Hozzávalók 2 db 26 cm-es pizzához:
Tésztához:
- 70 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 3,5 dl tej
- 2 kk só
- 1 tk morzsolt oregánó
- 1 tk morzsolt bazsalikom
- 8 dkg margarin
Szószhoz:
- 5 dkg szalonna
- 2 nagyobb vöröshagyma
- 2,5 dl paradicsomlé
- 1 kk só
- 1 csipet bors
- 2 ek liszt
Feltéthez:
- 20 dkg párizsi
- 8 szál virsli
- 1 doboz kukorica konzerv
- 15 dkg trappista sajt
Díszítéshez:
- 6 nagy karika kaliforniai paprika
- 1 kis csokor apróra vágott metélőhagyma
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott
élesztőt, a sót, a morzsolt fűszereket, a szobahőmérsékletű margarint.
Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva
kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A szalonnát vékony csíkra, a megtisztított vöröshagymát
kockára vágjuk.
A szalonnát zsírjára pirítjuk, rádobjuk a hagymát, üvegesre
pároljuk, felöntjük a paradicsomlével, sózzuk, borsozzuk és a liszttel
megszórva sűrűre főzzük.
A párizsit kockázzuk apróra, majd kicsit pirítsuk meg a
szószban.
A megkelt tésztát két egyenlő részre vesszük.
Az egyiket kör alakúra, kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk.
4 szál hosszabb virslit elfelezünk és a tészta szélétől kb.
2-3 cm-re körberakjuk.
Felhajtogatjuk a tészta szélét, a virsliket betakargatva,
majd kicsit lenyomkodjuk, hogy süléskor ne nyíljon szét.
Egy sütőpapíros tepsibe vagy kerek pizzasütő formára rakjuk a tésztát.
Egy éles késsel vágjuk kb. 2 cm szélesen át a virslis
részt.
Forgassuk az ég felé úgy, hogy a virsli vágott fele felfelé
nézzen.
Kenjük meg a szósz felével a tészta közepét.
Szórjuk meg a kukorica felével, majd reszeljük rá a sajt
felét.
Ezt a műveletsort ismételjük meg a másik tésztával is.
Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt
hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve díszíthetjük paprikával, metélőhagymával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése