett a választásom. 
Már rég készítettem efféle finomságot, így leporoltam a gofrisütőt :-) 
Ha még lassú tempóban végezzük, akkor is 10 perc alatt összeállítható a tésztája és már csak a sütés van hátra. Ez nem egy ropogós fajta, inkább puhának mondanám, nekem az amerikai palacsintához hasonlít. Bár csak 2 percig sütöttem, lehet az idő hosszabbításával ropogósabb lett volna az eredmény. 
Egy szó, mint száz, ízlett mindenkinek, ki sárgabaracklekvárral, ki mogyorókrémmel kérte. 
7 adag sütésből 35 db szívecske formájú gofri lett.


Hozzávalók 7*5 db szívecskéhez:
*10 dkg vaj/margarin
*1 tasak vaníliás cukor
*15 dkg cukor
*1 csipet só
*3 db tojás
*25 dkg liszt
*0,5 tasak sütőpor
*1 ek olaj a tésztába
*2,5 dl tej

A lisztet elkeverjük a sütőporral.
Egy másik edényben a kissé megolvasztott, de nem forró vajat/margarint habosra keverjük a vaníliás cukorral, sóval, cukorral, olajjal, majd az egyenként hozzáadott tojásokkal.
A sütőporos liszttel csomómentesre keverjük a tojásos masszát és a tejet fokozatosan adagolva sűrű, palacsinta tészta szerűvé keverjük.
A gofrisütőt előmelegítjük.
Vékonyan kikenjük olajjal (ezt minden gofri előtt megismételjük) és egy adag tésztát a formába töltve kb. 2 perc alatt megsütjük.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. május 28., csütörtök

Egyszerű sajtos muffin

Ma nagyon egyszerű, húsmentes és gyors menüt készítettem. A virslis tejfölös krumplileveshez sütöttem egy kis sajtos muffint. Kiváló bármilyen könnyebb leveshez vagy krémleveshez. Ha csak magában szeretnénk fogyasztani, akkor érdemesebb valamilyen karakteresebb sajtot vagy sajtokat használni, esetleg borssal, fokhagymával ízesíteni. Melegen még nem, de ha kihűlt, szépen leválik a papírról a muffin.



Hozzávalók 12 db muffinhoz:
*25 dkg liszt
*0,5 tasak sütőpor
*3/4 kk só
*12 dkg trappista sajt
*5 dkg olvasztott vaj/margarin
*1 nagyobb tojás
*3 dl tej

A sütőt előmelegítjük. A muffin sütő mélyedéseit kibéleljük papírral.
A sajtot lereszeljük.
Egy tálkában a vajat/margarint megolvasztjuk, majd elkeverjük a tojással.
Egy másik tálba mérjük a lisztet és elkeverjük benne a sót, a sütőport és a reszelt sajtot.
Egy kis maréknyit félreteszünk a szóráshoz.
A két részt összeforgatjuk, és a tejjel lazítjuk.
A sajtos masszát egyenletesen elosztjuk a forma 12 mélyedésében.
Megszórjuk a félretett sajttal.
180 fokon hőlégkeveréssel 28 perc alatt megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. május 27., szerda

Egyszerű tonhalkrém

A jelenlegi blogkóstolóban, aminek a szénhidrátnélkül blog ad otthont, páromul egy számomra eddig ismeretlen oldal jutott, mégpedig a Csigabige kuckója. Csigabige nagy édességrajongó, sok muffin, keksz és torta szerepel a repertoárjában. Mégis, mikor megláttam a tonhalkrémet, ezt választottam.
Mindig van itthon tonhal konzerv, mert a nagyobbikom kivételével szereti az egész család. Bár borsos az ára, de nagyon egészséges. Így is olyan kevés halat fogyasztunk.
Csigabige receptjét alapul véve a fő irányvonalat megtartottam, csak egy hajszálnyit változtattam az ízlésünket figyelembe véve. Citromlé nem került bele, mert azt nem szeretjük a halhoz, de krémesítettem egy kevés majonézzel. Plusz só nem kívánkozott bele, így is igazán ízletes, finom lett. 


Hozzávalók 3 főre:
*3 kis tonhal konzerv (3*52 g)
*1 kis fej lila hagyma
*1 kk mustár
*2 csapott ek majonéz
*1 csipet őrölt bors
*oregánó ízlés szerint (nálunk kimaradt)
*frissen facsart citromlé ízlés szerint (mi nem tettünk bele)

A tonhalat az olaja nélkül egy tálkába rakjuk és villával kicsit összetörjük.
A megtisztított lila hagymát egész apróra kockázzuk és a halhoz adjuk.
Ízesítjük a borssal, mustárral, jól összekeverjük.
Majd krémesítjük a majonézzel.
Pirítós kenyérre kenve kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.