Sokan úgy gondolják, hogy ami az egészséges fogások kategóriájába tartozik, az már nem lehet finom. Pedig ez tévedés.
Erre cáfol rá ez az étel is. Nemcsak ízletes, de cukorbetegek is fogyaszthatják. Akiknek a kalóriára is figyelni kell, a sertéshúst cserélhetik
pulykára vagy akár darált csirkecombra is.
A recepthez felhasznált húst A séf húsboltja és pecsenyése biztosította. Ha Inárcson jártok, mindenképpen érdemes
benézni, hisz széles választékkal, szép portékával és szakszerű, udvarias kiszolgálással várják a vásárlókat.
Bulgurhoz:
*1 csésze (2 dl) bulgur
*2 csésze víz (4 dl)
*3 evőkanál olívaolaj
*1 csapott kávéskanál só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 teáskanál házi ételízesítő
Gombóchoz:
*25 dkg darált sertéshús
*1 csapott kávéskanál só
*1 nagy csipet őrölt bors
Továbbá:
*1 púpozott evőkanál mangalicazsír
*1 közepes fej vöröshagyma
*2 közepes paradicsom
*1 csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 teáskanál fűszerpaprika
*1 teáskanál házi darált paprika
A darált húst összedolgozzuk a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Vizes kézzel nagyobb cseresznye nagyságú gombócokat
sodrunk. A felforrósított zsíron megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd a gombócokat fehéredésig pirítjuk rajta. Ízesítjük
sóval, borssal, fűszerpaprikával, darált paprikával. Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot. Annyi vízben, ami épp ellepi a hús puhulásáig főzzük.
A bulgurt megfuttatjuk a felforrósított olajon, majd ízesítjük a fűszerekkel és dupla mennyiségű vízzel felöntve, lefedve, néha megkavargatva addig
főzzük, míg a vizet magába nem szívja. Végül a bulgurba forgatjuk a gombócokat kevés szafttal.
Cukormentes savanyú uborkával, vagy tejfölös
uborkasalátával, esetleg csak tejföllel kínáljuk.